neděle 13. března 2016

Recenze: Pět (Fünf)

22845569
 Originální název: Fünf
 (Český název: Pět)
 Autorka: Ursula Poznanski
 Nakladatelství: Rowohlt Taschenbuch Verlag 
 Rok vydání: 2012                     
 Žánr: thriller, kriminální román
 Goodreads
24558300                         

   Ursula Poznanski je známá především svými "YA thrillery" Erebos a Saeculum, které u nás vydalo nakladatelství Fragment. Oba romány jsem četla a již po přečtení prvního z nich jsem Poznanski musela zařadit mezi své oblíbené autorky. Její první kniha psaná pro dospělé čtenáře tak nemohla ujít mé pozornosti.

 https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71bTeEJuhBL._UX250_.jpg   Na knihách autorky mě baví, že vždy přijde s nějakým originálním nápadem. Všechny knihy, které jsem od ní četla, spojuje motiv hry – ať už se jedná o počítačovou hru, larp (Live Action Role Play) nebo, jako v případě románu Pět, o geocaching. Vznikají tak pro čtenáře velmi atraktivní příběhy, díky kterým si třeba i rozšíříte obzory (schválně, kolik toho víte o larpech nebo geocachingu?).

   Přesto je tu samozřejmě rozdíl oproti románům, které autorka napsala pro mládež. Místo mladých hlavních hrdinů tu máme zkušené vyšetřovatele ze Salzburgu v čele s Beatrice Kaspary a Florinem Wenningerem. Případ je brutálnější, máme co do činění s krutým sériovým vrahem. Stále se však jedná o napínavé čtení plné zvratů, které vyvrcholí v dech beroucím závěru.

   Ačkoli vyšetřování chce svůj čas, a tak budeme při čtení svědky momentů, kdy policie jen bloudí v kruhu, čtení mě ani na chvíli nenudilo, již od začátku mě příběh pohltil a já chtěla vědět, co se bude dít dál. Stejně jako předchozí knihy byla i tato velice čtivá, autorčin styl mě moc baví.

http://media.buch.de/img-adb/39237937-00-00/blinde_voegel.jpg   Co bych u tohoto románu speciálně vypíchla, byly postavy. Přijde mi, že u kriminálních románů se často klade větší důraz na zápletku a vyšetřovatelé bývají jen takoví prostředníci, málokdy si je čtenář vyloženě oblíbí tak jako postavy v jiném žánru (možná je to jen můj pocit), ale tady to neplatilo. Vážně jsem si dokázala Beatrice, Florina i další postavy z týmu oblíbit. 

   Někdy mě dokonce ruší, když se v kriminálních románech probírá i něco z osobního života vyšetřovatelů, protože mi to přijde nadbytečné, ale tady mě život Beatrice zajímal stejně jako případ (a těch scén z osobního života tam navíc nebylo příliš). A to je dobře, protože Pět je součástí volné série, autorka už stačila vydat další dva romány s Beatrice Kaspary v hlavní roli. Určitě si obě knihy plánuji pořídit.

   Vám všem tedy mohu tuto kriminální sérii vřele doporučit, u nás sice zatím vyšel jen první díl Pět, ale druhý díl Slepí ptáci se chystá na podzim tohoto roku. A pokud by se tu náhodou našel někdo, kdo si chce přečíst něco v němčině, myslím, že tato autorka je rozhodně dobrou volbou, četlo se mi to hodně lehce.

Celkové hodnocení: 95 %

2 komentáře :

  1. Přemýšlím o téhle knize, zda se do ní pustit... a po tvé recenzi na ni asi mrknu. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se líbí, snad je i český překlad kvalitní. :)

      Vymazat