neděle 27. března 2016

Recenze: Nocte

https://d.gr-assets.com/books/1444308039l/26895546.jpg
 Český název: Nocte
 Originální název: Nocte
 Autorka: Courtney Cole
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Adéla Špínová
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2014)                     
 Žánr: dívčí román, thriller, mysteriózní
 Goodreads
23312692                         

   Nocte je jedna z těch knih, které se tváří jako tajemný hrad v Karpatech a vy po přečtení anotace vůbec netušíte, do čeho jdete. Protože mám ale podobná záhadná čtení ráda, rozhodla jsem se to risknout a dát Nocte šanci. Je tento román opravdu tak temný a zvrácený, jak tvrdí sama autorka v předmluvě? Vytře vám ono stále skloňované tajemství vážně zrak?

 https://d.gr-assets.com/authors/1446222687p5/3112212.jpg   Byla to má první kniha od Courtney Cole a rozhodně na mě udělala dojem. O velké čtivosti svědčí skutečnost, že jsem ji měla přečtenou během 24 hodin (pochopitelně s přestávkami). Kniha mě ani na chvíli nenudila. Samozřejmě jsem se příběh neustále snažila prokouknout a měla jsem své teorie, o kterých jsem byla přesvědčená, že budou alespoň částečně pravdivé.

   Koneckonců celý román je postaven na zhruba třech až pěti postavách a odehrává se z velké části na jednom místě, takže mi přišlo, že nemůže být tak těžké najít v příběhu nějaký smysl. Nakonec však přiznávám, že jsem byla úplně vedle. Konec mě dokázal překvapit, neodpovídala mu žádná z mých teorií, ačkoliv musím říct, že je tu podobnost s jiným young adult románem (nebudu prozrazovat), ale Nocte se mi líbilo mnohem více.

   I když je však příběh docela temný a zvrácený, nečekala jsem, že bude zároveň až tak moc romantický. Milostná zápletka tvoří podstatnou část románu, což by ani tolik nevadilo, kdyby mě mužský protagonista tak trochu neiritoval. Možná je to tím, že už jsem částečně přesycená všemi možnými young adult romány, ale musela autorka tuto postavu vykreslit až tak dokonale (aneb plnou klišé)?

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51bbVs2-woL._OU01_AC_UL320_SR200,320_.jpg   Jen namátkou: Angličan s neuvěřitelně sexy britským přízvukem, stoprocentní gentleman, perfektně vypracovaná sexy postava, uhrančivé černé oči, jezdí na motorce, umí mluvit o hvězdách a hrát na klavír (a i všechno ostatní je na něm děsně sexy, protože slovo sexy se ve spojení s ním objevuje na každé třetí stránce).

   Nějak toho bylo až moc na můj vkus. Celý jejich vztah působil příliš pohádkově. Chápu, že je to tak v hodně románech, ale tady mi ty zbožštělé popisy už vadily. Asi se na tom podepsal fakt, že dívčí romány jsou autorčinou hlavní parketou. Jinak je to ale moc dobrá kniha s promyšleným příběhem, který vás snad stejně jako mě dokáže šokovat. Pokud máte zrovna náladu na trochu temnější, ale přesto i dost romantický příběh, tak Nocte určitě zkuste.

   Akorát vás musím ještě upozornit na to, že kniha má dvě pokračování (Verum a Lux), takže konec není zcela uzavřený. Příběh ale funguje i samostatně, když odhlédneme od poslední kapitoly, kde už si autorka připravuje půdu na další díl. Upřímně ani nevím, co se ještě může řešit v dalších dílech, když to hlavní již víme, ale třeba se pletu a bude to ještě zajímavé. Je však otázkou, zda pokračování vyjde i u nás.

Celkové hodnocení: 80 %

5 komentářů :

  1. Tak to asi nebudu řešit. Ty romantický klišé se super hrdinama fakt nemusím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem četla a vůbec jsem nevěděla co od ní čekat :) Příjemně mě překvapila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na začátku jsem myslela, že si to přečtu, ale trochu mě odradilo, když jsi psala o tom sexy hrdinovi. Takové popisy nejsou nic pro mně a v knihách mi lezou spíš na nervy. Takže asi přeci jen tuto knihu ponechám jiným.

    OdpovědětVymazat
  4. Na začátku jsem myslela, že si to přečtu, ale trochu mě odradilo, když jsi psala o tom sexy hrdinovi. Takové popisy nejsou nic pro mně a v knihách mi lezou spíš na nervy. Takže asi přeci jen tuto knihu ponechám jiným.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to mě moc mrzí, že vás touto recenzí od četby spíše odrazuji, to jsem vážně nechtěla... Je pravda, že "sexy romantický hrdina" je asi největší slabinou té knížky, protože jí dost ubírá na realističnosti, ale jinak to je opravdu dobré čtení. :)) A myslím, že se najde spousta čtenářek, kterým ani tohle vadit nebude.

    OdpovědětVymazat