úterý 6. listopadu 2018

Recenze: Kodex lovce stínů

42592236 Český název: Kodex lovce stínů
 Originální název: The Shadowhunter's Codex
 Autoři: Cassandra Clare, Joshua Lewis
 Nakladatelství: Slovart v edici #BOOKLAB    
 Přeložila: Alžběta Lexová
 Rok vydání: 2018 (v orig. 2013)               
 Žánr: fantasy
 Goodreads    
13568619                         

   Kodex lovce stínů je ilustrovaným průvodcem pro všechny fanoušky této úspěšné ságy. Co se v něm všechno o světě lovců stínů dozvíte a nabízí vůbec něco navíc oproti informacím obsažených v knihách?

   Kodex je rozdělen na několik částí, jak uvádí i přehledný obsah na samém začátku knihy. Nejprve se zabývá lovci stínů obecně, poté jejich zbraněmi, bojem, démony, podsvěťany, anděly a lidmi, magií, zákonem, Idrisem a dalšími místy lovců stínů a v neposlední řadě najdete v knize také dvě přílohy týkající se dějin nefilim.

   Ačkoliv by se mohlo zdát, že je kniha vhodná i pro úplné nováčky, kteří zatím žádnou ze sérií nečetli, není tomu tak – Kodex je doplněn o řadu vlastnoručně vepsaných (a zpravidla sarkastických) poznámek od Clary, Simona a Jace a objevíte tu tak i dost výrazné spoilery na Nástroje smrti.

   Pozorný čtenář v knize rovněž najde souvislosti s Pekelnými stroji, a i když nejsou tak zásadní, aby neznalému čtenáři zkazili pozdější čtení trilogie, myslím, že Kodex oceníte spíše až po přečtení této série, kdy si všimnete známých postav, které jsou v Kodexu zmíněné, a čtení pak pro vás bude mít větší smysl. V tomto pořadí knihy také vyšly v originále, Kodex se tedy neoficiálně řadí mezi Pekelné stroje a Temné lsti, které začaly vycházet později, proto bych vám toto pořadí doporučila, pokud se chcete zaručeně vyhnout spoilerům.


   Po přečtení Kodexu rozhodně získáte ucelenější přehled o světě lovců stínů, zvláště pokud už jste předchozí knihy četli před delší dobou a chcete si toto univerzum trochu osvěžit a připomenout si některé informace – pak je Kodex ideálním čtením, které vás přenese zpátky do tohoto světa a příjemně naladí na čtení dalších knih. Většina informací pro vás pravděpodobně nebude úplně nových, protože už zazněly v průběhu ságy, ale neuškodí si je tímto způsobem všechny utřídit.

   Některé části jsou dokonce pojaty i velmi vtipně a zábavně, některé jsou zas popravdě o něco méně záživné, např. kapitola o různých druzích zbraní a materiálech, z kterých se vyrábí, mě osobně místy nudila. Celkově se však i díky nádherným ilustracím a poznámkám vepsaných hlavními hrdiny jedná o zajímavé čtení, které příznivci této série určitě ocení a s radostí zařadí do své již rozsáhlé sbírky publikací.

Celkové hodnocení: 75 %

Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart.

8 komentářů :

  1. taky me to ceka, ale pustim se do toho, az si znovu prectu vsechny lovce stinu, potrebuji po letech opacko :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Sérii Nástroje smrti mám celou přečtenou a u Pekelných strojů mám rozečtený první díl. Kodex si chci přečíst až dočtu celou sérii. Jsem na něj hodně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle mi přišlo jako extra blbost. Nějak mě to vůbec nechytlo. A to jsem měl tu sérii docela rád. Možná jsem na to starej, nebo co já vím. Ostatně asi ano, když si musím už na čtení brát brýle, aby mě z toho za chvíli nebolela hlava. Holt dvanáct hodin koukání do počítače denně si vybírá svoji daň. :/

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tuhle knihu si musím pořídit. Za pár týdnů vyrážíme s přítelem na týden do kempu k Máchovu jezeru a já sháním něco, co si tam přečtu! Už jsem sehnala pár knih ale já když mám čas, přečtu klidně jednu knihu za den. Takže si musím vézt zásobu. Už se na to moc těším.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem vášnivá knihomolka a čtení se věnuji každou volnou chvilku co mám, a to i když jedu vlakem do školy., Ke každé knize patří speciální záložka, kterou si vyrábím z různých kreativních potřeb, tak aby ladila s žánrem knihy, kterou právě čtu. Takže mám opravdu desítky záložek, které vypadají jako od Jacka Rozparovače, protože krváky, horory a mysteriózní četba jsou moje oblíbené žánry.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tento titul mě opravdu bere, to je skvělé. Já jsem teda více pohodlná a proto jsem nějak přestala číst. Už se více věnuji jenom sledování filmů. Teď nedávno jsem si pustila harry potter a byla jsem z toho úplně vedle. Nechápu že jsem se tomu vždy tak vyhýbala. Vždyť je to boží.

    OdpovědětVymazat
  7. Našel jsem Mr. Pedro na blogu od někoho, kdo ho doporučuje každému, kdo hledá půjčku. Byl jsem tak nadšený a motivovaný být v této pozici finanční svobody, protože moje rodina hladověla, oslovil jsem pana Mr. Pedro v žádosti, kterou jsem mu řekl, můj životní příběh o finanční situaci, pošle mi formulář žádosti, abych vyplnil své údaje, což jsem udělal, poté, co mi poslal smlouvu o půjčce, předal jsem ji svému právníkovi k vyřízení podívejte se a poraďte mi jak dál. Podepsal jsem smlouvu o půjčce poté, co byla moje půjčka schválena před několika hodinami, banka mě kontaktuje ohledně převodu prostředků a poplatků, které musím uhradit na přepážce banky. bylo velmi příjemné pracovat s panem Pedrem a velmi mu děkuji za pomoc, kterou mi poskytl a která opravdu pomohla mé rodině hladovět. Kontaktujte prosím Mr. Pedro na e-mailu: pedroloanss@gmail.com, protože je vždy zaneprázdněn, ale mají s ním také dalšího profesionálního spoluhráče.

    OdpovědětVymazat
  8. Právě jste mi tou vaší knížkou připomněla že bych se už brzo měla jít podívat do nějakého obchodu kde se prodávají velké postele 180x200. Protože jak říkáte… ono spát v něčem takto větším je super, ještě tak si do tho číst. No to musí být paráda.

    OdpovědětVymazat