úterý 28. června 2016

Recenze: Vražda Rogera Ackroyda (audiokniha)

https://d.gr-assets.com/books/1297961125l/10489292.jpg
Název: Vražda Rogera Ackroyda       
Autorka: Agatha Christie
Interpret: Ladislav Lakomý
Vydavatel: Tympanum
Rok vydání: 2009
Délka: 8 hodin 37 minut
Žánr: detektivní
Goodreads
http://images.contentreserve.com/ImageType-100/0355-1/%7B5FE09D48-C0A1-470E-BD62-14BE002DA77E%7DImg100.jpg
                         

   Jsem si skoro jistá, že každý z vás, kdo právě čtete tuto recenzi, četl nějakou knihu od Agathy Christie. Nebo máte nějakou její knihu doma v knihovně. Nebo jste alespoň viděli některý z celé řady filmů, natočených na motivy jejích románů. Zkrátka není možné, abyste na dílo této britské autorky detektivek a světově nejúspěšnější spisovatelky všech dob nikdy nenarazili. Ale třeba jste netušili, že si její příběhy lze vychutnat i jako audioknihy...

    Vražda Rogera Ackroyda patří k ranějším dílům královny detektivek. Právě tento román ji proslavil, nejspíš i díky tomu, že po svém vydání vzbudil velké pozdvižení. Autorka byla kvůli této knize prý dokonce vyloučena z klubu autorů detektivek. Nezjišťujte si však prosím podrobnosti, jinak vám to zkazí požitek ze čtení.

   Já jsem bohužel už před přečtením z jednoho komentáře k této knize mezi řádky vyčetla, kdo je vrah. To je ale moje blbost, že si před čtením (v tomto případě spíš před poslechem) většiny knih čtu názory ostatních, abych přizpůsobila svá očekávání. Někdy se vám to však vymstí.

   V této recenzi bych ale měla hodnotit především audioknihu jako takovou. Nemám moc zkušenosti s audioknihami, které by byly celé namluveny jedním interpretem (což je asi většina audioknih). Všechny audioknihy, které jsem dosud poslouchala, byly dramatizace. Obávala jsem se proto, zda si nebudu jednotlivé postavy plést a zda pro mě nebude taková četba "nepřehledná" a také trochu fádní.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3pYx9hDLX3FMCfnB58exib3-ZpSN8mNQf7hYXeaddVV6J_7G8WRtj2UHJfdhgVpeQStzEYGMfuD6nXA4577LvhTq8aoqS_evX_Tu8FWRfMik3ZhnJAv8JMMBOOwynD99aJ82LgFhdlGk/s1600/IMG_5339.JPG   Ladislav Lakomý však celý příběh namluvil přímo mistrovsky. Celá kniha je vyprávěna v první osobě z pohledu lékaře, do kterého se dokonale převtělil. Posluchač věří vypravěči každé slovo. A když zrovna v příběhu promlouvá jiná postava, pan Lakomý svůj hlas lehce pozmění. Každá postava tak má svůj osobitý způsob mluvy, ale zároveň to nepůsobí nijak přehnaně nebo nepřirozeně.

   Audiokniha je rozdělena na jednotlivé kapitoly. Na začátku každé kapitoly se samozřejmě dozvíme její číslo a název. Jednotlivé úseky vyprávění jsou pak navíc proloženy různorodým hudebním doprovodem, který někdy slouží jen jako výplň mezi kapitolami, ale místy i dokresluje napínavou atmosféru příběhu. A o napětí v této knize rozhodně není nouze, protože každá z postav něco tají. Dočkáme se mnoha zvratů. Příběhu nechybí perfektně vykreslené postavy ani jemný humor.

   Pro příznivce případů s Herculem Poirotem v hlavní roli by Vražda Rogera Ackroyda měla být povinnou četbou. Podle francouzského deníku Le Monde se jedná o jednu ze sta nejdůležitějších knih 20. století. A naprosto profesionální a procítěný přednes Ladislava Lakomého váš zážitek z tohoto příběhu jen umocní, celé vyprávění působí hodně autenticky. Zpracování audioknihy musím opravdu pochválit. Stačí se jen zaposlouchat.

Celkové hodnocení: 90 %

Za poskytnutí audioknihy k recenzi mnohokrát děkuji Audiotéce. Titul naleznete na Audioteka.cz.

2 komentáře :

  1. Agathu Christie mám moc ráda. Zatím jsem se s ní setkala jen v papírovém vydání, ale audiokniha taky nemusí být špatná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat