pondělí 29. prosince 2014

Recenze: Čtyřka - Divergentní povídky

22838449
 Český název: Čtyřka - Divergentní povídky
 Originální název: Four: A Divergent Story Collection
 Autorka: Veronica Roth
 Nakladatelství: CooBoo
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2014)
 Žánr: dystopie
 Goodreads
22698051                         
Anotace: Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí.
O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.



   Pokud stejně jako já patříte mezi fanoušky Divergence, určitě vás vydání Čtyřky velmi potěšilo. Pro mě je tato dystopická série jednou z nejlepších a především první díl patří mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec. Je příjemné, když se čtenář po dočtení celé trilogie může vrátit zpět na začátek a připomenout si některé momenty příběhu. Divergentní povídky ale nabízejí víc než jen pouhý pohled Čtyřky. Velká část této poměrně tenké knížky se totiž odehrává dva roky před samotnou Divergencí.

   Poznáváme šestnáctiletého Tobiase ještě před jeho vlastním Obřadem volby. Tobias si dlouho není jistý, jakou frakci si má zvolit. Ví však, že za žádnou cenu nemůže zůstat v Odevzdanosti v dosahu svého tyranského otce. A tak se nakonec ocitá v Neohroženosti, kde postupuje tvrdý výcvik a stane se z něj Čtyřka.

divergent   Jak už jsem zmínila v úvodu, tato série je má srdeční záležitost. Mám moc ráda styl, jakým Veronica Roth píše a i v této knize jsem si čtení naplno užívala. Již v recenzi na Alianci jsem však naznačila, že podle mě odkrytí Tobiasových myšlenek jeho postavě dost ubralo na tajemnosti, která na ní byla právě tak zajímavá.

   Tady jsem si znovu uvědomila, jak moc podobní si vlastně Tobias a Tris jsou, i když nějaké odchylky v jejich příběhu samozřejmě najdeme. Ale hned v několika momentech jsem při čtení Čtyřky viděla v příběhu Tris, protože mnoho věcí u ní probíhalo hodně podobně.

   Přesto je zajímavé sledovat, co Čtyřka prožil ještě před samotnou Divergencí a navíc se na několik scén přímo z Divergence podívat jeho očima. Pokud si však dobře pamatujete celou trilogii tak jako já, nejspíš vás jeho příběh ničím převratným nepřekvapí, protože většinu detailů z něj se čtenář dozvěděl již v jednotlivých dílech série. Divergentní povídky tak spíš jen zasazují to, co čtenář již ví a zná, do souvislého příběhu vyprávěného z pohledu Tobiase. Tvoří určitý doplněk celé série.

   Čtyřku bych doporučila všem, kteří by se po přečtení kompletní trilogie chtěli alespoň na chvíli vrátit do světa Divergence a připomenout si příběh Tobiase. V knize se sice nedozvíte žádné zásadní nové informace, ale přesto určitě stojí za to si ji přečíst. Už jen proto, že Čtyřka je prostě Čtyřka!

Celkové hodnocení: 80 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/ctyrka-divergentni-povidky)

→ Recenze na Rezistenci (2.díl) ← 

→ Recenze na Alianci (3.díl) ←

4 komentáře :

  1. Tak tahle knížka mě vůůůbec neláká..

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem neviditelná tečka, která označuje 1.díl jako nejslabší Takže tyto povídky beru jako něco, co mi připomene, že Divergence přeci nebyla tak "obyčejná", jak si ji pamatuju. Rozhodně se na knihu strašně těším a je to utrpení, které si dopřávám, číst všechny ty kladné recenze. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě, jakožto velikou milovnici Divergence, je asi knížka nutností. Už jí mám koupenou, brzy se na ni vrhnu! :D

    OdpovědětVymazat