sobota 25. října 2014

Recenze: Ještě že nejsem kat

23401052
 Název: Ještě že nejsem kat
 Autor: Vlastimil Vondruška
 Nakladatelství: Moba
 Rok vydání: 2014                    
 Žánr: historický, detektivní                         
 Goodreads
http://www.arara.cz/i/imgs_orig/870/614870.jpg                         
Anotace: Dobrodružný detektivní příběh, který se odehrává v renesanční Praze. Román vznikl na podkladu autorovy stejnojmenné divadelní hry. Nabízí plno zvratů, napětí, ale i zábavných situací a nečekané rozuzlení. Hlavními hrdiny nejsou detektivové, známí z jiných Vondruškových románů, ale zdánlivě nesourodá trojice hrdinů – staroměstský rychtář, katovka a zběhlý student teologie.

   Troufám si říct, že i ti čtenáři, kteří historické knihy přímo nevyhledávají, se už někdy setkali s jménem spisovatele Vlastimila Vondrušky. Patří totiž pravděpodobně k těm nejoblíbenějším a nejčtenějším českým autorům současnosti. Právě nyní můžete v knihkupectví nalézt jeho novinku, a to Husitskou epopej. Jeho nejznámějším dílem je pak nejspíš Přemyslovská epopej, ale proslavil se rovněž celou řadou historických detektivek. Ještě že nejsem kat patří mezi ně.

 http://www.ivysehrad.cz/userfiles/image/Vondruska.jpg  Příběh románu, který se skoro celý odehrává v renesanční Praze, ale podíváme se v něm i do Litoměřic, začíná jednoho zimního dne, kdy ponocný objeví v ulicích Starého Města pražského mrtvé tělo kupce Pelecha. Ten byl ale před týdnem pohřben poté, co byl nalezen doma s roztříštěnou hlavou. Všichni se domnívali, že se jednalo o nehodu a spadl na něj trám. Ale nyní to vypadá, jako by vstal z mrtvých a byl zavražděn.

   Případu se proto chce ujmout inkvizice, která ve zločinu vidí dílo ďábla. Městská rada tomu však chce zabránit. Vyšetřování vede rychtář Jan. Brzy se ale uskuteční další vraždy a případ se začne komplikovat.

   Od Vondrušky jsem už před několika lety četla jednu z jeho knih pro mládež, a to Fiorellu a záhadu mrtvého netopýra, ale jinak jsem s jeho tvorbou pro dospělé zkušenosti neměla. Kniha se ale četla stejně lehce a ačkoliv se jedná o detektivku, je psána s nadhledem a v humorném duchu. Možná se i zasmějete.

   Na autorových detektivkách je zajímavé právě to, že se čtenář dozví velmi nenásilnou formou i něco z historie. Kniha ukazuje, jak se žilo ve středověkém městě, jaká tam fungovala pravidla apod. Při čtení budete svědky různých intrik, podplácení a tajných dohod, a to hlavně mezi staroměstskými konšeli, o jejichž poctivosti si autor nedělá žádné iluze.

http://dejiny.ceskatelevize.cz/img/gfx/208552116230060/photos/thumb/senzacni_udalost.jpg   Dozvíte se také mnoho o katovském řemesle, které bylo na jednu stranu velice dobře placené, ale zároveň byl kat osoba snížená na cti a k jeho povolání se vázalo mnoho pověr. Většina obyvatel města se mu proto vyhýbala a bála se ho. V knize se však najde prostor dokonce i pro romantiku, každý čtenář si tak přijde na své.

   K nejdůležitější části příběhu, k samotné detektivní zápletce, mohu říct jen to, že je velmi zamotaná, plná zvratů a napínavá až do poslední stránky. Čtenáře čeká opravdu dobrodružný příběh. Jen možná ze začátku je kvůli relativně velkému množství postav, které kniha sleduje, těžké se hned zorientovat, ale myslím, se po několika kapitolách si v tom čtenář udělá přehled.

   Knihu tak můžu doporučit všem, které láká si něco od tohoto dnes už známého českého spisovatele a historika přečíst. Obliba v historii rozhodně není podmínkou, naopak se kniha může zalíbit i těm, kteří běžně historické romány nevyhledávají. A dobrodružnou detektivní zápletku ocení snad každý čtenář.

Celkové hodnocení: 80 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum

 (http://www.knihcentrum.cz/jeste-ze-nejsem-kat/d-144133/)

2 komentáře :

  1. Knížku mám doma, těším se na ni! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dědeček je velký fanoušek Vlastimila Vondrušky takže tuto knihu doma samozřejmě máme :), některé dokonce i s autogramem. Já jsem od něj ale ještě nic nečetla, takže by bylo na čase něco zkusit a protože Přemyslovci nejsou zrovna můj šálek kafe, ta renesance je pro mně příhodnější ;)

    OdpovědětVymazat