pátek 12. září 2014

Recenze: Cress

21797327
 Český název: Cress - Měsíční kroniky
 Originální název: Cress - The Lunar Chronicles
 Autorka: Marissa Meyer
 Nakladatelství: Egmont
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2014)
 Žánr: dystopie, sci-fi
 Goodreads
13206828                         
Anotace: Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem.
I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má.


   Bylo, nebylo... Znáte pohádku Locika o dívce s neskutečně dlouhými vlasy, kterou zlá čarodějnice uzavřela do vysoké věže, kde ji věznila dlouhé roky, až ji jednoho dne objevil princ? Seznamte se s Cress, s hrdinkou třetího svazku Měsíčních kronik.
 https://d.gr-assets.com/authors/1357318852p5/4684322.jpg
   Cress žije od dětství úplně sama v družici obíhající kolem Země. Jen občas ji navštíví divotvůrkyně Sybil, její věznitelka, aby jí zadala nějaký další úkol od královny Levany. Cress je totiž špičková hackerka. Právě má za úkol vystopovat Cinder a kapitána Thorneho. Místo toho se s nimi však tajně spojí a požádá je o pomoc...

   Čím dál početnější posádka Zvonečníku má však právě také plné ruce práce se svým plánem, jak zabránit královské svatbě prince Kaie a měsíční královny Levany, která se nezadržitelně blíží. Podaří se jim společnými silami vniknout na ostře střeženou svatbu, kterou sleduje celý svět, a překazit královně Levaně její sen o ovládnutí Země?

   Série Měsíční kroniky se řadí k mým nejoblíbenějším sériím vůbec, a tak není divu, že jsem se na Cress hodně těšila a měla jsem i dost velká očekávání. Byla jsem nakonec zklamaná, jak to tak někdy bývá, když člověk očekává od knihy opravdu hodně? V žádném případě! Autorce se totiž povedlo napsat zatím nejlepší díl z celé dosavadní trilogie. Přitom už i předešlé dva díly nasadily laťku velmi vysoko. Měly ale pár chybiček. Zato Cress byla pro mě naprosto dokonalá.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbddjftsTNmAyloriifo9F-CNbEk22OjF2Raea-oJxoKQPMb-afvpRuRjeTwD70X5ppWsGNwe1-wUwHxkCdP8sHNdmnKUKxANCWnK7_Des3BI3A3x56CEPdgnY-riygJM6SZRIwRosge8/s1600/e2189d21dc23698f036f6611704c76b3.jpg   Už první cíl Cinder jsem si sice zamilovala, ale celkový dojem trochu kazila předvídatelnost a také závěrečná část, která mi přišla méně povedená než zbytek knihy. U Scarlet jsem zase měla trochu problém se začíst, nedá se říct, že by byl začátek přímo nudný, ale kniha mě začala pořádně bavit až zhruba od poloviny. U Cress to však byla jízda od první do poslední kapitoly. Bylo jedno, z jakého pohledu zrovna běželo vyprávění, všechny postavy mě bavily stejně.

   Bylo tam spoustu akce, napětí, zvratů, ale nechyběl ani humor - tolik skvělých scén a vtipných hlášek, hned několikrát jsem se přistihla, jak se při čtení přihlouple hihňám, protože to prostě bylo tak úžasné! A ano, i když to není úplná pohádka, i na lásku a romantiku se dostane. Je to prostě perfektní čtení, u kterého úplně zapomenete na čas a na celý okolní svět. Jen otáčíte stránky. Vážně mi vůbec nepřišlo, že jsem u čtení strávila celé hodiny, prostě najednou jsem byla na konci... A jediná moje myšlenka po dočtení byla - proč, proč už nevyšel další díl? Proč má vyjít až za víc jak ROK? Celý rok? I zítra je pozdě. Chci ho hned TEĎ!

   Je vám asi jasné, jaké hodnocení této knize udělím. Ale ona si ho vážně zaslouží, nevím, co bych knize kromě zatím chybějícího pokračování mohla vytknout. První dva díly byly teprve začátek, rozjezd. Marissa Meyer vymyslela senzační příběh, který s každým dalším dílem nabírá na obrátkách, a já doufám, že čtvrtý svazek Měsíčních kronik s názvem Winter nezklame. Už teď vám mohu říct, že tato série patří k těm nejlepším, které jsem kdy četla. A to už mě poslední dobou dystopie a podobné YA série moc neberou. Tohle si musíte přečíst!

Celkové hodnocení: 100 %

 Za knihu mnohokrát děkuji nakladatelství Egmont

 (http://www.egmont.cz/knihy/cress-mesicni-kroniky/)

 

→ Recenze na předchozí díl Scarlet ←

4 komentáře :

  1. Měsíční kroniky jsou BOŽÍ!!! Naprosto dokonalá série, zbožňuju ji. Je to nejspíš moje nejoblíbenější YA série...Naprosto s Tebou souhlasím. Čekat VÍCE než ROK?!! Já, když jsem se to dozvěděla, tak jsem se málem zbláznila a pořád to nemůžu rozdýchat, minimálně jednou týdně s tím doma otravuju, jak je to hrozné, že to nevydržím atd... Ale věřím, že se to čekání nakonec vyplatí. :-) :-D

    Mimochodem skvělá recenze! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto si už chcem neskutočne dlho prečítať, snáď sa k tomu už v blízkej dobe dostanem. Super recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu bych si chtěla přečíst a doufám že se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Séria je veľmi pozitívne hodnotená :) Rada by som po nej siahla.

    OdpovědětVymazat