čtvrtek 22. května 2014

Recenze: Rozděleni časem - V pasti

20534891
 Český název: Rozděleni časem - V pasti        
 Originální název: Vortex          
 Autorka: Julie Cross
 Nakladatelství: Fragment
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2013)      
 Žánr: fantasy, sci-fi
 Goodreads
13364300                         
Anotace: Jackson Meyer dokáže cestovat časem. Změnil tak minulost a zachránil život své životní lásce Holly. Stal se agentem tajné divize CIA nazvané Bouře. Jackson a jeho kolegové se dostanou pod palbu nepřátelské divize CIA Oko. Jackson zjišťuje, že svět kolem něho se změnil. Někdo ví o jeho vztahu s Holly vymazaném 
z minulosti a hodlá toho maximálně využít. Jejich životy se opět ocitají v nebezpečí…
 

   Na pokračování Bouře jsem se opravdu hodně těšila, protože první díl měl přesně ten konec, po kterém naléhavě potřebujete vědět, jak to bude dál... Vím, že mnoho čtenářů tato série zklamala, na první díl jsem četla pár dost negativních recenzí. Ale mě si naopak získala svou originalitou a čtivostí. Jsem možná jedna z mála, ale mně tato série přijde vážně dobrá. Je akční, je napínavá, je zábavná. A jinak tomu nebylo ani u druhého dílu.
 
   Kniha V pasti plynule navazuje na Bouři. Jackson Meyer skočil v čase, aby změnil minulost a nikdy se neseznámil se svojí milovanou Holly. Chce tím ji i jejich kamaráda Adama ochránit. Poté se rozhodne nastoupit do tajné divize CIA nazvané Bouře. Čeká ho několikaměsíční výcvik, aby se mohl stát plnohodnotným agentem. Nepřátelé času však opět útočí, a i přes všechny Jacksonovy snahy tomu zabránit, se do všeho opět připlete Holly s Adamem...

   Druhý díl je na rozdíl od prvního dílu již od samého začátku velmi akční. Líbí se mi, že se v knize stále něco děje, příběh má spád a čtenář se nemá čas nudit. I autorčin styl mě baví, řekla bych, že je pro mě vyloženě návykový. Když jsem se do knihy začetla, vůbec jsem se nedokázala odtrhnout. A navíc je kniha jen velice těžko předvídatelná.

   I když musím přiznat, že někdy je pro mě příběh až chaotický. Cestování časem je tu hodně složité - máme tu různé časové linie, které může hlavní hrdina vytvářet, poloskoky, při kterých se nezmění budoucnost, úplné skoky, při kterých ano... Někdy je to prostě celkem zmatené a nepřehledné. A hlavně stále přicházejí další zvraty, nové teorie, které vše otočí naruby. Čtenář nikdy neví, co má čekat, co všechno se může stát na další stránce.

   I přesto jsem si ale čtení moc užívala. Na sérii mě kromě cestování časem, které miluji, baví i to prostředí tajných agentů. Přijde mi, že je to celé nápaditě zpracované. Navíc i postavy v této knize jsou starší, než bývá zvykem u většiny young adult knih, to oceňuji. A hlavní hrdina je kluk, což je skvělá změna. Vlastně nechápu, proč má série tolik kritiků. Neříkám, že nemá chyby, ale oproti jiným podobným sériím mi tato připadá docela originální. A jestli jsem na začátku recenze psala, že první díl měl takový konec, že jsem po dočtení nutně potřebovala pokračování, tak nevím, jak popsat konec tohoto dílu. Protože byl naprosto zabijácký. Takové konce by se měly okamžitě zakázat!

   Pokud se vám první díl alespoň trochu líbil, určitě dejte šanci i pokračování. Je méně romantické, ale zato mnohem akčnější, hlavně v první polovině, kde první díl trochu pokulhával. Já osobně mám pro tuhle sérii prostě slabost. Tato kniha mě dostala z mé čtecí krize - po dlouhé době jsem zase nějakou knihu hltala, užívala si ji a bavila se u ní. Tak snad si tato série najde i další fanoušky... Jsem už moc zvědavá, jak autorka sérii zakončí.

Celkové hodnocení: 90 %

 Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.   Knihu si můžete objednat zde

→ Recenze na 1.díl Bouře ←

1 komentář :

  1. Tak já se bohužel řadím mezi ty, které první díl moc nenadchl... Vadilo mi moc romantiky, protože jsem opravdu čekala akcí nabitou knihu. Zrovna mám rotečtnou V pasti a zatím jsem mile překvapena. :)
    hezká recenze. ;)

    OdpovědětVymazat