neděle 19. ledna 2014

Recenze: Poslední dopis od tvé lásky

https://d202m5krfqbpi5.cloudfront.net/books/1384964159l/18712295.jpg
 Český název: Poslední dopis od tvé lásky
 Originální název: The Last Letter from Your Lover                  
 Autorka: Jojo Moyes
 Nakladatelství: Ikar
 Rok vydání: 2013 (v orig. 2010)      
 Žánr: společenský historický román, romance, drama
 Goodreads
10163292                         
Anotace: Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award. Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.

   Jojo Moyes si mě naprosto získala svým románem Než jsem tě poznala, a tak není divu, že jsem se na její další knihu hodně těšila. Přesto jsem se k ní snažila přistupovat bez velkých očekávání, protože jsem tušila, že tato kniha bude trochu něco jiného než její první román vydaný u nás. A Poslední dopis od tvé lásky je opravdu dost odlišný, jak dějem, tak i stylem, jakým je napsaný.

http://www.phyllischristopher.com/data/photos/154_1jojo_moyes136.jpg
  V prologu se seznamujeme s Ellie, novinářkou, která má za úkol napsat článek, jak se změnila doba za posledních několik desetiletí. Při hledání zajímavých materiálů v archivu novin nachází milostný dopis z roku 1960...

   Rok 1960. Jennifer se probírá z kómatu po těžké autonehodě. Ačkoliv se navenek již téměř zotavila, ona sama se vůbec necítí ve své kůži. Nevzpomíná si na svůj předchozí život, nepoznává své přátele ani svůj dům a dokonce i její vlastní manžel je pro ni jako cizí. Všichni ji ujišťují, že si časem vzpomene, přicházejí ale jen krátké záblesky. Postupně však ve svém domě nachází milostné dopisy od svého milence. I když si na něj příliš nevzpomíná, ví, že jedině on ji miloval a začne ho ve svém okolí hledat.

   Musím říct, že ze začátku jsem ze čtení byla hodně zmatená. Až po několika kapitolách mi totiž došlo, že se kniha odehrává ve dvou časových rovinách, a to před a po nehodě. Postupně se tyto roviny doplňují a my tak získáváme další a další dílky do skládačky, z níž pak vyleze celý příběh vztahu Jennifer a jejího milence. Teprve když přečtete celou první část knihy, začne vám vše, co se doposud stalo, dávat dokonalý smysl.

http://realitychick.com.au/wp-content/uploads/2012/09/lastletterfromyourlover-430x247.jpg
   60. léta, ve kterých se velká část knihy odehrává, se na knize podepsala hlavně svým přístupem k ženám. Příběh Jennifer je zasazen do světa londýnské smetánky tehdejší doby. Tyto ženy z vyšších kruhů si vybírají manžely podle toho, kdo je dokáže co nejlépe zaopatřit. Ony samy pak plní jen jakousi dekorativní funkci jako paní domu, které se starají a pečují o své muže a zajímají se hlavně o módu a nejnovější trendy. Nečeká se od nich, že budou číst noviny a plést se do politiky a podobných záležitostí, kterým nemohou rozumět. Rozvod je v této společnosti absolutní tabu. "Nové" Jennifer se takový život přestává líbit.

   V druhé části knihy se posuneme do roku 1964. Autorka zachycuje postupné proměny tehdejší společnosti. Poměry se začnou uvolňovat, objeví se první náznaky rovnoprávnosti. Život Jennifer ale stále není šťastný...

   V třetí části knihy se vrátíme opět do roku 2003, kde se příběh Jennifer díky nalezeným dopisům protne s příběhem novinářky Ellie, která se snaží zjistit, jak to s milenci dopadlo. Jejich příběh ji totiž oslovil i proto, že sama má vztah se ženatým mužem. Jaký byl nakonec osud Jennifer? A jak to dopadlo s Ellie? To už si musíte přečíst sami...

Letter
   Jojo Moyes opravdu umí psát. O tom není pochyb. Píše moc hezky. Její knihy se čtou lehce. Její příběhy umí dojmout. I když píše romantické příběhy, její knihy nejsou plné klišé. Nekončí vždy šťastným koncem. Její postavy působí skutečně a věrohodně. A v tom je síla jejích knih. Osloví vás. Poslední dopis od tvé lásky nezpracovává tak vážné téma jako Než jsem tě poznala. Je "jen" o lásce, které bylo postaveno příliš mnoho překážek. O lásce ve složité době 60.let. Je plná nejen milostných dopisů, vzkazů, e-mailů a SMSek. Před každou kapitolou najdete jeden skutečný "poslední dopis". Skutečná slova na rozloučenou...

   Jen mě mrzí, že musím stále tuto knihu tak trochu srovnávat s předchozí autorčinou knihou, i když bych neměla. Každá z nich je jiná. Jenže je těžké se tomu ubránit, když právě ta předchozí kniha je jednou z vůbec nejlepších, které jsem kdy četla. Ale i když tato kniha možná není tak fenomenální jako Než jsem tě poznala, stojí rozhodně i tak za přečtení. Je to krásný romantický příběh a já se těším na další autorčinu knihu, která bude jistě opět povedená.

Celkové hodnocení: 80 %

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Ikar.   Knihu si můžete objednat zde.

6 komentářů :

  1. Tuhle knížku si chci moc přečíst. Než jsem tě poznala si chci pořídit. Jsem na ně dost zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Od autorky jsem zatím nečetla nic a hrozně se za to stydím. ^^ obě knihy už dost dobře z nám z recezencí, takže se na ně opravdu těším! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Už ji mám konečně doma :-). Jsem zvědavá, jak se mi bude líbit. Než jsem tě poznala jsem ještě taky nečetla. A možná je to dobře. Jak říkáš, aspoň je nebudu srovnávat :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Ta knížka mi připadá s každou přečtenou recenzí sympatičtější a sympatičtější :) Taky jsem od téhle autorky zatím nic nečetla, ale možná to napravím - a nejspíš právě touhle knihou :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, jestli jsem ti to už neříkala, ale hlavně kvůli tobě (a taky Madeleine) jsem si tuhle knihu sehnala a přečetla. A musím říct: FAKT MOC DĚKUJU. Jsem ráda, že jsem se seznámila s touhle skvělou spisovatelkou a že jsem se o ní dočetla u tebe (bylo to myslím někde v článku mezi nejlepšími knihami za rok 2013). Její styl psaní je úžasný, romantický, citlivý, ale přitom strašně krutý... Hodně dlouho jsem nečetla knihu, která by mě tak rozsekala... takže už přemýšlím o téhle. Dneska jsem se s ní dokonce "mazlila" v knihkupectví :D kdybych měla peníze, tak jdu bez debat hned do toho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě opravdu ohromně potěšilo, mám vždycky hroznou radost z toho, když si někdo na základě mé recenze nebo doporučení přečte knihu, která se mu pak vážně zalíbí... :)) Krásně se to čte a člověk aspoň ví, že nebloguje zbytečně. :D A u Než jsem tě poznala to platí dvojnásob, protože ještě ze žádné knihy jsem neměla takovou depku, jako z téhle... Ani Hvězdy nám nepřály a zatím ani žádná z válečných knih, i když byly velmi silné a emotivní, mě nedostaly tolik, jako Jojo Moyes se svým příběhem. Ta kniha mě přesně, jak píšeš, naprosto rozsekala, nemohla jsem ji dostat z hlavy, vážně jsem ten příběh prožívala... Je to rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. A přitom bych si tu knihu pravděpodobně nikdy sama od sebe nevybrala, kdyby mi nebyla nabídnuta vydavatelstvím Euromedia k recenzi (a jelikož to měl být můj vůbec první recenzní výtisk od nich, nechtěla jsem ji odmítnout). :D Vůbec jsem nečekala, že mě až takhle dostane...

      Vymazat