neděle 26. března 2017

Recenze: Volání netvora – Příběh života

33891969 Český název: Volání netvora
 Originální název: A Monster Calls
 Autoři: napsal Patrick Ness podle původního námětu Siobhan Dowd, ilustroval Jim Kay
 Nakladatelství: Slovart
 Přeložila: Hana Březáková
 Rok (2.) vydání: 2017 (v orig. 2011)
 Žánr: fantasy, young adult
 Goodreads
15789713

   Volání netvora je nejen mezi blogery asi jedna z nejčtenějších knih posledních dní a není se čemu divit, když už příští týden jde do kin filmové zpracování tohoto příběhu. Měla jsem v plánu přečíst si tuto knihu již před lety, ale jak to tak někdy bývá, nakonec jsem se k ní také dostala až teď těsně před filmem. Jaký dojem na mě udělala?

https://3.bp.blogspot.com/-K33YF8jPlOY/WNe7G1rsYDI/AAAAAAAACT8/FIpXNX91vwQuZovHoM85S_xfK3B8PI3MQCLcB/s1600/Patrick_Ness_brick_wall.jpg   Jako všechny oblíbené a čtenáři vysoce hodnocené knihy i Volání netvora předchází určitá pověst, a tak jsem byla připravená na to, že se bude jednat o velice emotivní příběh. Hlavním hrdinou je totiž třináctiletý Conor, který se musí vypořádat se situací, s níž by se kluk jeho věku vypořádávat neměl – s tím, že je jeho maminka vážně nemocná. Každou noc ho pronásledují noční můry a jednou ho dokonce sedm minut po půlnoci navštíví obrovský netvor. 

   Conor se ho však nebojí, protože oproti jeho skutečné noční můře se zdá být neškodný. Začnou se spolu setkávat pravidelně a netvor Conorovi vypráví příběhy lidí, do jejichž života nějakým způsobem zasáhl. Na oplátku ale chce po Conorovi, aby mu na závěr on vyprávěl svůj příběh, pravdu, kterou si sám nechce připustit...

   Jakmile se jednou ponoříte do Conorova příběhu, lze jen těžko knihu odložit. Mnozí čtenáři ji jistě zvládnou přečíst i na jedno posezení. Kniha má jen něco málo přes 200 stránek, má poměrně krátké kapitoly a je navíc doplněná o řadu nádherných ilustrací, které příběhu dodávají na tajemné atmosféře. Je to opravdu jeden z těch příběhů, který vás "vcucne", vyždímá z vás všechny emoce a "vyplivne" vás zničené až na samotném konci.


   Přesto se mé nadšení drží v jistých mezích. Možná je to způsobeno i velkým očekáváním, se kterým jsem k této knize přistupovala, ale přišlo mi, že příběh byl již od začátku dobře čitelný a brzy čtenář mohl tušit, jak celá kniha dopadne. Nemám na mysli jen závěr samotný, ale i celé poslání netvora a smysl Conorovy noční můry byl víceméně předvídatelný. Tím však vůbec nechci snižovat hodnotu této knihy, jen upozornit na to, že příběh jako takový je vlastně vcelku prostý, zaujme však hlavně svým originálním zpracováním.

   Volání netvora mohu doporučit všem čtenářům bez ohledu na věk, je to velmi citlivě napsaný příběh o neskutečně těžké životní situaci, se kterou se musí mladý hlavní hrdina vypořádat. A díky krásným ilustracím a celkovému zpracování knihy je to navíc i úžasný nejen čtenářský zážitek. Jsem zvědavá na filmové zpracování.

Celkové hodnocení: 80 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart

Více informací o knize najdete na stránkách nakladatelství zde.

1 komentář :

  1. Vypadá to, že bych si tuto knížku měla přečíst, protože vidím jen samé kladné recenze a ohlasy :)

    OdpovědětVymazat