pondělí 30. ledna 2017

A-Z knižní TAG

   Rozhodla jsem se zapojit do knižního tagu, který jsem objevila u Nofreeusernames. :)

A-Z knižní TAGU zahraničních blogerů jsem narazila na A-Z bookish survey tag a hned jsem začala přemýšlet, co bych v češtině vymyslela k písmenu Q nebo X… No a když mě konečně něco napadlo, bylo škoda si neudělat komplet českou verzi. Takže tady to...

Autor, od kterého jsem četla nejvíc knih
Využila jsem statistik na Goodreads a top trojka mých nejčtenějších autorů vypadá takto:


Nutno dodat, že Joachim Friedrich je můj nejoblíbenější autor z dětství, kdy jsem naprosto milovala jeho sérii Čtyři a půl kamaráda... Od Meg Cabot jsem zase četla série jako Mediátor, Supermodelka, Podsvětí a několik dalších knih, proto je to číslo poměrně vysoké. V současné době je ale nejčtenější asi Colleen Hoover, od které jsem jen v loňském v roce přečetla čtyři romány a další jsou v plánu. To samé platí i u Kerstin Gier.

Bookoholikovo pravidlo číslo 1
Nevím, jestli mám přímo takové pravidlo, ale když se tak rozhlédnu po svém pokoji, rozhodně se řídím heslem "nikdy nemůžeš mít příliš mnoho knih, můžeš mít jenom příliš malou knihovnu."

Citát z knihy, který bych si zarámovala
Já si upřímně moc citáty z knih nepamatuji, asi obecně nejsem na citáty. Ale vzpomínám si třeba na "Je možný, aby domov byla osoba a ne místo?" z Polibku pro Annu od Stephanie Perkins nebo "Lidský rozum si dokáže ospravedlnit jakékoliv zlo. Proto je tolik důležité, abychom na něj nespoléhali." z Divergence od Veronicy Roth.

Důležitá kniha mého dětství
Těžká otázka. Měla jsem sice ráda knihy už jako dítě, ale nevybavuji si žádnou jednu konkrétní knihu, která by pro mě byla ta nejdůležitější. Ale pamatuji si, že snad vůbec první kniha, kterou jsem v dětství přečetla (pokud nepočítám nějaké knížky pro úplně malé děti), byla kniha Tajemství proutěného košíku od Markéty Zinnerové. Byl podle ní natočen i seriál, který jsem po přečtení knihy také viděla. Už jen proto, že to byla jedna z mých prvních přečtených knížek, stojí za to ji tady jmenovat. Nevybavuji si podrobnosti, ale na obálku si vzpomínám:


E-kniha, audiokniha, nebo papírová kniha?
Samozřejmě papírová kniha. E-knihy také čtu, ale když se mi pak kniha opravdu hodně líbí, jako se mi to stalo třeba u Kostičasu a Vidořádu, musím si pak stejně koupit i papírovou verzi, abych knihy mohla mít v knihovně. Navíc e-knihu si nemůžete nechat podepsat a také ji nemůžete prodat nebo vyměnit, když se vám knížka náhodou nelíbí. E-knihy jsou dobré na cesty, ale papírové knihy zkrátka nikdy nemohou plnohodnotně nahradit! Co se týče audioknih, moc jsem jim na chuť nepřišla, i když mě velmi bavily rozhlasové dramatizace povídek se Sherlockem Holmesem. Ty byly úžasné, ale klasické audioknihy nemusím.

Fiktivní postava, se kterou bych pravděpodobně chodila na střední
Abych pravdu řekla, nevím, jak to mám chápat, jestli mám jmenovat postavu, s kterou bych ráda chodila na střední, nebo naopak postavu, která se podobá lidem z mé bývalé střední školy. :D Ale myslím, že třeba Susannah a další postavy z Mediátora bych měla za spolužáky docela ráda. Nebo i Em a Christophera z Airhead (Supermodelky). Hrdinové z knížek od Meg Cabot mi byli vždycky velmi sympatičtí a ty knihy jsem hltala v době, kdy jsem sama chodila na střední a hrdinové těchto knížek zpravidla také.

Gejzíry emocí ve mně vyvolala kniha…
Takových knih bylo samozřejmě více (i když zase ne desítky, ale pár jich bylo), přesto nemůžu jmenovat žádnou jinou než Než jsem tě poznala od Jojo Moyes. Dokázala to dokonce dvakrát.

Hahaha, u téhle knížky jsem se smála nonstop!
Asi jsem nečetla žádnou knihu, u které bych se smála nonstop, ale vážně vtipná kniha z poslední doby byl Návrh od Elle Kennedy. Ta mě opravdu pobavila.

Chci, aby vyšlo v češtině
Takových knih je celá řada. Ale třeba teď zrovna si říkám, že když už se nakladatelství Egmont tak rozjelo s těmi Měsíčními kronikami a bude vydávat i omalovánky, tak by mohl vyjít i komiks Wires and Nerve...

I když nemám čas číst, vždycky si najdu chvilku na knihy od…
Měla bych říct Jojo Moyes, ale to by mi tu nesměla ležet kniha Život po tobě, na kterou jsem poslední týdny vůbec neměla čas kvůli škole a navíc jsem se upřímně i trochu bála ji otevřít, protože je to pokračování Než jsem tě poznala a já nechci být zklamaná... Už se do ní ale fakt pustím, abych mohla konečně napsat recenzi.

Jedna kniha, kterou bych si vzala, kdybych uvízla na Měsíci
Jenom jedna? Je to risk, ale vzala bych si Hostitele od Stephanie Meyer. Proč? Protože ze všech nepřečtených knih v mé knihovně je to asi ta největší bichle, takže by mi nějakou dobu trvalo ji přečíst. A do té doby by mě snad někdo přiletěl zachránit...

Kniha, kterou asi nikdy nedočtu
Nedočetla jsem určitě víc knih, ještě na gymnáziu jsem třeba vzdala boj s Cirkusem Humberto. A asi před měsícem jsem odložila Vánoční zázrak od Jay Ashera. Byla jsem těsně za polovinou, ale vůbec mě to nebavilo.

Lituji, že jsem jako malá nečetla…
Možná ne vyloženě jako úplně malá, ale pak později jsem se dlouho nemohla dostat ke knihám A. C. Doylea. Nějak jsem se nedokázala prokousat přes první kapitolu Psa baskervillského. Až pak jednou jsem ležela doma nemocná, rozhodla se dát knize druhou šanci a zjistila, jak je skvělá. Od té doby to plánuji dohnat a přečíst si i další Doylova díla, protože zbožňuji Sherlocka Holmese. Mám toho ve čtečce plno, jen si na to udělat čas.

Moje oblíbené místo na čtení
Moje postel, ale potřebuji hodně polštářů na opření. Nebo si také ráda čtu v křesle v obýváku a někdy i v pokoji u stolu. Takže tak různě, ale postel rozhodně vítězí.

Nejlepší druhý díl v sérii?
Musím trochu zapátrat v paměti, přijde mi, že druhé díly jsou často spíš ty slabší. Ale existují i výjimky. Třeba u trilogie Hex Hall je druhý díl Démon z Hex Hall můj nejoblíbenější. A pak jsem si ještě vzpomněla na Where She Went (Kam jsi odešla) od Gayle Forman, druhý díl z pohledu Adama se mi líbil mnohem víc než první díl Jestli zůstanu / Zůstaň se mnou. Ještě mě pár výborných druhých dílů napadá, ale v těch další případech buď další díly zatím nevyšly, nebo jsem sérii ještě nedočetla celou, takže je možné, že bude druhý díl překonán.

O kterého knižního hrdinu jsem se nejvíc bála?
Většinou se o knižní hrdiny až na výjimky vyloženě "nebojím", i když občas mám v některých knihách strach o vedlejší postavy, protože s těmi může autor udělat cokoliv (a někdy si dokonce dovolí i na ty hlavní...). Ale pokud mám říct nějakou jednu konkrétní postavu, tak mě teď napadá jedině Peeta Mellark z Hunger Games. Nikdy jsem moc neměla ráda Katniss, ale Peetu jsem milovala, přišel mi jako nejlepší postava z celých HG. A bála jsem se o něho, protože Suzanne Collins byla schopna zabít celou řadu postav, které jsem měla ráda. A on se navíc jako pekař do té arény plné chladnokrevných dětských zabijáků vůbec nehodil...

Právě čtu
Sázka na outsidera: Seabiscuit – příběh dostihové legendy od Laury Hillenbrand. Filmové zpracování jsem viděla už dvakrát, knižní předloha u nás vyšla teprve letos. Můj první letošní knižní přírůstek:


Q&A na tělo: Nikdy bych nikomu nepůjčila…
Občas půjčuji knihy akorát kamarádce, jinak moc ne. A asi bych se bála o své nejoblíbenější kousky. Třeba o Měsíční kroniky, protože ty jsou v měkké vazbě a navíc také pěkně drahé.

Retelling, který originálně překroutil původní příběh
Marně se snažím přijít na něco jiného než Měsíční kroniky, abych byla aspoň trochu originální. Dvůr trnů a růží byla zdaleka ta nejhorší kniha, co jsem za loňský rok přečetla, Pomstu & rozbřesk mám doma, ale ještě jsem knihu nestačila přečíst, to samé platí i u Netvora, kterého mám doma už trochu déle. Takže asi stejně skončím u Měsíčních kronik. Ta série je prostě geniální a jsem moc zvědavá na autorčin další retelling Heartless.

Spánek jde stranou, když čtu…
Thriller od Sebastiana Fitzeka. Třeba Sběratele očí nebo Izolovaného jsem četla až do noci, protože zkrátka nešlo přestat. Ale jinak to platí pro každou napínavou knihu, ať už je to thriller, fantasy či "love story".

Tři nejoblíbenější knihy
Co mají všichni s číslem tři? Mohla bych vybrat tři nejoblíbenější knihy v rámci jednotlivých žánrů, ale celkově?

Tak třeba Než jsem tě poznala od Jojo Moyes, Byerley Turk - První plnokrevník od Jeremyho Jamese a Pýcha a předsudek od Jane Austen. Ostatním se tímto hluboce omlouvám.

Ukaž knihovnu
Poslední fotky mé knihovny na blogu jsou z června, snad to bude stačit.

Vytáhni 13. knihu zleva z 1. police odspodu
Bez naděje od Colleen Hoover:


WC knihy aneb co čtu na záchodě
Nic. Upřímně jsem ani netušila, že opravdu existují lidé, co čtou na záchodě. :D

Xkrát jsem četla…
Jsou knihy, které jsem četla dvakrát nebo třikrát, ale nemám žádnou takovou, kterou bych měla přečtenou třeba desetkrát... Na to mám příliš mnoho nepřečtených knih.

Young adult kniha, kterou by měli číst všichni bez ohledu na věk
Sůl moře od Ruty Sepetys. Hned jako druhá mě napadla V šedých tónech, ale asi dám přednost autorčině poslední knize. V každém případě obě stojí za přečtení nehledě na věk.

Ze které knihy by měli udělat film?
Na jednu stranu mě napadá spousta knih, které bych ráda viděla zfilmované, ale na druhou stranu bych se u každé z nich bála, že film zkazí a nebude to stát za nic. Ale bylo by třeba hezké, kdyby zfilmovali romány Stephanie Perkins, pokud by se opravdu natáčelo v Paříži a v dalších městech, kde se její volná trilogie odehrává (San Francisco, Barcelona, New York), bylo by to kouzelné a romantických příběhů není nikdy dost.

11 komentářů :

  1. Právě mám tento tag taky na blogu. A u knihy, která ve mně vyvolala gejzíry emocí mám taky Než jsem tě poznala. :))

    Život po tobě je napsaný dobře, ale jinak už je to celé někde jinde. Ponechám si v srdci tu nádhernou, avšak bolestivou vzpomínku, než jsem poznala Willa. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl se prostě nedá překonat, to je jasné, ale zatím se mi pokračování celkem líbí. :)

      Vymazat
  2. Ty jsi jako ještě nečetla Hostitele jo?! To musíš okamžitě napravit! :) Moje nejoblíbenější kniha vůbec!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, kdybych uvízla na Měsíci, vezmu si ji s sebou! ;)

      Vymazat
  3. Skvělý tag!:) Jojo Moyes je skvělá a pokračování Než jsem tě poznala mám zrovna rozečtené v angličtině. Jsem zvědavá na tvou recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od toho pokračování nečekám žádné zázraky, ale zatím je to fajn, mám Jojo Moyes a její styl psaní hodně ráda, takže mě to baví, i když bych zrovna u Než jsem tě poznala druhý díl mít "nemusela". Když už ale existuje, tak si ho zkrátka musím přečíst. :)

      Vymazat
  4. Ha, taky máš Meg Cabot jako nejčtenější autorku! :D Já už ji teda taky moc nečtu, ale na střední mi dělala společnost často. :) Já mám druhého Ricka Riordana a od toho teda ty knihy stále čtu a určitě ještě nějakou dobu číst budu. A je mi úplně jedno, že je to dost mimo mou věkovou kategorii. :D
    Wires and Nerve už ke mně putuje! A třeba to ten Egmont vydá, jestli se nepletu, vydávali to komiksové zpracování Hry o trůny, ne? Tak by to nebyl jejich první komiks. :)
    Heartless je jiná, než Měsíční kroniky, ale mně to přišlo dobré. A tobě se to podle mě bude líbit též. :) Tak jsem zvědavá, co na to nakonec povíš. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meg Cabot ještě čas od času čtu, ale nedá se to srovnat s tím, kolik jsem toho od ní přečetla dříve... Teď je to tak jedna kniha ročně.
      Vidíš, já od Ricka Riordana nečetla nic, protože má tolik sérií a spin-off sérií a nevím čeho všeho, že se bojím s tím začít, protože dlouhé série mě vždycky nějak děsí. :D
      Jinak Wires and Nerve by určitě nebyl první grafický román, co Egmont vydal, takže šance tu je, Měsíčním kronikám se dost daří, tak by toho mohli chtít využít. Když teď navíc má vyjít jak Heartless, tak ty omalovánky. :D

      Vymazat
  5. Díky, jsem ráda, že se ti článek líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  6. To je výborný (a dost obsáhlý) tag, fakt se mi líbí. :) I tvoje odpovědi jsou zajímavé, i když se na většině z nich asi neshodneme. Nevadí, když si tag půjčím k sobě na blog? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tag určitě můžeš zveřejnit i u sebe na blogu, jen bych ráda upozornila na to, že jsem ho převzala odtud: http://blog.nofreeusernames.cz/post/156269928573/a-z-knizni-tag (odkaz je i na začátku článku), nejsem tudíž autorem tohoto tagu a bude lepší, když budeš odkazovat přímo na Nofreeusernames jako na původní zdroj tagu. :)

      Vymazat