čtvrtek 8. prosince 2016

Recenze: Mluv

32719366 Český název: Mluv
 Originální název: Speak
 Autorka: Laurie Halse Anderson          
 Nakladatelství: Yoli
 Přeložila: Viola Somogyi
 Rok vydání: 2016 (v orig. 1999)
 Žánr: dívčí román, young adult   
 Goodreads    
439288                         

   Román Mluv od Laurie Halse Anderson vyšel v USA již v roce 1999. Od té doby posbíral celou řadu ocenění, byl přeložen do mnoha jazyků a v roce 2004 se dokonce dočkal stejnojmenného filmového zpracování s Kristen Stewart v hlavní roli. Do češtiny však byla kniha přeložena teprve letos. Dokáže přesto obstát mezi novějšími young adult a new adult romány, které do jisté míry zpracovávají velmi podobná témata? Těžko říct, ale v každém případě není tematika příběhu dnes o nic méně aktuální než před 17 lety.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8G2c4JzJL_MSHU6_MsREtjpX87vZy_HX6ee159QQf1lVW0JAjlQY430rTC3yqeLrNTcjTQX0bgO3BwB8U6Q9Y25x4PVMAE1600OYPD0kkFb1J84yMAKMcgNq_yDIsEKQG1Cn_vLI8fQk/s1600/Laurie_halse_anderson.jpg   Hlavní hrdinkou románu je Melinda Sordino. Právě nastupuje do prvního ročníku střední školy. Pro většinu studentů je to den plný očekávání, začátek něčeho nového. Snaží se najít si nové přátele, zapadnout, být oblíbený. Melinda se však hned od prvního dne pasuje do role vyvrhelky. Spolužáci i kamarádky z její staré školy s ní najednou nechtějí mít nic společného a sama Melinda se ani nesnaží s nikým spřátelit.

   Na závěrečném školním večírku totiž zažila něco, co chce za každou cenu vytěsnit a kvůli čemu také tenkrát zavolala na policii. Proto se s ní teď nikdo z její bývalé školy nebaví. Melinda téměř přestane mluvit, má špatné známky a nechodí na vyučování. Nikoho ale nenapadne ptát se po důvodu této náhlé změny. Melinda se se svým traumatickým zážitkem musí poprat úplně sama. Najde nakonec odvahu říct všem pravdu a vyrovnat se s tím, co prožila? Nebo se bude jen dál uzavírat před vnějším světem?

   Ačkoliv jsem si po dočtení nechala pár dní na rozmyšlenou a zhlédla mimochodem i filmovou adaptaci románu, která je v tomto případě velice věrná a rozhodně doporučuji se po přečtení na film podívat, je pro mě těžké tuto knihu ohodnotit. Oceňuji její tematiku, je důležité, aby se o těchto věcech co nejvíc mluvilo, aby se člověk, který prožije něco podobného jako Melinda, nemusel bát o tom promluvit. Mlčet totiž není žádné řešení, právě naopak.

   Také se mi líbila významná role umění v tomto příběhu. Melinda totiž dostane ve škole za úkol kreslit stromy, a i když z toho ze začátku není vůbec nadšená, nakonec se do toho pustí s velkým odhodláním a postupně jí to pomáhá se srovnat se svým traumatem. Sama mám k výtvarnému umění blízko a věřím, že kreativní činnost může člověku po psychické stránce hodně pomoci, proto mi tato složka příběhu přišla zajímavá a inspirativní.

speak movie, melinda sordino, and speak 2004 image   Na druhou stranu musím přiznat, že mě kniha celkově svým zpracováním nedokázala oslovit tak, jak jsem si představovala. Možná je to tím, že je napsaná spíš pro mladší čtenáře, kteří jsou zhruba tak ve věku hlavní hrdinky (14 let), a já už četla pár románů, které se touto problematikou zabývaly a dokázaly na mě zapůsobit více. Mluv je svým rozsahem dost krátká kniha, má jen necelých 180 stran, a i když jsem ji díky tomu přečetla velmi rychle, měla jsem pocit, že jsem se do ní pořádně začetla až v samotném závěru.

   Příběh vyprávěný z pohledu Melindy je totiž rozdělen na čtyři čtvrtletí, které se skládají z velice krátkých kapitol nebo přesněji řečeno z krátkých popisů různých událostí, které jsou vždy uvedené trefným nadpisem, celé to působí trochu jako deníkové zápisky. Nějak jsem se však s tímto úsečným stylem vyprávění nedokázala úplně sžít.

   Připomnělo mi to ale jinou knihu, kde jsem měla shodou okolností podobný problém a styl vyprávění mi tu také moc nesedl, a to Ten, kdo stojí v koutě. Mluv sice není psané v dopisech a navíc nemá žádné humorné scény, ale přesto mi přijde, že komu se líbila Charlieho malá tajemství (filmový název příběhu), tomu by se mohla líbit i tato kniha. Oba romány dokonce vyšly ve stejném roce. Myslím, že teď jsem na tento román i přes poměrně rozporuplnou recenzi nalákala mnohé z vás, protože vím, že jsem jedna z mála, koho Ten, kdo stojí v koutě nedokázalo zcela nadchnout, a dost možná to bude případ i této knihy.

   Mluv je určitě kniha, které byste měli dát šanci, i kdyby to měla být jen krátká jednohubka na jedno odpoledne. Příběh Melindy pomohl spoustě čtenářů mluvit o svých problémech a už jen za to si autorka všechna ta ocenění zaslouží. Svou knihou totiž dokázala změnit lidem život k lepšímu, a to se nepovede jen tak nějakému spisovateli.

Celkové hodnocení: 75 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Yoli

(knizniklub.cz/knihy/187861-mluv.html)

2 komentáře :

  1. Skvělá recenze! :) No sláva, konečně někdo se stejným názorem na Ten, kdo stojí v koutě. Každý o knize básní, zatímco já nadšení opravdu nesdílím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! No jo, také mě to vždycky "štve", když všichni nadšeně mluví o nějaké knize a já si ji pak na základě toho přečtu a nějak nedokážu pochopit, co na tom ostatní vidí... Ale to se holt (nejen) u knih stává. :)

      Vymazat