neděle 8. května 2016

Blog Tour 2016 aneb Zpověď autorů


   Letos jsem se poprvé rozhodla zapojit do projektu Blog Tour, v rámci kterého blogeři pokládají autorům různé otázky. Přemýšlela jsem, na co bych se mohla spisovatelů zeptat, aby to byla dost "univerzální", ale přesto zajímavá otázka. A napadlo mě zeptat se jich přímo na jejich povolání, přesněji řečeno na to, jaké povolání by pravděpodobně vykonávali, kdyby se z nich nestali úspěšní spisovatelé. Otázka tedy zněla:

Čím byste byli, pokud byste se nestali spisovateli?

   Samozřejmě, že nikdo nemůže s jistotou vědět "co by bylo, kdyby", přesto si každý z dotázaných vzpomněl na nějaké povolání, o kterém snil v mládí, nebo se mu věnoval ještě předtím, než začal psát romány apod. Sesbírat dostatečné množství odpovědí ale nebylo snadné, rozeslala jsem velké množství e-mailů, mnoho spisovatelů je však natolik zaneprázdněných, že mi od nich přišla jen automatická odpověď anebo také vůbec žádná.

   Přesto se však našlo několik málo spisovatelů, kteří si na mě udělali čas a jejichž e-maily byly vždy velmi milé a přátelské. A já jim za to moc děkuji, udělali mi obrovskou radost. Tady jsou jejich odpovědi:

http://mckeephotography.com/wp-content/uploads/2014/08/mckee_20120307_2730_web-460x580.jpg



Lois Lowry, autorka dystopie Dárce a historického románu Spočítej hvězdy


   Byla bych filmařkou! Mám ráda všechny ty rozmanité aspekty filmařiny, tolik různých úloh: casting, scénář, režie, kinematografie, návrhy kostýmů, výprava...všechno to miluji. Samozřejmě, že tohle vše v určitých mezích dělám, i když píši knihu. Ale kdybych byla mladá a začínala, domnívám se, že bych studovala filmovou tvorbu.

http://www.loewe-verlag.de/_personen_media/290b/381.jpg



Ursula Poznanski, autorka thrillerů Erebos, Saeculum a Pět


   Nebyla jsem vždycky spisovatelkou, předtím už jsem také měla jiné povolání, pracovala jsem totiž jako novinářka. Tato odpověď by se tedy přímo nabízela. Ale těžko říct, jestli bych u tohoto povolání opravdu zůstala, kdybych se nestala spisovatelkou.


http://www.lesering.de/content.4889.images.qojof.Fitzek6_crrechte_RaschkeEntertainmentGmbHFitzek_Fotograf_VolkmarOtto.JPG


Sebastian Fitzek, autor thrillerů Izolovaný, Sběratel očí, Lovec očí a Zaklínač duší


   Měl jsem mnoho představ, čím bych chtěl být, např. jsem se chtěl stát hudebníkem, zvěrolékařem, tenistou a právníkem. Po studiu práv jsem pak ale skončil v rádiu. Kdybych se nestal spisovatelem, pravděpodobně bych stále pracoval jako šéfredaktor v rádiu.


http://cdn1.spiegel.de/images/image-510104-galleryV9-yufo-510104.jpg


Kerstin Gier, autorka fantasy trilogie Drahokamy, "Stříbrných knih snů" a řady dalších románů (Každé řešení má svůj problém, Mafie matek, Nevinné lži...)


   Pravděpodobně bych byla dobrou zahradní nebo také bytovou architektkou...

   Snad se vám článek líbil i přesto, že je tak krátký. Většina spisovatelů mi bohužel neodepsala. Mohla jsem možná rozeslat ještě více e-mailů, ale snažila jsem se oslovovat jen ty autory, které mám ráda a od kterých jsem i něco četla, abych jim do e-mailu mohla napsat i něco osobnějšího (jaké knihy jsem od nich četla, příp. jaké se mi líbily nejvíc) než jen "Ahoj, jsem blogerka, chci odpovědět na tuto otázku do projektu, čau"... Nepsala jsem žádné romány, snažila jsem se být hodně stručná, ale dávala jsem si záležet, aby to znělo dobře. 

(Možná by ale ta metoda "Ahoj, chci Vaši odpověď, čau" byla nakonec přece jen účinnější... :D)

   Například od Gayle Forman mi přišla jen zpráva, že teď až do podzimu, kdy vyjde její nová kniha, nedává žádné rozhovory ani neodpovídá na žádné otázky do projektů. A od Annabel Pitcher mi přišlo, že je právě na mateřské dovolené, takže má pochopitelně jiné starosti. :) Na druhou stranu všichni z této čtveřice patří mezi mé oblíbené autory, takže jsem ráda, že mi odpověděli právě oni.


5 komentářů :

  1. Je pravda, že spisovatelé ne vždy odpovídají, mám s tím taky zkušenosti. http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Já myslím, že tohle je docela dobrý výsledek :) Po mých zkušenostech s "neodpovídáním" bych řekla, že je to vážně pěkné číslo. Ale je zajímavé si představit, že by váš oblíbený spisovatel byl rád tenistou nebo zahradním architektem :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé odpovědi! :) Je super, že ti alespoň tihle odepsali. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  4. Toto je úžasný projekt! Přemýšlím, že bych do toho taky šla! :)
    Oslovila jsi skvělé autory a ty jejich odpovědi se mi líbí! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Musel to být krásný pocit, když ti od nich přišel mail s odpovědí :)

    OdpovědětVymazat