sobota 9. dubna 2016

Recenze: Odvrácená tvář lásky

28367008
 Český název: Odvrácená tvář lásky
 Originální název: Ugly Love
 Autorka: Colleen Hoover
 Nakladatelství: Yoli
 Přeložila: Jana Jašová
 Rok vydání: 2016 (v orig. 2014)                     
 Žánr: romantika, drama
 Goodreads
17788401                         

   Neptej se na minulost a nepočítej s budoucností... 

   Po přečtení anotace by Odvrácenou tvář lásky kdekdo mohl snadno odsoudit jako prvoplánovou červenou knihovnu. To by však byla velká chyba. Každému sice musí být od začátku jasné, jak tato kniha skončí, přesto vás ale příběh Tate a Milese nakonec dostane. Jak je totiž u Colleen zvykem, tento román toho v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. A ani tentokrát nebude nouze o silné momenty.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2mLC4J6PqfGSVvySuW6iVZEwBE9hVINfRj5ZdZfZhe4TeWtRZ0bGJY0h68B0P_iInMDqWGkj1gF2BJnj6tnM64pSyc1u2JHTvoM_xN3esAOKc-ZwRtLJmRBJJ_VB2pKDX9NH7ujmcxQ0/s1600/5430144.jpg   Nedávno jsem na blog napsala, že autorčiny romány jsou často přeslazené a přehnaně dramatické. Zní to jako kritika, ale já mám i tak Colleen Hoover moc ráda. Vážně nevím, jak to dělá, snad umí své čtenáře opravdu očarovat. Každopádně jsou její romány neuvěřitelně návykové. Baví mě tak moc, že dokážu přimhouřit obě oči nad každým klišé nebo menším nedostatkem, který by mi u jiného autora nejspíš vadil.

   Odvrácená tvář lásky mi však po příběhové stránce přišla mnohem zajímavější než autorčiny předešlé knihy. Oproti předchozím románům Bez naděje, Ztracená naděje a Život jedna báseň mi totiž kniha nepřišla tak předvídatelná a také jsem měla pocit, že celkový příběh je takový uvěřitelnější. Zároveň byl o něco méně komplikovaný, ale pravě díky tomu působil realističtěji. I když i tato kniha byla dost dramatická a emotivní, neměla jsem ten dojem, že by to autorka tolik přeháněla.

   Navíc je Odvrácená tvář lásky už spíše "new adult" než "young adult". Hlavní hrdinové již nejsou teenageři, nechodí na střední a nebydlí u rodičů, ale je jim přes dvacet a řeší o něco dospělejší problémy. Kniha tak může najít oblibu i mezi staršími čtenářkami, které klasické dívčí YA romány nečtou. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhb9td35Lga0DJQVJCiFOuLvSbc45u6Pd_eQiQRK2SsHKenY4sROe9lAm-ox4KeGyc3UcBY0R54mobNTj6sd7KMBSj_DweIbjRvcXPvfJ05LkT7LqYgkHFgdIEcnlsVRa6QoVRaAen8B6U/s1600/MV5BZGRmZmMzNTEtMjA4YS00ZjM5LTliMzQtY2EyZTMzNjJmMzQzXkEyXkFqcGdeQXVyNjQ1OTAyODI%2540._V1_.jpg   Také je v knize mnohem více erotiky. Jestli bude chystaná filmová adaptace věrná své knižní předloze, tak tento snímek rozhodně nebude mládeži přístupný. Někdy už jsem si říkala, odkdy já vlastně čtu erotické romány, protože běžně tento žánr nevyhledávám... Ale naštěstí kniha nikdy nespadla do úplné povrchnosti a nejednou mě dokázala překvapit i nějakou skvělou myšlenkou, pasáží, kterou jsem si přečetla víckrát, protože stála za zamyšlení.

   Tím se dostáváme k názvu knihy, jehož smysl vám samozřejmě nebudu prozrazovat, ale musím říct, že mi přijde možná ještě výstižnější než originální Ugly Love. Původně jsem si myslela, že to prostě jen nešlo přeložit jinak, protože doslovný překlad nezní moc dobře. Ale ke knize se to hodí perfektně. Zároveň jsem vděčná za ponechání originální obálky, která nejen úžasně vypadá, ale je i dost zásadní pro příběh.

   Jedinou věcí, kterou bych knize možná vytkla, je relativně poklidnější rozjezd a průběh příběhu a naopak dost uspěchaný závěr. Kniha mě sice ani na chvíli nenudila, ale dlouhou dobu jsem měla v plánu dát knize trochu nižší hodnocení, protože mi přišlo, že se toho v ní chvílemi (kromě sexu) oproti jiným románům autorky "zas tak moc neděje". Až posledních několik desítek stran dokázalo hodnocení knihy hodně zvednout.

   Odvrácená tvář lásky rozhodně není jen náhodou jednou z nejpopulárnějších a nejlépe hodnocených knih od Colleen Hoover. Má velmi dobrý námět a je stejně čtivá jako všechno, co Colleen napíše. Na filmové zpracování jsem zvědavá a určitě všem doporučuji si před tím, než bude film uveden, přečíst knižní předlohu.

Celkové hodnocení: 90 %

8 komentářů :

  1. Super recenze :) Mě teď tahle knížka přišla a nemůžu se dočkat až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak snad se ti knížka bude líbit. :) Já jsem se do ní také pustila nezvykle rychle, když si koupím novou knihu, tak mi většinou trvá, než se k ní dostanu, protože mám ještě nepřečtené starší kousky, ale tahle kniha měla prostě přednost. :D

      Vymazat
  2. Knihu i autorku znám, ale zatím s Colleen nemám žádné zkušenosti. Chápu, že kniha je vychvalována podle všeho právem, ale nejspíš se přece jen nejedná tak úplně o můj šálek čaje :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Colleen asi nesedne úplně každému, ale možná stojí za to nějakou knihu aspoň zkusit, upřímně mě její knihy také původně vůbec nelákaly, ale pak jsem si přečetla Bez naděje a strašně se mi zalíbil její styl psaní, až mě to samotnou překvapilo. :))

      Vymazat
  3. Na knížku jsem se od chvíle, kdy jsem zjistila, že má vyjít, nesmírně těšila, protože styl psaní Hooverové je mi velmi sympatický. Nezklamala jsem se. :) Máš pravdu, že originální obálka vypadá taky skvěle.
    A tohle je moc hezká recenze, příjemný styl psaní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Souhlasím, že Colleen má opravdu výborný styl psaní, její knihy jsou neskutečně čtivé od začátku až do konce. A ta obálka je nádherná. :)

      Vymazat
  4. Na Odvrácenou tvář lásky jsem se moc těšila a nakonec se mi zas až tak moc nelíbila. Bylo to na mě moc sladké, lehce předvídatelné a konec trošku uspěchaný. V některých chvílích mi přišlo, že Tate kapku chybí sebeúcta. Ale možná se mi to zdá jen proto, že jsem měla přehnaná očekávání. A přečtení nelituju.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samotný konec samozřejmě předvídatelný byl, ale oproti třeba předešlým autorčiným románům Bez naděje a Život jedna báseň mi přišlo, že se průběh příběhu (to tajemství apod.) nedal tak snadno prokouknout. Sladké jsou asi všechny romány od Colleen, s tím musí člověk už předem počítat, a tu uspěchanost jsem knize také vytkla. Takže nakonec nemáme tak úplně odlišný názor, jen mně se kniha celkově líbila asi víc než tobě. :))

      Vymazat