sobota 12. září 2015

Recenze: Všechny malé zázraky

25883300
 Český název: Všechny malé zázraky
 Originální název: All the Bright Places
 Autorka: Jennifer Niven
 Nakladatelství: Yoli
 Přeložila: Jana Rajnyšová
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2015)                        
 Žánr: společenský román
 Goodreads
18460392                         
Anotace: Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.

Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.

Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou, podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním, a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít.



   Všechny malé zázraky je jedna z těch knih, na které je opravdu strašně moc těžké napsat recenzi. Vlastně je obtížné tuto knihu i jakkoliv ohodnotit, protože nezáleží na tom, jestli je kniha dostatečně čtivá nebo napínavá. Je to totiž v první řadě román s velkým posláním, s příběhem, který vás nakonec dostane, i když to tak ze začátku třeba nevypadá. Z této knihy si každý čtenář něco odnese...

 Jennifer Niven   Na první pohled se může zdát, že je to "jen jeden z dalších YA románů", který se nese na současné moderní vlně dojemných příběhů, ve kterých hlavní hrdinové prožívají nějakou tragédii. S podobným příběhem, jaký má Violet, jste se už možná v nějaké knize setkali. 
   Violet přežila autonehodu, při které zemřela její milovaná sestra Eleanor. Ačkoliv od oné tragické události uplynulo již několik měsíců, Violet se stále nedokáže hnout z místa. Zanechala všeho, čemu se dříve věnovala, včetně psaní, a jen přežívá dny do maturity. Ztratila smysl života.
   A pak je tu Finch. Finch, který ji zachrání nejen ze školní zvonice a vrátí jí chuť žít. Sám je však nemocný. Nejedná se o nemoc, která je vidět, není to nemoc, která se dá změřit a vyčíslit nějakými hodnotami - jedná se totiž o duševní onemocnění. To ale neznamená, že by tato nemoc byla o to méně závažná.

   Autorka sama na konci knihy přiznává, že tento příběh je pro ni hodně osobní. Snaží se v něm ukázat, že duševně nemocní nejsou žádní blázni, že nemůžou za své onemocnění o nic víc než ti, kteří trpí některou z "fyzických" nemocí. A že je potřeba o tom mluvit.

~   I já jsem si po přečtení několika počátečních kapitol myslela, že to bude jen "jeden z dalších dojemných románů". Dokonce musím přiznat, že jsem se zpočátku trochu nudila, protože jsem se do knihy nedokázala pořádně začíst. Pak jsem se však začala čím dál více ponořovat do příběhu Violet a Finche, do jejich krásného romantického vztahu... Ale teprve v posledních kapitolách, které mě tvrdě zasáhly, jsem si začala uvědomovat sílu celého příběhu.

   Za dva roky má být hotový film natočený podle románu. Upřímně doufám, že se toho filmaři ujmou s citem, který je k uchopení tak těžkého tématu potřeba, aby z toho nevznikl patetický snímek. Já vím, že tento článek nemá s recenzí nic moc společného, ale je to holt kniha, kterou si musíte prožít sami. Donutí vás zamyslet se a možná i částečně změní váš pohled na svět. Zní to sice jako klišé... Ale lepší slova pro to nemám. Každopádně to není žádný "obyčejný young adult doják".

Celkové hodnocení: 80 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Yoli

 (https://www.bux.cz/knihy/175809-vsechny-male-zazraky.html)

5 komentářů :

  1. Skvělá recenze! Po téhle knížce koukám už strašně dlouho, ale bohužel to žánrově není nic pro mě:( Každopádně jednou si ji určitě přečtu:)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná recenze ale jak už někdo psal víš, tak nevím jestli by byl námět něco pro mě. Možná se ale k téhle knize někdy dostanu :).

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze! Na knihu se rozhodně chystám a jsem na ni moc zvědavá. Snad ji stihnu ještě letos :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Už nějakou chvíli koukám po téhle knížce a myslím, že tvoje recenze mě "přemluvila" k tomu, abych si ji také přečetla, tak potom co odbudu své "knižní domácí resty" pustím se do ní :)
    Mimochodem, pěkná recenze ^^ děkuji.

    OdpovědětVymazat