sobota 24. ledna 2015

Recenze: Nebe je všude

23627804
 Český název: Nebe je všude
 Originální název: The Sky is Everywhere        
 Autorka: Jandy Nelson
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Veronika Volhejnová 
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2010)                       
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
6604794                         
Anotace: 
Sedmnáctiletá Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije spokojeně ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě plném smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje – poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska.

Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý ji do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, který najde, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, svou vlastní melodii ve všem tom hluku na světě? Křehký a dojemný příběh o ztrátě a životě, palčivých pocitech bezmoci a nenávisti i lásce zároveň.


   Nebe je všude je dojemný román o tom, jaké to je, ztratit sestru. Hlavní hrdinka příběhu Lennie, klarinetistka a knihomolka, která třiadvacetkrát přečetla Větrnou hůrku, vždy obdivovala svoji o dva roky starší sestru Bailey. Byly si tak blízké možná i proto, že jejich vlastní matka je opustila, když byly ještě malé. Ale teď je její milovaná sestra náhle mrtvá...

"Jednou jsem slyšela takovou větu: Když někdo umře, vyhoří knihovna. A já se teď dívám, jak jedna vyhořela do základů."

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDU2BzPb3J0OUxkfQJJeqANFH02IDMPMq4st4h0mJEqmLVZHFltpN47R8CjLVjH586gOdCcLJnS38k3OtgW4ENhLbu-GiBlkBjLXkvvQTaKV0xXvH3Vo577_J9GhXXDF12NttSjrGDAVo/s1600/Jandy_Nelson_author_photo.jpeg   Příběh ale zdaleka není jen o smrti a o smutku. Ačkoliv je Lennie po smrti své sestry v depresi a truchlí, začnou ji najednou potkávat i dobré věci. Jako kdyby si najednou uvědomila, že celý svůj život žila pouze ve stínu své starší sestry a teď se konečně probudila. Lennie se poprvé v životě zamiluje.

   Ale zároveň má kvůli tomu špatné svědomí - jak může prožívat tolik radosti ve světě, kde umřela její sestra? Jak se má vyrovnat s tím, že už ji nikdy neuvidí, nikdy s ní nepromluví? Pocity bezmoci a smutku však střídají i přes hluboké výčitky pocity lásky.

"Připadám si jako v deliriu, v Joeliriu, myslím si, když se na chvilku odtáhnu."

   Kromě Joa se do příběhu zaplete i Toby, Baileyin kluk, ke kterému to Lennie najednou táhne, i když sama neumí vysvětlit proč. A do toho se dozvídá další věci, které před ní Bailey tajila.

"Nechápu, jak mi to mohla udělat, jak mě tu mohla nechat samotnou. Zvlášť když mi slíbila, že se NIKDY v životě neztratí tak jako máma, že vždycky budeme mít jedna druhou, VŽDYCKY, VŽDYCKY."

http://d.gr-assets.com/books/1327989083l/7953077.jpg   Je opravdu těžké přiblížit vám atmosféru tohoto románu. Takhle to všechno zní hodně depresivně, ale ve skutečnosti je v příběhu i dost lásky, naděje a dokonce i humoru. Na jedné stránce vás autorka dojímá, ale už o pár stránek dál vzdycháte nad úžasnou romantickou scénou a na další stránce se zase smějete, protože autorka umí být ve svém vyprávění i hodně vtipná. Pak nám ale opět připomene, že je to příběh o ztrátě blízkého člověka, a čtenáři je z pocitů Lennie někdy až úzko. Vážně je to kniha mnoha tváří.

  Téměř celý román jsem přečetla během jednoho dne, což svědčí o jeho mimořádné čtivosti. Musím ale přiznat, že mě příběh nechytil hned od prvních kapitol. Přece jenom to není první young adult román, ve kterém se hlavní hrdinka vyrovnává s nějakou tragédií, a začátek knihy nepůsobí nějak výjimečně - Lennie se po měsíci absence vrací zpátky do školy, všichni jí vyjadřují lítost a soucit, potká nového krásného kluka Joa...

   Ale pak si mě příběh získal, postupně, jak se rozvíjel, jsem pochopila, že je přece jen něčím výjimečný a jiný než ostatní. Bavil mě, dojímal mě, několikrát mě rozesmál, i když mi z něj místy bylo dost smutno. Nemám sestru, takže jsem se nedokázala úplně živě vcítit do situace Lennie, která měla s Bailey hodně důvěrný vztah. Přesto jsem však její obrovský žal a osamělost chápala a dokázala jsem pochopit i to, že jí blízkost stejně truchlícího Tobyho pomáhá.

   Příběh Lennie doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst něco ze života. Kniha je stejně jako život sám plná protikladů, smutku i radosti, žalu i lásky. Je to kniha dojemná i veselá. I přes vážné téma je totiž psána velice lehce a čte se velmi rychle. Má vážně něco do sebe, a čím víc o ní teď po dočtení přemýšlím, tím lepší a zajímavější se mi zdá.

Celkové hodnocení: 75 %

Kniha vychází 4. 2. 2015. Za recenzní e-book děkuji nakladatelství CooBoo.

 (http://www.cooboo.cz/kniha/nebe-je-vsude)

7 komentářů :

  1. Na tuhle knížku se vážně těším. Už jí mám ve svém seznamu na goodreads dost dlouho a tahle recenze byla tak skvělá, že bych si tu knížku nejradši hned koupila!:D Ještě uvidím, jestli vsadím na originál, nebo si počkám na překlad:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu si chci moc přečíst. Má krásnou obálku a příběh zní skvěle. Jsem zvědavá. =)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Na tuhle knížku se těším, snad si mě taky získá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se ta kniha strašně líbila, i když je pravda, že taky ne hned od začátku. A výňatky z knihy jsou super, taky jsem přemýšlela, že zveřejním ty první dva, ale asi vyberu jiný, aby to nebylo stejný. :D
    A jinak Toby je vůl, nemam ho ráda. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná recenze :-) Kniha vypadá dobře, sjem zvědavá co na ni řeknu, až si ji přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím proč, ale dodnes jsem si myslela, že nebe je všude bude české vydání "I'll give you the sun" *facepalm* Teď mě to trochu zklamalo :D Zní to hrozně smutně, ale až budu mít na podobné téma náladu, asi to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  7. Na knihu se těším, ale zároveň se jí trochu obávám - snad to nebude takový ten přeslazený příběh, kde je hlavní hrdina chudáček, který z čistajasna najde svou vysněnou lásku. Ale nechci ji opravdu hodnotit předtím, než si ji přečtu :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat