sobota 6. prosince 2014

Recenze: Eleanor & Park

23245330
 Český název: Eleanor & Park
 Originální název: Eleanor & Park
 Autorka: Rainbow Rowell
 Nakladatelství: Yoli
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2013)                        
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
17322949                         
Anotace: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře. Celosvětový fenomén ve stylu Hvězdy nám nepřály.

   Knihou Eleanor & Park se českým čtenářům poprvé představuje oblíbená americká spisovatelka Rainbow Rowell, která s tímto románem vyhrála již loni v Goodreads Choice Awards 2013 v kategorii Best Young Adult Fiction a jen tak mimochodem zrovna před pár dny znovu zvítězila se svojí další knihou Landline v Goodreads Choice Awards 2014 v kategorii Best Fiction. Dále je také autorkou úspěšné young adult knihy Fangirl (2. místo v Goodreads Choice Awards 2013 v kategorii Best Young Adult Fiction, hned za Eleanor & Park), která by se v příštím roce měla také dočkat českého vydání.

   Není proto divu, že jsem se na vydání knihy Eleanor & Park tolik těšila - vždyť o této autorce v poslední době každý básní. Čím si ale vlastně získala takové množství fanoušků?

 Rainbow Rowell   Podíl na tom má určitě autorčin osobitý styl psaní. Kniha Eleanor & Park se četla velice lehce a působila dost realisticky. Autorka si příliš nepotrpí na dlouhé popisy, přišlo mi, že většinu věcí popisovala hodně stručně, ale dokázala se v ten správný důležitý moment příběhu "zastavit" a danou situace popsat velmi živě a emotivně. Dalším plusem jsou zábavné dialogy a různé ironické až sarkastické poznámky, kterých je kniha plná. Několikrát jsem se u knihy vážně pobavila.

   Možná by vás však dříve zajímalo, o čem že Eleanor & Park je. Děj knihy je ale vlastně úplně jednoduchý. Je to kniha o první lásce, docela obyčejný příběh o holce z problémové rodiny, která nastupuje na novou školu a hned první den v autobuse se seznámí s Parkem. A časem se do sebe zamilují.

 Eleanor & Park   Zní to tuctově, ale přesto je tento román v něčem jiný. Nenajdeme tu klasická klišé jako třeba lásku na první pohled. Když Park poprvé uvidí Eleanor, nemyslí si o ní nic hezkého. Ve skutečnosti je na ni i sprostý. Není to tak jako v jiných knihách, kde si oba protagonisté už v druhé kapitole vyznávají lásku. Eleanor s Parkem se postupně oťukávají, jejich vztah se přirozeně vyvíjí.

   Ani jeden z nich není dokonalý. Tak například Eleanor není zrovna štíhlé postavy. Bydlí s mámou a sourozenci u tyranského nevlastního otce. Nemá peníze ani na kartáček na zuby. A ve škole je neustále šikanovaná.

ELEANOR AND PARK   Kniha je napsána z obou pohledů, které se často střídají, někdy třeba i po pár větách, někdy zase po delších úsecích. Každopádně sledujeme myšlenky obou hrdinů. Za zmínku stojí, že kniha se odehrává v roce 1986. Při čtení mi ale vůbec nepřišlo, že se příběh má odehrávat před skoro 30 lety. Je tu ale hodně odkazů na hudbu 80. let, desky, kazety, walkmany apod. Hudba vůbec hraje v knize dost významnou roli. A také komiksy.

   Román Eleanor & Park ve mně zanechal takový roztomilý dojem. Příjemně a rychle se četl. I když je to ve své podstatě "neoriginální" příběh, dokázal mě zaujmout díky jedinečným postavám i díky netradičnímu stylu, jakým byl příběh podán. Sice to pro mě osobně není úplný "top" mezi young adult romány, ale i tak jsem se při čtení bavila a další autorčiny knihy si rozhodně plánuji přečíst.

Celkové hodnocení: 85 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Yoli

 (http://www.bux.cz/knihy/153330-eleanor-a-park.html)

3 komentáře :

  1. Moc hezká recenze! ;) O knize pořád uvažuji, ale nejsem si jistá, jestli by mě bavila. Uvidím, až budu mít náladu, vrhnu se na ni. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze! Jsem hodně zvědavá jestli se mi bude líbit nebo ne. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze! :) Čím víc jich teď čtu, tím větší mám chuť si to přečíst znovu! :)

    OdpovědětVymazat