úterý 4. února 2014

Recenze: Všechna pravda, co je ve mně

20519296
 Český název: Všechna pravda, co je ve mně
 Originální název: All the Truth That's in Me 
 Autorka: Julie Berry
 Nakladatelství: Egmont
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2013)
 Žánr: historický román, thriller
 Goodreads
18189251                         
 Anotace: Judith vyrostla v Roswellské osadě, která se řídí přísnými zákony a zvyklostmi. Před čtyřmi lety ona a její nejlepší přítelkyně zmizely. Před dvěma lety se vrátila jen Judith, sama, nenáviděná a přehlížená těmi, kteří byli kdysi jejími přáteli a rodinou.
Judith o svém zmizení nemůže promluvit. Žije jako duch ve vlastním domě a mlčky svěřuje své myšlenky a touhy Lucasovi, kterého miluje celý život. On o tom však nemá ani tušení.
Když Roswellskou osadu napadnou nepřátelé, dlouho pohřbená tajemství začínají vycházet na světlo. Judith stojí před volbou, zda má žít dál v mlčení, nebo znovu pozvednout svůj hlas, i když to může znamenat, že svět i životy kolem ní se navždy změní.


   Na tuto knihu s velice působivou obálkou jsem byla hodně zvědavá a měla jsem poměrně velká očekávání. A kniha mě nakonec vůbec nezklamala, i když jsem si představovala trochu něco jiného. Čekala jsem něco na způsob thrilleru, nějaký mysteriózní příběh... Nějak mi ale uniklo, že se tato kniha odehrává v minulosti.

   V anotaci sice je uvedeno, že hlavní hrdinka žije v osadě, která se řídí přísnými zákony a zvyklostmi, ale já jsem se mylně domnívala, že se kniha odehrává v současném světě. V knize sice nikde není uveden žádný konkrétní letopočet ani událost kromě blíže nespecifikované bitvy v sedmatřicátém, ale jinak je jasné, že se jedná o historický román z doby, kdy se ještě na vsi žilo tradičním způsobem života bez moderní techniky. Např. se tu setkáte s tím, že ženy běžně nosí čepce. Jinak se toho ale čtenář o čase ani místě, kde se román odehrává, moc nedozví.
https://d202m5krfqbpi5.cloudfront.net/authors/1285456359p5/1638953.jpg
   Hlavní hrdinka Judith žije na vsi, kde se na ni každý dívá skrz prsty. Před čtyřmi lety totiž krátce poté, co zmizela její nejlepší přítelkyně Lottie, zmizela i ona. Ale zatímco mrtvé tělo její kamarádky bylo krátce po jejím zmizení nalezeno u řeky, ona se po dvou letech vrátila domů živá. Jenže nemluví - její únosce a věznitel jí vyřízl půlku jazyka, takže nedokáže pořádně artikulovat. A tak radši mlčí. Někteří vesničané se domnívají, že je prokletá. Celá ves se jí vyhýbá. Ona však zná nejedno tajemství...

   Kniha je psána velmi zvláštním stylem. Je složena ze čtyř "knih" a každá kniha má velké množství krátkých kapitol. Některé kapitoly mají dokonce pouhé dvě věty. Ty nejdelší jsou dlouhé jen dvě tři stránky (až na jednu výjimečně dlouho kapitolu, která má 11 stran). Díky tomu je kniha velmi čtivá - nevíte, kdy přestat. Navíc ne všechny kapitoly jsou z přítomnosti - někdy Judith vypráví i o minulosti, ať už o době ještě předtím, než byla unesena, nebo přímo o jejím únosu a věznění. Čtenář se tak postupně dozvídá střípky, které si skládá dohromady.

   A ještě jednu zvláštnost má styl, kterým je kniha napsaná. Hlavní hrdinka jako by všechny kapitoly vyprávěla jednomu člověku, a to Lucasovi, do kterého je celý svůj život zamilovaná. On o tom samozřejmě neví. Ze začátku jsem byla z knihy trochu zmatená, autorka vás hned hodí doprostřed vyprávění bez nějakého úvodu, ale hned, jak jsem se začetla a začala se v knize orientovat, jsem ji už prakticky neodložila.

   Opravdu se knize nedá upřít originalita a čtivost. Knihu jsem měla přečtenou za dvě odpoledne a moc se mi líbila. Není to vyloženě akční kniha, kde by se pořád dělo něco nového, přesto si udržuje napětí, které vás nutí číst dál. Moc se mi líbilo konečné rozuzlení příběhu, které bylo i celkem překvapivé. I autorčin styl psaní byl velmi zajímavý, je to opravdu hezky napsané. Knihu doporučuji všem, kteří hledají něco netradičního a zároveň krátkého a oddechového. Je to historický román, který má i něco z thrilleru a nechybí ani romantická zápletka.

Celkové hodnocení: 85 %

 Za recenzní výtisk děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.   Knihu si můžete objednat zde.

4 komentáře :

  1. Tuhle knížku poslední dobou vidím dost často. Jsem na ni dost zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud mi někdy zbude čas a naskytne se mi příležitost si tohle přečíst, určitě si vzpomenu na tvou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to by mě teda zajímalo jaké tajemství :) Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Překvapilo mě, že hlavní hrdince vyřízli půlku jazyka. Na knížku jsem zvědavá a myslím, že by mohla být dobrá :)

    OdpovědětVymazat