čtvrtek 4. srpna 2016

Recenze: Dvůr trnů a růží

30419229
 Český název: Dvůr trnů a růží
 Originální název: A Court of Thorns and Roses
 Autorka: Sarah J. Maas
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Ivana Svobodová
 Rok vydání: 2016 (v orig. 2015)
 Žánr: fantasy, paranormální romance
 Goodreads                                                                             
16096824                         

   Jméno Sarah J. Maas jistě nemusím dlouze představovat, tato mladá americká spisovatelka sklízí se svou sérií Skleněný trůn úspěch po celém světě. Ačkoliv z mé recenze na Skleněný trůn možná víte, že mě osobně autorka úplně přesvědčit nedokázala, a i když jsem nakonec knihu ohodnotila 70 %, čekala jsem od ní přece jen trochu víc. Přesto jsem se na Dvůr trnů a růží hodně těšila. Anotace, obálka i recenze čtenářů totiž působily ještě lákavěji než v případě předchozí autorčiny série a já tajně doufala, že by ji mohl nový román překonat.

    Začátek byl poměrně slibný. Pravděpodobně víte, že kniha je retellingem pohádky Kráska a zvíře. Byla jsem proto zvědavá, jak moc bude tento příběh v knize patrný. Jestli se autorka pohádkou jen lehce inspirovala, nebo zda se bude jednat o velmi přesné převyprávění. A skutečně se příběh pohádce v mnohém podobal, ačkoliv ho samozřejmě autorka přizpůsobila svému světu plnému nejrůznějších nadpřirozených bytostí a magie. Světu, který se dělí na říši smrtelníků a území víl.

   Poté, co se naše hlavní hrdinka setkala se "zvířetem", jsem čekala, že konečně začne to pravé dobrodružství a příběh nabere na obrátkách. Jenže se stal pravý opak, příběh se začal táhnout a postupoval jen velice pomalu. A já se začala nudit. Problémem pro mě byly hlavně postavy. Zatímco u Skleněného trůnu jsem si ústřední trojici postav dokázala oblíbit a opravdu se bavila u jejich slovních přestřelek, mezi hrdiny tohoto příběhu to nějak vůbec nejiskřilo. Navíc jsem si já osobně k žádné z postav nedokázala vybudovat hlubší vztah. Samotná hlavní hrdinka mi přišla nezajímavá, postava zvířete mě také nijak zvlášť nezaujala, a tak mě ani jejich rozvíjející se vztah moc nebavil.

   A to byl právě kámen úrazu, protože se pochopitelně dalo předpokládat, že příběh inspirovaný Kráskou a zvířetem bude hodně romantický. Přesto jsem však čekala spíš akční fantasy, než vášnivý milostný příběh, který mě ale nechal absolutně chladnou. Celou druhou polovinu knihy jsem se pak do čtení musela vyloženě nutit, protože mi přišlo škoda nedočíst recenzní e-knihu, když už mám za sebou skoro 200 stránek. Zbylých 230 stran jsem ale protrpěla. Píšu to nerada, ale vážně jsem se těšila, až celou knihu dočtu.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzzqZBGlBDlzA-59O20n6cWiXsaZeQy15HL6KUW4Nn9EMJBk0nDM4A3gK0K8QbvuX7979EqhcWN6JsH42e6Jh7VvXmKSUlOy7FaIz_GDExHK9gEZFVRIyiSkDl1czmVgOwNYJPsC0oLIU/s1600/IMG_5925.JPG   Sice závěrečných sto stránek nabídlo přece jen napínavější příběh a objevila se dokonce první docela zajímavá postava, která dělala poslední kapitoly trochu snesitelnější, ale přesto mě kniha ani pak nezačala bavit. Konec byl totiž šíleně předvídatelný a bohužel mě vůbec v ničem nepřekvapil. Bylo to tak očividné. Věřte mi, že se mi negativní recenze píše těžko, raději knihy chválím, ale budu upřímná – kniha mě definitivně odradila od všech dalších románů Sarah J. Maas. Tato autorka zkrátka není pro mě, teď už to vím.

   Přesto věřím, že si Dvůr trnů a růží své spokojené čtenáře najde. Především pokud patříte mezi skalní fanoušky Skleněného trůnu, mohla by se vám autorčina nová série přece jen líbit. Nebo pokud máte rádi retellingy a láká vás romantický příběh Krásky a zvířete. I milostných scén si v knize užijete víc než dost. Já se však nemohu ubránit velkému zklamání, protože jsem očekávala napínavý příběh plný zvratů a dostala sice poměrně věrný retelling Krásky a zvířete, který mě ale svým zpracováním nedokázal ani trochu oslovit.

   Na druhou stranu, většina čtenářů Dvůr trnů a růží hodnotí vysoko, takže je velká pravděpodobnost, že vám se kniha líbit bude. Já jsem si se Sarah J. Maas nesedla, ale jsem jedna z mála. Proto je hodnocení takové, jaké je. Za sebe sice knihu doporučit nemohu, ale nerada bych vás od ní zcela odradila. Jak se říká, sto lidí, sto chutí.

Celkové hodnocení: 30 %

 Za recenzní e-knihu mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/dvur-trnu-a-ruzi)

→ Recenze na Skleněný trůn ←

7 komentářů :

  1. Tenhle žánr bohužel není nic pro mě, ale recenzi jsi napsala naprosto skvěle!:) Těším se na další:))

    OdpovědětVymazat
  2. Dej přesto potom šanci druhému dílu, pokud tě konec ACOTARu alespoň trochu navnadil a zajímalo by tě, jak to bude pokračovat. Ani z nej jsem nebyla zcela nadšená, ale je o stupínek lepší. ^.^
    Knihy Sarah J. Maas jsou každá naprosto odlišná. Někdy jsem přesvědčená, že je nemůže psát jedna autorka. ^▽^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš si přečíst mou recenzi na ACOMAF, mám problém se vyjádřit v komentáři v tak málo slovech. ^▽^

      Vymazat
    2. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo z téhle knihy nebyl nadšený, už jsem začínala mít pocit, že chyba je ve mně, když se mi ACOTAR tak moc nelíbil... Upřímně mi příběh přišel relativně uzavřený, takže nevím, jestli budu mít potřebu přečíst si pokračování, i když má být podle všech lepší než první díl. Ale nějak jsem ztratila o autorčiny knihy zájem. :(

      Vymazat
  3. Koukám že další zklamaná. Asi do té knihy nepůjdu. Nechce se mi kupovat něco, co mě pak na celé čáře zklame...

    OdpovědětVymazat
  4. No, chystám se na tuhle knihu. Skleněný trůn byl čtivý, ale nic co by mi vyrazilo dech. Tak jsem zvědavá na Dvůr... Strašně se mi líbí název a obálka, tak jsem fakt zvědavá, po tom všem chválení... Možná budu mít stejný názor jako ty, kdo-ví. :))

    OdpovědětVymazat