úterý 26. července 2016

Recenze: Všechno, úplně všechno

27235748
 Český název: Všechno, úplně všechno
 Originální název: Everything, Everything
 Autorka: Nicola Yoon
 Nakladatelství: Jota
 Přeložila: Vanda Senko Ohnisková
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2015)                  
 Žánr: young adult  
 Goodreads
18692431                         

   Znáte ten pocit, když narazíte na knihu, kterou si prostě musíte přečíst? Všechno, úplně všechno vám říká, že to bude další velká věc, příběh, který si zamilujete. Přesně tak jsem to měla s touto knihou. Pořídila jsem si ji krátce po vydání, a ačkoliv nakonec trvalo několik měsíců, než jsem se k ní konečně dostala, po celou dobu byla hodně vysoko na mém seznamu knih, které si chci přečíst co nejdříve. Zvládla naplnit má vysoká očekávání?

 https://d.gr-assets.com/authors/1411143980p5/7353006.jpg   Když jsem se v anotaci dočetla, že hlavní hrdinka Madeline je alergická na celý svět, zpočátku jsem si myslela, že bude trpět nějakou duševní poruchou, třeba něčím na způsob agorafobie. Proto jsem byla překvapená, že ve skutečnosti trpí imunodeficiencí, což znamená, že má velmi malou obranyschopnost. Jakákoliv chemická nebo jiná látka, s kterou by si imunita zdravého člověka bez větších problémů poradila, pro ni může představovat smrtelné nebezpečí.

   A proto žije celý život v domě a pravidelně se stýká pouze se svou matkou a ošetřovatelkou. Má své učitele, kteří se s ní učí přes Skype, a jinak celé dny jen čte spousty knih, sleduje filmy, je on-line nebo tráví čas hraním her s mámou. Samozřejmě by si přála být zdravá a moct jít ven, žít normálně, ale dá se říct, že je se svým stavem již smířená a vzhledem k okolnostem žije celkem spokojený život. Až do jednoho dne, kdy se vše změní.

   Do sousedního domu se totiž nastěhuje nová rodina, kterou Madeline začne pozorovat z okna svého pokoje. A to především Ollyho, kterého zkrátka nemůže dostat z hlavy. Ale jak se může Madeline zamilovat, když ani nemůže překročit práh svého domu? Život za zdmi domu jí už najednou nestačí. Začne chtít víc, než může mít...

http://www.readbreatherelax.com/wp-content/uploads/2015/12/Everythings-a-risk.-Not-doing-anything-is-a-risk.-Its-up-to-you.-1-e1450750999792.png   Tato relativně tenká kniha se skládá z krátkých kapitol, které jsou navíc doplněny nejrůznějšími obrázky, tabulkami, poznámkami a jinými dokumenty. Ilustrace v knize jsou mimochodem dílem Davida Yoona, manžela autorky. Všechno, úplně všechno je tak velice lehkým čtivem, které však přesto nepostrádá určitou hloubku. Najde se tu mnoho momentů k zamyšlení, a ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná jen o další "young adult lovestory", mně osobně přišel její námět a také styl zpracování natolik originální a netradiční, že by mohla oslovit i čtenáře, kteří už mají v tomto žánru něco načteno.

   Kdybych měla nějak shrnout své pocity z knihy, první kapitoly mě vyloženě nadchly, byla jsem dokonce mile překvapená, protože jsem čekala trochu něco jiného. Moje nadšení jen mírně opadlo v prostřední části, která se točila hlavně kolem milostné zápletky. To se sice dalo čekat, ale přece jen si autorka neodpustila některá klišé. Bylo to sladké čtení, avšak takové lehce tuctové. V závěrečné části se ale příběh začal odvíjet nečekaným směrem, alespoň tedy já očekávala úplně jiný konec, takže se mé nadšení opět vrátilo a pak už mě neopustilo.

   Pokud tedy pominu pár drobností, které mi úplně neseděly, čtení tohoto románu jsem si moc užila a mohu ho doporučit všem, koho baví podobně laděné příběhy. Od knihy jsem očekávala dost a nezklamala mě, je to opravdu pozoruhodná kniha s výborným příběhem, se zajímavou myšlenkou a se skvělým grafickým zpracováním. I když milostná zápletka tvoří podstatnou část příběhu, mnohem víc mě na knize bavil samotný vývoj Madeline, a proto se nenechte odradit českou obálkou a pusťte se do čtení.

Celkové hodnocení: 90 %

3 komentáře :

  1. Skvělá recenze! :)
    Knihu mám už dlouho v plánu, ale pořád jsem se nedostala k její koupi, tak snad brzo :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize jsem už samozřejmě slyšela a dokonce se na ni i chystám, i když mě mírně odrazuje česká obálka :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to i já jsem se docela dost nedávno snažila na svém blogu zrecenzovat naprosto všechno, co jsem si v tomto měsíci pořídila a nejvíce se mi snad zalíbily jen tyto cbd kapsle , které mi doporučila známá Lenka... No, to musíte zkusit sami, ale jestli máte problém se stresem, určitě vám tato věc pomůže :)

    OdpovědětVymazat