středa 13. července 2016

Knižní shrnutí (červen 2016)

   Rozhodla jsem se po dlouhé době opět vzkřísit tuto rubriku. Za červen jsem přečetla 3 knihy, 2 komiksy a doposlouchala 1 audioknihu, což sice není kdovíjaké skóre, ale je to pořád mnohem lepší než květen, kdy jsem kvůli škole stihla pouze dvě knížky (Bez šance & Proč jsme se rozešli). Doufám, že přes prázdniny toho stihnu víc, ale já asi holt nikdy nebudu patřit k lidem, co přečtou 15 knih za měsíc (Jak to dělají? Nechápu!).

Láska přemůže i smrt by Meg Cabot

   První knihou měsíce byl závěrečný díl trilogie Podsvětí od mé oblíbené Meg Cabot. Po slabém předchozím díle jsem od knihy až tak moc nečekala, ale nakonec jsem byla docela příjemně překvapená, závěr série se Meg opravdu povedl. Dokonce bych řekla, že třetí díl byl možná nejlepším dílem z celé řady (nebo alespoň na stejné úrovni s prvním dílem, už je to dost dlouho, co jsem ho četla). Není to série, která by se vyrovnala Mediátorovi nebo třeba Supermodelce, ale kdo má rád autorčin styl psaní, její smysl pro humor a romantiku, ten si i tuto sérii užije. Navíc má nádherné obálky. V recenzi ode mě kniha dostala 80 %.

P.S. I Still Love You by Jenny Han

   Další knihu jsem četla v angličtině a jednalo se o pokračování knihy Všem klukům, které jsem milovala. Anglické vydání mám doma už skoro rok, ale ke knize jsem se dostala až nyní, kdy vyšla už i v češtině. Čtení jsem si moc užila a dokonce se mi druhý díl líbil o něco víc než ten první, který měl na můj vkus dost pomalý rozjezd. Na léto je to ideální oddechové čtení, nenáročné, ale milé, s takovou pohodovou atmosférou. Teprve při psaní recenze jsem se dozvěděla, že vyjde ještě třetí díl, i když už podle závěru jsem to tak trochu tušila, pár záležitostí tam zůstalo nedořešených. V recenzi jsem knihu ohodnotila 85 %.

Úsměv by Raina Telgemeier

   Na komiks Úsměv jsem náhodou narazila v knihovně, už delší dobu jsem však uvažovala o tom, že ho zkusím. Možná i díky tomu, že jsem neměla žádná příliš velká očekávání (komiksy moc nečtu, takže jsem byla trochu skeptická), se mi nakonec Úsměv tak moc líbil. Měla jsem ho přečtený během chvilky, ale bylo to vážně moc fajn, ze života, o dospívání a zubech... Díky tomu, že autorka zpracovala příběh, který sama zažila, působila kniha opravdu hodně autenticky. Moc doporučuji, na Goodreads jsem knize dala 4 hvězdičky. :)

Deník alchymistky by Amy Alward

   Z knihovny jsem si také odnesla Deník alchymistky. Kdybych měla nějak vystihnout tuto knihu, nazvala bych ji "moderní pohádkou". Mísí se v ní totiž nejrůznější pohádkové prvky (království, záchrana princezny, lektvary, alchymie, magie apod.) s moderní technikou. Kniha se sice odehrává ve fiktivním světě, ale ten je v mnohém podobný našemu současnému světu, jsou tu média, která sledují každý krok královské rodiny, sociální sítě, mobily, notebooky, moderní dopravní prostředky atd. Je to zkrátka celkem zajímavě pojatá fantasy knížka. Možná je určená spíše o něco mladším čtenářům, ale já jsem si ji přesto užila. Na Goodreads dostala také 4 hvězdičky.

Vražda Rogera Ackroyda by Agatha Christie
   Upřímně se mi tato audiokniha těžko hodnotí. Po stránce zpracování byla dokonalá, ale po obsahové stránce jsem měla jeden problém. Již předem jsem totiž z jednoho komentáře poznala, kdo je vrah. U detektivky je to trochu zásadní spoiler. I tak jsem si však Vraždu Rogera Ackroyda vychutnala, akorát se na konci nekonalo žádné velké překvapení. Podrobnější recenzi audioknihy najdete zde. Dala jsem jí přesto 90 %, protože je to koneckonců moje chyba, že jsem se dívala na ta hodnocení (přejela jsem očima jen několik krátkých komentářů na Databázi knih, ale to stačilo), a samotná audiokniha je namluvena vážně mistrovsky, třeba by se mi ale kniha bývala líbila ještě o něco víc.

Ségry by Raina Telgemeier

   Po dočtení Úsměvu jsem hned běžela do nejbližší knihovny pro Ségry. Podle všech ohlasů měly být ještě lepší. Pustila jsem se do nich s nadšením, za chvíli je měla přečtené a... Byla trochu zklamaná. Nechápu proč, možná to bylo tím, že jsem od Úsměvu nečekala nic a k Ségrám jsem už přistupovala s vyšším očekáváním, protože Úsměv byl tak moc povedený. Ale Úsměv se mi prostě líbil mnohem víc, i když jsem asi výjimka. Ségry rozhodně nejsou špatné, ale už ve mně nedokázaly vyvolat ten příjemný pocit, který jsem měla po dočtení Úsměvu. Možná je to i tím, že ségru nemám, zato se zubaři a rovnátky mám své vlastní zkušenosti (i když naštěstí ne takové jako sama autorka), takže byl pro mě příběh takový osobnější a lépe jsem se do hlavní hrdinky mohla vcítit. Za mě jsou to 3,5 hvězdičky.

   Kdybych měla nějak shrnout tento měsíc, tak jsem sice nečetla ani jednu špatnou knihu, ale ani žádnou, která by mě vysloveně nadchla. Byly to všechno moc dobré knihy, stěžovat si proto nemohu, žádná si ale nezasloužila ta úplně nejvyšší hodnocení. Už tři měsíce jsem nečetla knihu, které bych dala 5 hvězdiček... Doufám, že se to během prázdnin změní a najde se zase nějaká pořádná pecka. ;)

6 komentářů :

  1. P.S.ko jsem si tez uzila! A fandila jsem Johnovi:D. Denik mam doma a asi se k nemu toto leto nedostanu:(

    OdpovědětVymazat
  2. P.S.ko jsem si tez uzila! A fandila jsem Johnovi:D. Denik mam doma a asi se k nemu toto leto nedostanu:(

    OdpovědětVymazat
  3. Mám to podobně jako ty, také nejsem žádný rychlo čtenář. Za měsíc zvládnu přečíst zhruba 5 knih a to je pro mě někdy hodně :) Ale na druhou stranu si ty knížky alespoň pořádně vychutnáme :D
    Na Úsměv a Ségry jsem se koukala na Světě knihy, ale protože už bych to domů neodtáhla, tak jsem je tam nakonec nechala. Docela toho lituju, ale určitě to brzy napravím :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhle články jsem vždycky měla nejraději!:) Už teď se těším na další:)
    Úsměv vypadá skvěle!:)

    OdpovědětVymazat
  5. Meg Cabotová a tato její série mě dost láká (a už hodně dlouho :D) :)
    Všem klukům, které jsem milovala jsem si pořídila v AJ, tak jsem zvědavá jak to zvládnu :D :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám veĺmi rada podobné články, pretože vždy dostanem chuť si spomínané knihy prečítať. Najviac ma láka séria od Meg, kedže jej knihy fakt zbožňujem, ale chýba mi doma prave tento posledný diel, tak sa do nej pravdepodobne pustím až keď si ho zoženiem. :)

    OdpovědětVymazat