sobota 16. dubna 2016

Recenze: 5x Sherlock Holmes (audiokniha)

Název: 5x Sherlock Holmes
Autor: Arthur Conan Doyle
Interpreti: Viktor Preiss, Otakar Brousek st., Jan Přeučil, Pavel Rímský a další
Vydavatel: RadioServis
Rok vydání: 2012
Délka: 4 hodiny 28 minut
Žánr: detektivní
Goodreads
                         

   Asi málokterá literární postava se může pyšnit tolika nejrůznějšími moderními adaptacemi jako právě Sherlock Holmes. Ať už se ocitne v 21. století nebo jako hrdina počítačových her, stále si i po více jak sto letech nachází nové příznivce. Pokud však dáváte přednost "kánonu" anebo chcete jen lépe poznat původní díla sira Arthura Conana Doyla, můžete kromě klasické knihy zkusit i kvalitně zpracovanou audioknihu.

 http://d.gr-assets.com/authors/1289836561p5/2448.jpg   Jak již samotný název napovídá, audiokniha 5x Sherlock Holmes je sbírkou pěti povídek: Ďáblovo kopyto, Spolek ryšavců, Pět pomerančových jadérek, Druhá skvrna a Modrá karbunkule. Nejedná se o klasickou audioknihu, kde by všechny povídky předčítal jeden interpret, ale o rozhlasové dramatizace. Každou postavu tak namluvil jiný herec a v nahrávce nechybí hudba a další doprovodné efekty.

   K obsahové stránce se asi ani nemusím dlouze vyjadřovat. Výběr této audioknihy byla upřímně taková sázka na jistotu, věřila jsem, že cokoliv od Doyla s Holmesem v hlavní roli bude skvělé a nemýlila jsem se. Každá z povídek trvá zhruba necelou hodinu a obsahuje jeden záhadný případ, který ze začátku sice vypadá velmi bizarně, ale během vyšetřování se nakonec vždy racionálně vysvětlí. Nejvíc se mi zalíbila povídka Spolek ryšavců, ale každá z povídek měla něco do sebe. Prostě Sherlock Holmes, jak ho známe.

   Rozhlasové zpracování však originálním příběhům na kráse vůbec nic neubralo, právě naopak – mám pocit, že jsem si povídky v této podobě užila možná ještě o něco více nebo alespoň jinak, než kdybych je "pouze" četla, protože poslech audioknihy je skutečně velkým zážitkem.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXbPb0njgOdeLdP89iQyZC6-CoMaAxoShbddZQmVCBiFgAaDwHo05azClez84_4lEE1dWsoswVokUtxwH2kF_zu5ZktmDqdlaOJn-fvnhjpnFnf2FVRtzdk0WAVTluXPdRMOR6RnB5UYs/s1600/sherlock-holmes-931897_640.jpg   Když si přečtete jména interpretů, kteří se na této audioknize podíleli, najdete mezi nimi celou řadu známých herců a všichni podali ve svých rolích vynikající výkony. Hlavně Viktor Preiss jako Holmes je opravdu výborný, stejně jako Otakar Brousek starší v roli doktora Watsona a tím i vypravěče všech povídek. Celá audiokniha se poslouchá moc příjemně, při poslechu jsem zcela zapomněla na čas a naplno se ponořila do příběhu.

   Díky všem zvukovým efektům, mezi které patří např. šustění novin, škrtnutí sirky, vítr nebo ruch ulice, má posluchač vážně pocit, jako kdyby byl uprostřed dění. Také houslová hudba, která tvoří předěly mezi jednotlivými scénami, byla vhodně zvolená, krásně dotváří dobovou atmosféru a navíc se k Sherlockovi zkrátka hodí.

   To jediné, co mě tedy může mrzet, je délka audioknihy, protože utekla příliš rychle. Ráda se ale k těmto povídkám ještě vrátím, určitě stojí za to si je někdy znova poslechnout a připomenout. Vzhledem k tomu, že moje poslední zkušenost s mluveným slovem pochází z dětství, kdy jsem nejraději poslouchala Hurvínka a Spejbla a různé pohádky, jsem ani sama nečekala, že budu z této audioknihy tak nadšená. Doporučuji všem fanouškům Sherlocka Holmese.

Celkové hodnocení: 100 %

Za poskytnutí audioknihy k recenzi mnohokrát děkuji Audiotéce. Titul naleznete na Audioteka.cz.

5 komentářů :

  1. Tak tohle si chci poslechnout. Sherlock láska, audioknihy taky. :3 ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Věřím, že nebudeš litovat, je to vážně výborně zpracované. Sherlocka také miluji a pomalu začínám mít hodně ráda i ty audioknihy. ;)

      Vymazat
  2. Jsem to ale špatný čtenář. Musím se přiznat, že jsem ještě žádný příběh s Sherlockem nečetla. Na audioknihy moc nejsem, raději mám knihu v ruce :) Ale myslím, že bych měla napravit svoji chybu a alespoň jednu knihu s té série si přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám na Holmese závislost už od patnácti, kdy jsem si poprvé (ach, jak to bylo krásné, i knihu lze číst jen jednou poprvé :) ) přečetla Doylovu knihu s Bornovými ilustracemi! Jelikož teď musím číst hlavně samé odbornosti, na krásnou literaturu si udělám čas málokdy ... za to audio, to můžu! Díky za tip. Oplácím tipem na zajímavou motivační knihu Tajemství (jak myslet pozitivně). Byla vážně skvělá, chceš-li vědět víc, budu ráda za návštěvu na mém blogu: https://radyabsolventum.wordpress.com/2016/04/09/pozitivni-mysl-dokaze-zazraky/

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem si v poslední době hodně oblíbil nikoliv beletristické audioknihy, i když tam mám naposlouchané snad stovky hodin, ale audioknihy o osobním rozvoji. Na delší cesty v autě nebo vlakem se jedná o super variantu toho, jak se "zabavit" a přitom se ještě vzdělat. Přeci jenom z beletrie má člověk estetický dojem, ale nic víc vám to nedá.

    OdpovědětVymazat