sobota 12. prosince 2015

Recenze: Kečupová mračna

https://d.gr-assets.com/books/1447245512l/27799615.jpg
 Český název: Kečupová mračna
 Originální název: Ketchup Clouds
 Autorka: Annabel Pitcher
 Nakladatelství: Slovart v edici Brio
 Přeložili: Jan Březovský a Tereza Nuckollsová
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2012)                      
 Žánr: young adult
 Goodreads
11088150                         
Anotace: Patnáctiletá Zoe tráví noci neobvyklým způsobem: v zahradní kůlně píše dopisy Stuartu Harrisovi, usvědčenému vrahovi odsouzenému k trestu smrti, toho času v texaské věznici. Je přesvědčená, že jen on může pochopit její neobvyklý příběh. O jejím tajemství nemá nikdo v okolí ani zdání, přesto se rozhodla svěřit ho papíru, v naději, že tak odčiní své chyby.


   Budu upřímná - než jsem dostala nabídku na zrecenzování této knížky, vůbec jsem ji ani její britskou autorku neznala. Vlastní jsem od ní ani moc nečekala – hodnocení na Goodreads je celkem slušné, ale nic nenaznačovalo, že by se mělo jednat o něco výjimečného. Přesto jsem si po přečtení anotace řekla, že to zkusím. Námět zněl docela zajímavě, s žádnou podobnou knihou jsem se ještě nesetkala.

   A tak jsem začala číst... Prakticky za den (i když už bylo ve skutečnosti dvě hodiny ráno) jsem se dostala na konec tohoto románu. A musím říct, že se pro mě jedná snad o největší knižní překvapení tohoto roku.

 https://c1.staticflickr.com/9/8011/7401698276_f98f8fa084_b.jpg   Román je psaný v dopisech, které hlavní hrdinka posílá americkému vězni odsouzenému k trestu smrti. Potřebuje se totiž někomu svěřit s tím, co provedla – zabila člověka. A co víc, prošlo jí to. Věří, že když někomu svůj příběh odvypráví, pomůže jí to na vše zapomenout a uleví se jí. A kdo jiný by měl její příběh umět pochopit než vrah, který údajně také hluboce lituje svého činu?

   Koho by takový námět nezaujal? Už od začátku víte, že hlavní hrdinka někoho zabila. Otázkou zůstává, jak a proč se to stalo. Již od prvních stránek mě příběh pohltil a já nepřestávala číst – kniha je neuvěřitelně čtivá a návyková (a má navíc vtipné obrázky!).

   Přitom je to hlavně díky formě dopisů. Kdyby totiž byl příběh podán jako klasické chronologické vyprávění, nejspíš byste si mysleli, že čtete nějakou young adult romanci, ve které se hlavní hrdinka svými lžemi zaplete do dost zvláštního milostného trojúhelníku. Pravděpodobně byste čekali na happy end, ve kterém se všechna nedorozumění náhle vysvětlí a hrdinka najde toho pravého. Mysleli byste si, že je snad jasné, jak ten příběh musí skončit.

   Ale vy víte, že celé vyprávění směřuje k tomu, že hlavní hrdinka někoho zabije. A najednou tušíte, že i když by v klasickém dívčím románu taková zápletka byla naprosto průhledná, tady to nemůže dopadnout dobře...

 http://static1.squarespace.com/static/5074b6b1e4b01e64d212931a/t/53a21da3e4b06b364470326b/1403133349598/ketchupclouds.jpg   Vlastně se nedá říct, že by příběh sám o sobě byl nějak hodně originální, je vcelku prostý, přesto ho autorka dokázala zpracovat tak mistrně, že nepůsobí ani trochu tuctově. Rozhodně na vás zapůsobí a možná i díky své jednoduchosti se zdá skutečnější. Annabel Pitcher mi vážně vyrazila dech, před přečtením jsem vůbec netipovala, že se mi kniha bude tak moc líbit.

   Kečupová mračna vám doporučuji, je to poměrně tenká kniha, která se rychle čte a stojí to za to. Každý si tam najde svoje, ať už vás víc láká romantika nebo mysteriózní příběh. A také kniha potvrdila můj dlouhodobý dojem, že romány od britských spisovatelů a spisovatelek mě umí často hodně překvapit, i když třeba nejsou tolik známé a oceňované. Jsem opravdu moc ráda, že jsem se k této knize neplánovaně dostala a dala jí šanci.

Celkové hodnocení: 90 %

 Za recenzní e-knihu mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart

 (http://www.slovart.cz/knihy-v-cestine/pro-deti-a-mladez/brio/kecupova-mracna.html)

9 komentářů :

  1. Výstižná recenze. Zatím mi kniha připadá přesně taková, jak píšeš:). Jsem moc zvědavá, jak dopadne!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji... :) Konce jsem se také trochu obávala, ale nakonec si myslím, že to jinak dopadnout nemohlo.

      Vymazat
  2. Kdybych nečetla recenzi, tak po knize s takovým názvem rozhodně nesáhnu, ale po přečtení si říkám, že by to vůbec nemuselo být špatné :-D

    OdpovědětVymazat
  3. O téhle knize už jsem slyšela poměrně dost kladných recenzí, třeba se k ní také brzo dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Perfektní recenze :) Knížku jsem zahlédla nedávno u několika blogerek na goodreads v currently-reading a zaujal mě název, ovšem ne natolik, abych si přečetla anotaci. Probrala mě až Ellen, která si knížku koupila a ukázala mi, jak hrozně krásně graficky je fyzická knížka udělaná (ti ptáčci na stránkách ze stran??!!). A teď se jí hrozně líbí a já mám pocit, že jsem žádnou knížku nepotřebovala ve svém životě víc :D :D (přeháním, ale víš jak to myslím). Jsem na ni hrozně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Ta kniha vypadá opravdu krásně, já teda četla e-knihu, ale viděla jsem ji i v tištěné podobě v knihkupectví... (I když se mi o něco víc líbí originální obálka s tou oblohou, ale ti ptáčci jsou fakt úžasní.) Doufám, že se ti to bude líbit tak jako mně! :)

      Vymazat
  5. O téhle knize se píše v posledních měsících skoro všude, recenze jsou příznivé, nejspíš se do ní také pustím.

    OdpovědětVymazat