středa 21. října 2015

Recenze: Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru

26072829
 Český název: Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru
 Originální název: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
 Autor: Benjamin Alire Sáenz
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Světlana Ondroušková
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2012)                      
 Žánr: young adult
 Goodreads
12000020                         
Anotace: Dante umí plavat. Aristoteles ne. Dante se umí vyjadřovat a je si jistý sám sebou. Ari hledá správná slova jen stěží a trpí nedostatkem sebedůvěry. Dante se ztrácí v poezii a umění. Ari je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení. Dante je všeználek s nezvyklým pohledem na svět.

Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného. Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné – takové, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.


   Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru patří mezi knihy, které vyvolávají zvědavost už jen svým dlouhým a záhadným názvem. Kdo by nechtěl vědět, co se za ním skrývá? Navíc čtenáře určitě naláká i pěkná obálka a vysoká hodnocení. I já ke knize přistupovala se zvědavostí a především s očekáváním něčeho jedinečného. Splnilo se to?

 https://d.gr-assets.com/authors/1386527200p8/4841310.jpg   Kniha je vyprávěna z pohledu Aristotela, dospívajícího kluka, který stejně jako mnoho jiných v jeho věku hledá svou identitu a místo v životě. Má pocit, že si se svými vrstevníky moc nerozumí, navíc ho stále trápí mnoho otázek, jako třeba kdo je vlastně jeho bratr a proč právě sedí ve vězení. Také má problém navázat kontakt se svým otcem, který je po návratu z války ve Vietnamu málomluvný.
   Jednoho dne ale potkává Danteho a získá tak nejlepšího přítele, se kterým může své radosti i problémy sdílet. Zachraňují se navzájem. A časem možná i Aristoteles pochopí, co pro něj Dante znamená.

   "Krásně poetický příběh o dospívání a přátelství od uznávaného autora." Tak zní věta, kterou najdete na stránkách nakladatelství ještě před samotnou anotací, která je uvedena výše. Cituji ji, protože si myslím, že knihu vystihuje velice trefně. Vážně se jedná o hezky napsaný, poetický příběh, jehož hlavním tématem jsou strasti dospívání a také přátelství a láska.

   Román je rozdělený do několika částí, které se skládají z poměrně krátkých kapitol. Autor má navíc lehký a čtivý styl psaní. Na jednu stranu je znát, že pečlivě volí svá slova, aby vše hezky znělo, na druhou stranu je však vcelku úsporný, nepotrpí si na dlouhé popisy a docela velkou část románu zabírají dialogy psané dost často bez uvozovacích vět. To všechno přispívá k tomu, že román při čtení ubíhá velmi rychle, stránky vám doslova mizí pod rukama.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/36/87/fe/3687fe1d2fa5d6c8cf6d22abf1c10fa6.jpg   Celá kniha působí líbivým dojmem, dobře se čte a podobné příběhy zabývající se dospíváním nikdy tak úplně neomrzí. Přesto mám pocit, že je to psané tak trochu na efekt. Nechápejte mě špatně, je to moc milé čtení, bavilo mě to, ale po dočtení jsem si uvědomila, že je to vlastně vcelku dost "obyčejný" příběh, který však zaujme právě svým zpracováním a originálním stylem, jakým je napsaný.

   Působí to ale právě trochu nuceně, jak se autor snaží, aby kniha byla taková hezky poetická - jako čtenář jsem si totiž moc nedokázala představit, že by se tento příběh přesně takto odehrával ve skutečnosti. Tím pádem jsem příběh ani tolik neprožívala. Možná to je už těmi jmény hlavních hrdinů, ale i jejich rozhovory v knize mi přišly mnohdy nereálné nebo alespoň nepřirozené.

   Tím nechci román vůbec nijak shazovat, i tak si myslím, že stojí za přečtení. Jen jsem si prostě představovala zajímavější příběh, něco unikátního v rámci young adult. A i když je svou formou tato kniha skutečně docela neobvyklá, obsahově jsem od ní čekala o něco víc. Své spokojené čtenáře si ale určitě najde. Jak se říká – sto lidí, sto chutí (a u knih to platí dvojnásob). Věřím, že se najdou tací, kteří si tento román a jeho hrdiny zamilují.

Celkové hodnocení: 75 %

 Za recenzní e-knihu mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/aristoteles-a-dante-odhaluji-zahady-vesmiru)

9 komentářů :

  1. Mě se strašně líbí obálka a jo, název láká, ale myslím, že tohle už vůbec nebude pro mě, ale spíše pro mladší čtenáře :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně bych ani neřekla, že je to o věku, trochu mě při čtení napadlo i srovnání s knihou Ten, kdo stojí v koutě - je to jedna z těch knih, které sice jsou o dospívání a jsou tu tím pádem mladší hrdinové kolem 15/16 let, ale přečíst si to může klidně i starší čtenář, něco jako třeba knihy od Greena, ty také spadají sice do YA, ale čtou je mnozí dospělí. :) Takže bych neřekla, že v tom byl ten problém, spíš mi ta kniha místy přišla zvláštní v tom smyslu, že mi to prostě někdy nepřišlo moc realistické. Přesto knihu hodnotím pozitivně, je to hezké čtení a o to přece v beletrii jde. ;) I když nedávám 100 %, líbilo se mi to.

      Vymazat
    2. Mně je 30, teď jsem to dočetla, moc se mi to líbilo, věk snad nebude problém :)

      Vymazat
  2. Obálka je krásná, ale já nemám moc v lásce příběhy, kde se nic neděje a rozebírá se nitro hlavnívh hrdinů. Představuji si to jako nudné čtení. Ten, kdo stojí v koutě ani Greena jsem nečetla, takže srovnání nemám. Ale zase se mi líbí Coelho, který má také takové filozofické příběhy...Achjo. Nevím:). Jsou knihy, které chci více:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu a asi ti moc neporadím. :D Nedá se říct, že by se v knize nic nedělo, není to nudné čtení, ale nijak zvlášť "akční" (samozřejmě ne ve smyslu "akční jako akční film", ale spíš "akční" jako hodně dějové) to také není. :D Ale právě díky tomu, že je to psané takovým úsporným stylem, je tam dost dialogů apod., tak se u toho nenudíš. Zároveň to však ve mně holt nezanechalo žádný hlubší dojem.

      Vymazat
  3. Pěkná recenze! Já se na knihu moc těším a doufám, že mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  4. SKvělá recenze. :) Na knihu se moc těším a ty jsi mě navnadila ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem z toho tedy nějaká zmatená, abych byla upřímná :D Musím si knihu zkrátka sama přečíst - na což se určitě chystám, protože mě strašně moc zaujala. Přijde mi, že dost knih je bohužel psáno, jak říkáš, "na efekt" a nemám to ráda. Tak snad se mi to bude líbit víc než Tobě. Jak říkáš, sto lidí, sto chudí :) Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  6. Tyjoo, tak já vůbec nevím, jestli se do ní dát, nebo ne ! :D Ale asi spíš převažuje ta zvědavost a alespoň do ní nakouknu :) Líbí se mi, že se to lehce čte, jak říkáš :) Pěkná recenze!:)

    OdpovědětVymazat