úterý 29. září 2015

Recenze: Zpovědi podezřelé

25656131
 Český název: Zpovědi podezřelé
 Originální název: Confessions of a Murder Suspect
 Autoři: James Patterson, Maxine Paetro
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložil: Tomáš Bíla
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2012)
 Žánr: detektivní, young adult
 Goodreads
13528399                         
Anotace: Když se Tandy jednoho dne probudí, zjistí, že její rodiče byli zavražděni. V tuto chvíli jsou jisté jen tři věci. Zaprvé byla nejspíš poslední, kdo je viděl naživu. Zadruhé seznam podezřelých zahrnuje pouze ji a její tři sourozence. A zatřetí – nemůže věřit nikomu, možná ani sama sobě.
Jak se Tandy snaží očistit jméno své rodiny, začnou se jí vracet záblesky vzpomínek, o kterých ani netušila, že je má. A čím více proniká do rodinných tajemství, tím více se objevují nebezpečné a těžko uvěřitelné věci. A kdo ví, čeho jsou členové její rodiny skutečně schopní?!



   Se jménem James Patterson jste se už pravděpodobně někdy setkali - jedná se o velmi populárního amerického spisovatele, který již napsal desítky knih pro děti i dospělé. Specializuje se hlavně na detektivní příběhy, není proto divu, že i Zpovědi podezřelé začínají vraždou...

   A to vraždou manželského páru, který je nalezen mrtvý ve své ložnici. V době vraždy byly v bytě pouze jejich děti a osobní asistentka. Policie je přesvědčena o tom, že viníkem je někdo z rodiny. Možná jejich dcera Tandy. Ta se ale pustí do vyšetřování případu na vlastní pěst. Podaří se jí případ objasnit dříve než policii?

   Na knize je rozhodně znát, že ji napsal zkušený autor. Je velice čtivá a dá se přečíst klidně během jednoho odpoledne, přitom se nejedná o vyloženě útlou knížku. Poutavý styl psaní je ještě podpořen krátkými kapitolami, kdy jedna kapitola má jen 2 až 4 strany.
   Navíc si vypravěčka se čtenáři pěkně pohrává - často je přímo oslovuje, dokonce je nabádá, aby jí nevěřili všechno, co jim poví; místy zase něco jen tak naznačí, aby ve čtenáři probudila zvědavost, ale vrátí se k tomu až později... V tomto ohledu tedy knize nemám moc co vytknout, byla napsaná skutečně výborně.

   K čemu už ale nějaké výtky mám, je samotná detektivní zápletka. Nebyla určitě špatná, ale přece jen jsem čekala více napětí a také zajímavější rozuzlení. Sice to nebylo předvídatelné, ale zároveň se nedá říct, že bych na konci byla překvapená a v šoku, jak to má u správné detektivky být. Spíš jsem z toho byla taková rozpačitá. V tomhle mě román trochu zklamal.

   Někde jsem narazila na názor, že kniha v něčem připomíná Ostrov lhářů. Nerada bych tyto knihy stavěla úplně vedle sebe, protože si příběhem nejsou až tak podobné, ale přesto musím souhlasit s tím, že mají několik společných rysů.

http://d.gr-assets.com/books/1373406704l/17333276.jpg   Tím prvním je hlavní hrdinka, jež si během příběhu vzpomíná na události, které v minulosti vytěsnila ze své paměti. Dalším společným rysem je pohádkově bohatá rodina, ze které hlavní hrdinka pochází - navenek dokonalá, ale ve skutečnosti skrývá celou řadu sporů a tajemství. V této knize byla rodina hlavní hrdinky ještě možná o něco výstřednější než v Lhářích. A v neposlední řadě by se sem dal zařadit i tak trochu styl psaní a velmi krátké kapitoly.
   Takže ano, pokud vás zaujal Ostrov lhářů, možná by se vám líbil i tento román (a naopak). Ale neberte to tak, že by oba romány měly stejnou zápletku, to vážně nemají. Jinak určitě stojí za zmínku, že v tomto případě se jedná o čtyřdílnou sérii. Vražda rodičů sice byla v tomto díle vyřešena, ale ještě zbývá pár otázek a nejasností nejen kolem minulosti hlavní hrdinky Tandy.

   Ačkoliv Zpovědi podezřelé měly nějaké své mouchy, líbily se mi natolik, že bych si pokračování přečetla docela ráda. Vám tuto knížku proto mohu doporučit, stojí za přečtení už jen proto, že s tak zvláštní rodinou, jakou jsou Angelovi, se jen tak v nějakém románu nesetkáte. Jejich výstřednost mě nakonec bavila snad i víc než celá detektivní zápletka. Budete se divit, jakým způsobem mohou také rodiče vychovávat své děti.

Celkové hodnocení: 70 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/zpovedi-podezrele)

7 komentářů :

  1. Mně se knížka líbila podstatně víc, než tobě, ale já mám zkrátka pro Pattersona slabost :) Každopádně mě srovnání s Ostrovem lhářů vůbec nenapadlo, ale vlastně to dává smysl, i když obecně nemám ráda nálepky "tahle kniha se vám bude líbit pokud jste četli...". Supr recenze, pěkně jsi zdůvodnila proč ti knížka úplně nesedla :) Dalších dílů se nemůžu dočkat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář. :)) Já také nemohu říct, že by knížka nebyla dobrá, ale je holt pravda, že jsem od zápletky čekala trochu víc... Rodina Angelových mě však bavila a navíc to bylo vážně dost čtivé. ;) Jinak také nemusím tyhle "nálepky", proto jsem se snažila zdůraznit, že obě knihy jsou originální, ale přesto mě nějaké podobné rysy při čtení prostě napadaly, nejspíš i proto, že jsem Ostrov lhářů četla relativně nedávno. Na pokračování jsem celkem zvědavá a doufám, že u nás vyjde.

      Vymazat
  2. S tím Ostrovem lhářů, to je dobrý příměr, to mě ani nenapadlo, ale něco na tom bude :)
    A to rozuzlení vidím podobně, překvapilo mě to, nečekala jsem to, ale trochu to působí, jako by se autor chtěl z toho závěru vylhat. Což ovšem nic nemění na faktu, že jsem byla napjatá fakt až skoro do konce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, právě, člověk čeká, jak se to vyvrbí, co z toho nakonec bude a pak...je to trochu nefér rozuzlení. :D Ale ještě ani nebylo vyřešeno všechno, třeba bude teprve druhý díl zamotanější.

      Vymazat
  3. Chci si, co nejdříve knížku přečíst, protože vypadá opravdu úžasně. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hned mě zaujala ta originální obálka. Holt jsem jedním z těch lidí, kteří soudí knihu podle obalu a jednou na to asi dojedu. Teď mám v plánu přečíst Hedvábníka a Netopýra, protože si připadám jako poslední člověk, který ještě nečetl žádnou HH detektivku, haha. Trošku mě odradila ta smrt rodičů. Jako čtenářku fanfictions mě to nechává úplně chladnou :)
    http://www.czech-bookworm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Ethane, http://www.czech-bookworm.blogspot.cz/

    Bohužel, mě tato kniha vůbec nezaujala. Ani po mnoha kladných recenzích. :)

    OdpovědětVymazat