středa 5. srpna 2015

Recenze: Jen jeden rok

24955732
 Český název: Jen jeden rok
 Originální název: Just One Year
 Autorka: Gayle Forman
 Nakladatelství: Yoli
 Přeložila: Květa Palowská
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2013)                       
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
22021611                         
Anotace: Když se Willem probere z bezvědomí, vůbec netuší, kde je. V Praze? V Dubrovníku? Anebo snad doma v Amsterodamu? Francouzský lékař mu ošetřil ránu na hlavě, ta ale Willema bolí o dost méně než vzpomínka na krásnou Američanku, které říkal Lulu. Proč se jen nezeptal na její pravé jméno? Strávil s ní pouhý jeden den v Paříži a něco na tom dni – anebo na té dívce – ho nutí položit si otázku, zda mu není souzeno zůstat s Lulu už navždy. Jenomže jak ji najít?

Pokračování románu Jen jeden den z pera bestselleristky Gayle Formanové je romantickým příběhem volby a náhody, ale i štěstí, které je možno najít, když se právě volba s náhodou potkají



   Na své již čtvrté setkání se spisovatelkou Gayle Forman jsem byla hodně natěšená. A kdo by nebyl? Jen jeden den končil způsobem, který by měl být oficiálně zakázaný. Jestli totiž nějaké konce u knih nemám ráda, jsou to ty otevřené, kdy čtenář netuší, zda právě v jeho vydání chybí pár stránek, nebo zda to v tomto bodě chtěl autor opravdu ukončit.

https://timedotcom.files.wordpress.com/2015/02/gayle-forman-author-photo-credit-dennis-kleiman-2014.jpg?quality=65&strip=color&w=814   Ale zároveň jsem se snažila svá očekávání trochu krotit, protože jsem četla několik recenzí, kde se skloňovalo i slovo zklamání. A já samozřejmě nechtěla být zklamaná. Proto jsem nečekala, že se druhý díl vyrovná tomu prvnímu. Chtěla jsem jen uspokojivý závěr. Nakonec jsem však dostala trochu něco jiného. Musíte totiž pochopit, že v této sérii se ve skutečnosti nehledají Willem a Allyson navzájem, ale každý v ní nejprve musí najít sám sebe.

   Ani první díl se nedá řadit mezi příliš akční příběhy, vlastně žádné romány Gayle Forman se, aspoň co mohu soudit, nevyznačují velkou akcí, zvraty apod. Jsou to více příběhy o nějaké myšlence, o emocích. Ačkoliv mi tento fakt v prvním díle nevadil, v druhém díle jsem se začala vážně tak trochu nudit. Příběh Allyson mě totiž oslovil mnohem víc než příběh Willema. 

   Willem byl pro mě postavou, do které jsem se nedokázala zcela vcítit. Celou knihu bloudil po různých koutech světa, hledal i nehledal Lulu, většinou ani on sám nevěděl, co vlastně chce. Skoro každá holka, kterou potkal, se mu snažila skočit do postele. Ve svých neurčitých vzpomínkách na Lulu se nevyznal, jeho myšlenkové pochody mi nějak unikaly a na rozdíl od Allyson, kde v průběhu knihy byl znát určitý vývoj, změna, u něj jsem to tak výrazně nepozorovala.

   Knihu jsem přečetla relativně rychle jen díky lehkému jazyku, jakým je napsaná. Bylo tam několik zajímavých momentů i pěkné pasáže, protože Gayle Forman prostě psát umí, ale celkově se toho v knize dělo dost málo. Stále jsem ale byla napnutá, jaký bude konec, co se bude dít dál, až dojdeme k onomu okamžiku, kde končí Jen jeden den.
http://gayleforman.com/cms/wp-content/themes/gayleforman-4.0/images/slide-jodjoy-covers.png   Moje první reakce na konci? Kdyby české vydání neobsahovalo novelu Jen jedna noc, kniha by po dočtení poslední stránky rovnou letěla z okna... Někomu možná takový závěr stačí, ale mně po tom všem, co jsem musela s Willemem vytrpět, v žádném případě. Konečně jsem pochopila, proč si fanoušci u autorky vyprosili novelu Jen jedna noc.

   Abych však nebyla tak kritická, stále považuji Gayle Forman za skvělou spisovatelku a i tato kniha, ačkoliv jsem od ní třeba čekala víc, rozhodně nebyla ztrátou času. Není to žádné bezduché čtení, je to příběh o náhodách a o tom, jak ovlivňují náš život. Spíš hodně záleží na tom, jak vám zrovna sedne hlavní hrdina a jak moc ho dokážete pochopit. Já osobně jsem se občas v knize ztrácela stejně jako Willem ve svém životě...

   Když ale knize přičtu k dobru novelu Jen jedna noc, která se mi líbila víc než zbytek románu a konečně mi dopřála to, na co jsem čekala už od dočtení prvního dílu, hodnocení nakonec není tak špatné. Ale nechtěla bych být v kůži těch, co dočetli Jen jeden rok v době, kdy ona novela ještě nevyšla. Já bych byla asi dost naštvaná.

Celkové hodnocení: 70 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Yoli

 (https://www.bux.cz/knihy/140691-jen-jeden-rok.html)

 

→ Recenze na Jen jeden den ←

1 komentář :

  1. Moc pěkná recenze! Sama jsem od autorky četla jen If I stay, a to na mě velmi zapůsobilo. Na tuto sérii se velmi těším ale nemám od ní obrovské očekávání, čekám milou oddechovku :-)

    OdpovědětVymazat