pondělí 20. července 2015

Recenze: Isla a šťastné konce

23478303
 Český název: Isla a šťastné konce
 Originální název: Isla and the Happily Ever After
 Autorka: Stephanie Perkins
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Jana Montorio Doležalová
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2014)                       
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
21850308                         
Anotace: Může vydržet láska z města, které nikdy nespí?
Isla je beznadějná romantička. Během prvního roku studia na americké škole v Paříži se zakoukala do introvertního kreslíře Joshe. Poté, co se v létě potkají na Manhattanu, to vypadá, že románek by mohl být skutečnější, než si Isla kdy vysnila. Ale když se vrátí do školy ve Francii, Josh a Isla mají najednou spoustu problémů, se kterými se musí poprat každý mladý pár. Na pořadu dne jsou rodinná dramata, nejistota, co bude po maturitě dál, a velmi reálná skutečnost, že je volba vysoké školy rozdělí.

Třetí kniha z volné série od autorky Polibku pro Annu, kde vystupují všechny oblíbené postavy z předešlých knih. Báječný a sexy příběh o skutečné lásce na pozadí nejkrásnějších měst světa – New Yorku, Paříže a Barcelony.



   Předem upozorňuji, že tato recenze může místy ztrácet smysl. Je totiž vážně těžké psát článek, když je člověk naprosto emocionálně vykolejený. Na tuto knihu jsem čekala snad roky. Byla to pro mě jedna z TĚCH knih, na které se člověk těší měsíce před vydáním. Po takovém dlouhém čekání však může přijít i dost velké zklamání... Ale nebojte, já vás jen straším! To se totiž v žádném případě nestalo.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCeFh14IVgbooenEm0zKhh6WLnt0w0lzoBO3mN-LEobkELbhm04KPnYogE0O55-eswKSHa_6doybJXR4pLemh5mlJlfiwwQpWm3M-JlNeJIdao02jdqg961WGxCk0C6kwGan8YikCZAxU/s1600/3095893.jpg   Stephanie Perkins je pro mě v žánru young adult královnou romantických příběhů. Její Polibek pro Annu je tak dokonalý, že jsem od té doby žádnému podobně laděnému románu nemohla dát na blogu nejvyšší hodnocení. Vždycky mi proletělo hlavou - bylo to pěkné, ale Anna to nebyla. Ani sama Stephanie tuto laťku svým dalším románem nepřekonala, přesto se mi volné pokračování Lola a kluk od vedle moc líbilo a čtení jsem si užila.

   Od Isly (mimochodem, Isla se čte Ajla!) jsem očekávala další krásný příběh, který zahřeje u srdce. Ale to, co přišlo, jsem upřímně nečekala. Vážně štěstí, že jsem knihu nečetla někde na veřejnosti. Protože jak bych vysvětlovala to neustálé chichotání? Culení se? Výbuchy smíchu? A co teprve ten neskutečný záchvat, kdy jsem se nemohla pár vteřin ani pořádně nadechnout? Ta kniha mi dala zabrat.

   Bylo to příjemné, vrátit se s Islou znova do Paříže, připomenout si místa, na kterých se odehrával příběh Anny a Étienna, a přitom sledovat příběh nový. Obdivuji, jak Stephanie dokáže popsat každý moment příběhu, každý pohled, dotek i pocit tak živě. Její romány nemají žádný komplikovaný děj plný zvratů a dramat, i přesto vás však ani na vteřinu nenapadne, že byste knihu odložili.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPvQjl7leonhfoMkzIhVSGZi2IlWyQ6yMj8dswRh6YC8dJSJeW2naFUG9IsYLirLL9TfhGjkApjsLS1PzfJ9kbjWy6z1Scyp49-AqAfT8fUeq4BPGYmKUSn_oJEFK0iNjw-FeXrxHkw2o/s1600/aatfk-badges.jpg   Jakmile se začtete, nemůžete přestat. Chvílemi máte dokonce sami ten bláznivý pocit, že jste šíleně zamilovaní. Nevím, čím to je, že jsou pro mě romány od Stephanie tak moc výjimečné, ale vždycky je neskutečně prožívám. A pak jsou tu ještě ty drobnosti navíc, které mě osobně potěší, jako třeba výlet do Španělska na místa, které jsem sama před pár lety navštívila (miluju Barcelonu), nebo fakt, že Josh má narozeniny ve stejný den jako já...

   Nechci vám v této recenzi prozrazovat nic z děje, protože si myslím, že nic z toho nepotřebujete vědět. Je to prostě příběh o lásce. Jen vás chci upozornit, že je to třetí díl, a i když se může zdát, že znalost předchozích dílů není nezbytně nutná, přesto bych vám doporučila začít od Polibku pro Annu! Protože jinak budete o dost ochuzeni. V tomto díle se celá trilogie uzavírá a vy si to rozhodně užijete víc, pokud budete mít předchozí díly již načtené. Věřte mi.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNu4oAIL_U2IIwthfUgxBInw8KFL8Hg9oLcvwo2PPaevIJVXm_8bcx5HnsfYjTfvJCwJ1-Abo6JklaCahIZGThyPrgfb61w8INYhp1BKnlbkj4M6-fCcXBya0IXrtyOAzuh9yqDPH4OT4/s1600/2fe1cf29b3cb86c8bf9ed0322437bc15.jpg   Knížka vychází začátkem srpna a já již plánuji, že si ji brzy přečtu znova v papírové podobě, protože tohle musím mít doma. Annu, Lolu a Islu hezky vedle sebe na poličce. Abych se k nim kdykoliv mohla vrátit, až budu někdy potřebovat přečíst si příběh se šťastným koncem.

   Protože jsou to jedny z nejkrásnějších, nejromantičtějších a vůbec nejúžasnějších dívčích románů, co znám. A protože miluji Stephanie Perkins. Ale to už vám je z celé této recenze snad jasné.

Celkové hodnocení: 100 %

 Za recenzní e-knihu mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/isla-a-stastne-konce)

6 komentářů :

  1. Já obě dvě předchozí knihy Stephanie Perkins četla a moc se mi líbily. Měla jsem je vypůjčené pouze z knihovny, ale rozhodně si je chystám pořídit i do vlastní knihovničky. A páni! Myslela jsem, že víc natěšená na Islu už být nemůžu, ale po tvé recenzi jsem ještě víc a už pro to nemám ani slov! Tu knížku nutně potřebuju, hned! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dva předchozí díly jsem bohužel nečetla, ale po tvé recenzi mám strašnou chuť zaběhnout do knihovny a pučit si je! Isla vypadá vážně skvěle!:))

    OdpovědětVymazat
  3. Polibek pro Annu se mi moc líbil, takže doufám, že se k Isle také dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na Islu se strašně těším, Annu jsem četla a hrozně moc se mi líbila, doufám, že ani Isla mě nezklame. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Po těžkém boji jsem sehnala Polibek pro Annu, který je už téměř všude vyprodaný. Tvá recenze na Islu je skvělá a velmi mě nalákala na celou sérii. Takže ještě rychle sehnat Lolu a počkat si na vydání Isly :_)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám obrovskou radost, vážně mě vždycky potěší, když dokážu své čtenáře nalákat na nějakou skvělou sérii, která si to podle mě opravdu zaslouží! Doufám a věřím, že nikdo z vás nebude litovat... ;))

      Vymazat