úterý 28. července 2015

Recenze: Cesta pustinou

22386438
 Český název: Cesta pustinou
 Originální název: Savage Drift
 Autorka: Emmy Laybourne
 Nakladatelství: Baronet
 Přeložila: Zuzana Ľalíková
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2014)                     
 Žánr: postapokalyptická dystopie
 Goodreads
21273511                         
Anotace: Děti, jež přežily katastrofu v Monumentu, se konečně dostaly do bezpečí a žijí nyní v uprchlickém táboře v Kanadě. Bratři Dean a Alex pomalu a zdráhavě začínají věřit, že je po všem. Pak se ale dozvědí, že jejich ztracená kamarádka Josie žije.
Josie prožívá nejhorší okamžiky svého života, odtržená od přátel a uvězněná ve střeženém táboře plném krvežíznivých divochů, brutality a každodenního násilí. V důsledku prožitých hrůz ztratila veškerou naději na záchranu.
Astrid děsí až přílišný zájem vlády o její ještě nenarozené dítě a spolu s Deanem, Alexem a Nikem se vydávají na cestu v zoufalé snaze najít Nikovu lásku Josii.
Emmy Laybourne přináší dech beroucí akční závěrečný díl postapokalyptické trilogie Monument 14.



   Na poslední díl série Monument 14 jsem se moc těšila, protože tato trilogie patří k mým oblíbeným. Jedná se o originální dystopii, která se svým pojetím od ostatních young adult románů liší. Neodehrává se v nějak vzdálené budoucnosti a možná právě díky tomu se čtenář do příběhu několika dětí lehce vžije. Navíc autorka má velmi čtivý styl, takže se její knihy čtou až neuvěřitelně rychle. Zkrátka se nedají odložit z ruky.

 http://vignette1.wikia.nocookie.net/monument14/images/c/cb/Emmylaybourne.jpg/revision/latest?cb=20140627232624   Po skončení druhého dílu mohl mít čtenář pocit, že je to docela hezký závěr a kniha pokračování už ani nepotřebuje. Děti se konečně dostaly pryč ze supermarketu do bezpečí uprchlického tábora, kde se část z nich setkala se svými rodiči. Ale stále chybí Josie, která se obětovala, aby ostatní při cestě do Denveru ochránila.

   Když Niko zjistí, že Josie je naživu v koncentračním táboře, kde vězní uprchlíky s krevní skupinou 0, rozhodne se ji za každou cenu zachránit. K němu se nakonec přidá i Dean a Jack s Astrid, která chce z tábora také utéct. Těhotné ženy totiž odtamtud odváží vláda na testování. A tak se společně vydají z bezpečí tábora zpátky do nebezpečného světa venku... 

   Stejně jako v minulém díle i zde dochází ke střídání pohledů. Sledujeme souběžně vyprávění hlavního hrdiny Deana s vyprávěním Josie, která každý den bojuje o život v dost drsných podmínkách tábora nebo lépe řečeno vězení, kam byli umístění lidé s krevní skupinou 0. Bavilo mě vyprávění z obou pohledů, i když mě dost mrzelo, že v tomto díle postavy Alexe, Sahalie a mladších dětí tak trochu ustoupily do pozadí, protože už nebyly ve středu dění.
http://d202m5krfqbpi5.cloudfront.net/books/1366980971l/17831148.jpg   Také mi překvapivě tak trochu chyběl supermarket, který celé sérii dodával bizarní rozměr - ta představa, že se 14 dětí ukrývá ve středisku konzumu v momentě, kdy svět zničila obrovská katastrofa, dodávala knize zvláštní atmosféru. I přesto jsem si třetí díl užila. První polovina byla sice taková poklidnější, ale pak se příběh rozjel a byl opravdu napínavý a čtivý. Nechyběla akce, strhující konec ani dojemný happy end.

   Myslím, že fanoušky série závěrečný díl určitě nezklame. Pro mě osobně sice stále zůstává nejlepším dílem z trilogie Nebe v plamenech, ale i tak je Cesta pustinou důstojným zakončením. Líbilo se mi, jak poslední odstavec z epilogu přímo navazoval na úplný začátek Monumentu 14 - nevím, kolik čtenářů si tohoto detailu všimlo, ale je to krásná tečka za celým třídílným dech beroucím příběhem plného přátelství a lásky v krutých časech zkázy.

Celkové hodnocení: 85 %

 Za recenzní e-knihu mnohokrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.cz

 (http://www.palmknihy.cz/monument-14-cesta-pustinou.html)

 

→ Recenze na předchozí díl Nebe v plamenech ←

2 komentáře :

  1. Já jsem zatím četla jen díl první, ale pokračování vypadá opravdu moc dobře:) Jsem zvědavá, jak to celé dopadne!

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem zatím nečetla ani jeden díl, ale snad se k tomu také časem dostanu. :)

    OdpovědětVymazat