neděle 30. listopadu 2014

Recenze: Saeculum

23474931
 Český název: Saeculum – Uprostřed lesů začíná boj o život...
 Originální název: Saeculum
 Autorka: Ursula Poznanski
 Nakladatelství: Fragment
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2011)
 Žánr: thriller, dobrodružné, horor
 Goodreads
Ursula Poznanski                         
Anotace: Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře.
Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…

Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les odejít?


   Podzim s sebou přinesl mnoho pro mě osobně hodně očekávaných knižních novinek, mezi které bezpochyby patří i Saeculum, nový thriller rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski, autorky skvělého románu Erebos. Erebos mě v loňském roce tak moc nadchnul, že jsem ho zařadila mezi nejlepší tři knihy, které jsem za rok 2013 přečetla, a tak není divu, že jsem z vydání Saecula měla obrovskou radost.

   Na autorce obdivuji zejména její čtivý styl psaní a úžasné nápady, díky kterým její knihy nikdy nenudí. I když Erebos i Saeculum mají úplně jinou zápletku a odehrávají se i v naprosto odlišném prostředí, mají jedno společné - motiv hry. Ale zatímco Erebos byla počítačová hra, Saeculum je hra na středověk...

http://www.saeculum.cz/picture/clanky/autorka.jpg   Hlavním hrdinou je stejně jako v předešlé autorčině knize kluk, tentokrát Bastian, který se chystá zúčastnit svého prvního středověkého larpu v životě. Ptáte se, co je to ten larp? V knize to sice přesně definováno není, ale na internetu si můžete najít, že se jedná o tzv. Live Action Role Playing. Aneb hra, ve které každý z hráčů hraje svoji fiktivní roli, postavu.

   V případě skupiny Saeculum hráči odjedou na pár dní někam do lesa na hodně opuštěné místo a tam si "hrají na středověk" - smí si s sebou dokonce vzít jen to, co bylo známé ve 14. století. Vše, co bylo objeveno nebo vynalezeno později, hráči používat nesmějí.

   Bastian se nikdy o středověk nějak zvlášť nezajímal a se svou účastí souhlasil jen kvůli Sandře, která ho pozvala. Přesto se ale na larp nakonec celkem těší a je hlavně zvědavý, jak to všechno bude probíhat. Krátce poté, co skupina dorazí na místo, se však začnou dít podivné věci. Postupně beze stopy zmizí několik hráčů, později se další hráči vážně zraní, i jejich zásoby časem ubývají... Vypadá to, jako kdyby se vše spiklo proti nim. Anebo za tím vším stojí stará kletba, před kterou je stále varuje pověrčivá Dora? Vše tomu začíná nasvědčovat.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihETdpyk99cWg77yhrwmlQafLoYE7rGneRq0eZGdAmkBfGVxP9CPkXwFsKehxstDco49qnrDdVFhXCUpCWJ1MRkQYHGcdB66XdCdP-B2JwpAnoo-EjYG0NRCamijO4BWdtASDXrrPjHpg-/s1600/Saeculum_Fluch.jpg   Příběh začíná celkem pozvolna, nejprve se seznamujeme s Bastianem a s dalšími postavami, následuje cesta na samotný larp, a až někdy zhruba kolem 100. stránky jsou hráči konečně na místě a děj pomalu nabírá na obrátkách. První kapitoly proto ještě nejsou tak napínavé, ale později se napětí stále stupňuje a knihu už téměř nelze odložit.

   Autorka opět vymyslela originální zápletku a příběh dokázala napsat opravdu poutavě. Místy má kniha i lehce hororový nádech. V knize je několik momentů, kdy čtenář vážně tají dech a obává se toho, co přijde na další stránce. Když nepočítám pomalejší rozjezd, hltala jsem každou stránku tohoto dobrodružného i trochu strašidelného příběhu.

   Díky úžasnému románu Erebos jsem však hodně namlsaná, a tak musím přiznat, že mi rozuzlení této knihy nepřišlo tak geniální a promyšlené. Nebyla jsem z něj v takovém šoku. Autorka si holt nasadila příliš vysokou laťku, proto Saeculum nehodnotím tak vysoko jako její předešlý thriller. Přesto je to výborná kniha, kterou všem fanouškům napínavého čtení doporučuji. Čtení jsem si moc užila a už se těším na další kvalitní thriller od této autorky.

Celkové hodnocení: 90 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment

 (více informací o knize najdete zde)

4 komentáře :

  1. Ty jo, tak tohle vážně vypadá jako skvělá knížka, díky za tip a super recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, doufám, že se knížka bude líbit, určitě stojí za přečtení! A pokud jsi nečetla Erebos, tak také doporučuji, mám tento typ knih hodně ráda. :))

      Vymazat
  2. Hodně se mi líbí obálka. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je sice na první pohled jednoduchá, ale působivá, a k atmosféře příběhu se taková tajemná obálka vážně hodí. :)

      Vymazat