neděle 14. září 2014

Recenze: Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender

22614722
 Český název: Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender
 Originální název: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
 Autorka: Leslye Walton
 Nakladatelství: CooBoo
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2014)
 Žánr: historický román, magický realismus
 Goodreads
18166936                         
Anotace: Rodina Rouxova má pošetilou lásku ve vínku, což nevěští nic dobrého pro její nejmladší členku, Avu Lavender. Ava – skoro ve všech ohledech normální dívka – se narodila s křídly.
Ve snaze pochopit tuto svou zvláštnost a s rostoucí touhou zapadnout mezi své vrstevníky se šestnáctiletá Ava odváží do světa, naprosto nepřipravená na to, co ji může čekat, a naivní vůči zvráceným pohnutkám ostatních lidí. Lidí, jako je třeba zbožný Nathaniel Sorrows, který si Avu splete s andělem a jehož posedlost dívkou s křídly vygraduje v noci oslav letního slunovratu.
Tu noc se nebe roztrhne, vzduchem se mezi poletujícím peřím řinou provazce vod a osud Avy i její rodiny nabírá na ničivé kadenci.

Magický realismus, lyrická próza, bolest i vášeň a soužení – To všechno v jedné knize!


   Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender... Abych pravdu řekla, trvalo mi, než jsem si tento dlouhý, ale zajímavý název zapamatovala celý. Když k tomu přidáme stejně podivuhodnou a krásnou obálku, je to rozhodně kniha, která zaujme na první pohled. Co se však za tajemnou anotací skutečně skrývá?

http://gorgenewscenter.com/wp-content/uploads/2014/05/Leslye-Walton.png   Kniha začíná prologem, ve kterém Ava vypráví o svém podivném narození. Narodila se totiž s křídly. Po tomto úvodu ale příběh nepokračuje jejím dospíváním. Vracíme se totiž ke kořenům Avy, k její prababičce a pradědečkovi. Téměř polovinu knihy zabírá vyprávění o dospívání její babičky a později i její matky.

   Hlavní hrdinka Ava se proto na scéně objeví až v druhé polovině knihy. To mě docela překvapilo, protože podle názvu to vypadá, jako by kniha popisovala hlavně její život, ale ve skutečnosti popisuje život celé její rodiny. Vyprávění o tom, co bylo před jejím narozením, jsem ze začátku brala jen jako takový úvod, ale později jsem zjistila, že mě paradoxně osudy její babičky a matky bavily a zajímaly mnohem víc než samotná Ava.

   Začnu tím, co se mi na knize opravdu líbilo. Asi nejvíce oceňuji styl, jakým je kniha napsaná. Je to vážně milé a hezké čtení. Ani bych tuto knihu neřadila mezi young adult. Myslím, že se může líbit čtenářům bez ohledu na jejich věk. Důležité je jen to, aby jim tato zvláštní kniha sedla a strefila se jim do vkusu. Což byl u mě právě trochu problém.

http://i.ytimg.com/vi/RDF-B4n6mEs/0.jpg   S magickým realismem jsem se už setkala v klasické literatuře a trochu jsem se obávala toho, že tato kniha nebude zrovna můj šálek kávy. A bohužel se mé obavy zčásti potvrdily. Sice jsem knihu přečetla za pouhé dva dny a vcelku nemůžu říct, že by se mi nelíbila, zároveň ve mně však nezanechala vůbec žádný hlubší dojem. Jediné dvě věci, které jsem si na knize celkem užívala, byly styl psaní a také atmosféra příběhu, ale jinak jsem knihu četla bez emocí a bez nějakého většího zaujetí. Jak už jsem zmínila, skoro víc mě bavila první polovina, která vyprávěla o osudech prababičky, babičky a matky Avy. Příběh samotné Avy Lavender, na který jsem celou dobu čekala, mě naopak docela zklamal.

   Nerada bych vás však od čtení této knížky odradila, protože si nemyslím, že je to špatné čtení. Ale každý si na to holt musí udělat vlastní názor. Věřím, že někdo bude ze čtení třeba nadšený, ale já v knize prostě nenalezla to, co jsem asi měla. Proto je hodnocení takové, jaké je. Nelituji toho, že jsem si Avu přečetla, ale po druhé už ji upřímně číst nebudu. Kniha se nejspíš v mém případě nedostala do těch správných rukou, které ji dokáží ocenit.

Celkové hodnocení: 65 %

 Za recenzní e-book mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/podivuhodne-a-krasne-souzeni-avy-lavender)

6 komentářů :

  1. O téhle knize ted čtu pořád někde, asi ji budu muset pořádně prozkoumat :D
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych si ji měla přečíst, nižší hodnocení mě neodradí :))

    OdpovědětVymazat
  3. Nad touto knihou stále přemýšlím, asi ještě počkám na nějaké recenze, jestli i ostatní budou mít stejný názor jako Ty :) Ale tedy obálka je krásná.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsem si jistá, jestli mě bude magický realismus bavit, ale jsem odhodlaná si knížku přečíst a dát jí šanci :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto knihu bych si chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já se právě s magickým realismem ještě nesetkala, Viana a podobné jsem v rámci povinné četby nečetla a nevím, jestli jsem na tohle stavěná :D Tak asi nebude kniha na mém seznamu priorit, ale přesto mě trochu zaujala (z 80% kvůli té obálce, abych se přiznala :D)

    OdpovědětVymazat