neděle 11. května 2014

Recenze: Aliance

19376702
 Český název: Aliance
 Originální název: Allegiant
 Autorka: Veronica Roth
 Nakladatelství: CooBoo
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2013)                     
 Žánr: dystopie
 Goodreads
17383918                         
Anotace: Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je 
v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala.

   Z každé nové knihy mám jako správný knihomol radost. Ale když se mi konečně dostala do rukou Aliance, moje radost byla ještě větší než obvykle. Tato série je totiž moje srdcová záležitost. Je to moje nejoblíbenější dystopie. Z Divergence jsem byla naprosto nadšená, a i když se mi Rezistence líbila o kapku méně, stále jsem při čtení intenzivně prožívala každou kapitolu. Byla jsem zvědavá, jak celá tato série dopadne. Jak skončí tento úžasný příběh. Ale zároveň jsem se toho trochu obávala, protože ohlasy byly velmi rozporuplné. Co nakonec na Alianci říkám já?

   Příběh pokračuje krátce poté, co naši hrdinové zhlédli záhadné video, které všechno mění. Konečně se dozvíme, co je za hranicemi města. Aliance opravdu není tak akční jako předchozí díly. Hodně se toho v ní řeší a také je dost zaměřena na psychologii jednotlivých postav, na jejich vývoj v průběhu celého příběhu. V některých částech se proto může zdát čtenáři kniha příliš zdlouhavá. Někdy jsem měla vážně pocit, že se děj zbytečně táhne, na což jsem u předchozích dílů nebyla zvyklá.

   Ale na druhou stranu nemůžu říct, že bych se při čtení přímo nudila. Mám totiž moc ráda styl psaní Veronicy Roth. Píše velmi čtivě a i přesto, že používá často krátké, strohé věty, dokáže se dostat čtenáři pod kůži a vyjádřit víc emocí než dlouhými popisy. Aspoň na mě její styl tak působí. Když je v knize nějaká akční scéna nebo silný okamžik, čtu ho vždy jedním dechem. Navíc jsou v knize opět docela krátké kapitoly, které ještě přidávají na čtivosti.

Four   Oproti předchozím dílům je tu ale jedna velká změna. Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů - kromě Tris je vypravěčem i Tobias. Na jednu stranu si myslím, že se to hodí, protože oba jsou hlavními hrdiny tohoto příběhu. A pro knihu to mělo svůj význam, mohli jsme sledovat, co se děje na dvou místech najednou. Na druhou stranu je pravda, že postavě Tobiase to z mého pohledu trochu uškodilo. Nejen proto, že oba hlavní hrdiny napsala autorka velmi podobně, takže jsem občas nevěděla, z jakého pohledu vlastně právě čtu. Ale i proto, že mi vždycky Tobias přišel tak trochu tajemný. Byl zajímavější, když mu člověk neviděl do hlavy. V tomto díle mi ale najednou přišel spíš jako slaboch a ne jako ten skvělý milovaný Čtyřka z předchozích dílů.

   Vraťme se ale k samotnému příběhu. Jak už jsem uvedla na začátku, tento díl možná není tak akční a strhující, jak jsme byli doposud zvyklí u této dystopické trilogie. Ale rozhodně je pro celou sérii velice důležitý. V Alianci se dozvíte odpovědi na mnoho otázek, které vám dost možná vrtají hlavou už od prvního dílu. Proč je celé město oplocené? Jaký význam mají ve skutečnosti frakce? A čím se liší divergentní? Po přečtení tohoto dílu se váš pohled na celou sérii změní, stejně tak jako se změní váš pohled na některé postavy. Dozvíte se mnoho zásadních informací, mnoho věcí vám začne teprve teď dávat smysl. Už jen proto rozhodně stojí za to si třetí díl přečíst, protože jinak nepoznáte kompletní pointu celé trilogie.

   Navíc posledních 100 stran vám místy lehce utahaný děj knihy určitě vynahradí. Závěr je přesně tak dechberoucí, jak se na poslední díl dystopické trilogie sluší a patří. Na samotném konci jsem se vážně nemohla od knihy odtrhnout a zároveň jsem měla chuť odhodit ji někam hodně daleko. A proto je pro mě hrozně těžké tuto knihu hodnotit. Skončil další příběh, který jsem měla ráda. A i když závěrečný díl byl svým způsobem nejslabší z celé trilogie, přesto stál za to. Veronica Roth měla celý příběh dobře promyšlený. A já jí děkuji za to, že napsala tuto trilogii, na kterou budu dlouho vzpomínat. Vám tuto sérii doporučuji všemi deseti. Přečtěte si to. 

Celkové hodnocení: 82 %

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo.   Více informací o knize najdete zde

→ Recenze na předchozí díl Rezistence ←

7 komentářů :

  1. Me ten konec nastval kvuli Tobiasovi ... prislo mi ze ho hrozne rychle ustrihla, cely dej se docela tahnul a konec jen fik. Jinak s tebou ve vsem souhlasim!!!

    OdpovědětVymazat
  2. V podstatě ve všem s tebou souhlasím. Vyprávění z pohledu Čtyřky bylo pro knížku důležité, ale taky si mylím, že mu tím autorka vlastně dost ublížila, protože už to není taková ta nebojácná a tajemná postava.
    U téhle série je ale trochu škoda, že až po dočtení třetího dílu se vlastně vysvětlí některé věci z jedničky... to je mi trochu líto, ale zase chápu, že by to asi jinak nešlo udělat... :)

    OdpovědětVymazat
  3. ach, ach, ach. já se na Alianci strašně těším, ale taky se hrozně bojím... :-/ pevně doufám, že pak nebudu chtít Veronicu Roth zakousnout a přerazit :D pěkná recenze ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na Alianci se strašně moc těším, ale zároveň jsem hrozně naštvaná, protože díky spoilerům vím, jak to skončí. Jak někdo může napsat na fb, jak knížka skončí? Nepochopím! Ale když knížku někdo přečte o pár měsíců dřív, proč to takhle kazí ostatním? :/ Ale stejně si závěrečný díl chci přečíst, abych zjistila všechny podrobnosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím přiznat, že jsem také věděla, jak to skončí, sice jsem si přímo ten spoiler nikde nepřečetla, ale ze všech těch reakcí a náznaků ostatních mi to došlo... Ale také nechápu, proč lidé třeba na databázi knih píší všechny spoilery, když ví, že si to přečtou i lidé, kteří knihu ještě nečetli a chtějí se jen podívat, jak je hodnocena. To je to samé, jako kdybych do svých recnzí psala celý děj včetně závěru. Nepochopím, že to někomu nedojde. Přesto stojí za to si Alianci přečíst, i když něco už víš! ;)

      Vymazat
  5. přesně - úplně jsi mi vzala slova, kterýma jsem to zhodnotila hned po přečtení :-) - akorát teda já takový konec nečekala ani za mák. Vykolejilo mě to úplně na max. takže to prostě musím číst znovu abych se nakolejila zpátky - teď už vím co čekat tak to půjde líp.

    OdpovědětVymazat
  6. Alianci čtu už hrozně dlouho a ne a ne ji dočíst... :/
    Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat