pondělí 21. dubna 2014

Recenze: Ve stínu černých ptáků

21848829
 Český název: Ve stínu černých ptáků
 Originální název: In the Shadow of Blackbirds
 Autorka: Cat Winters
 Nakladatelství: Jota
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2013)      
 Žánr: historický román, fantasy
 Goodreads
13112915                         
Anotace: V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ocitla bez rodičů, odjíždí ke své tetě z Portlandu v Oregonu do San Diega.
Zděšeně sleduje, jak se zde zoufalí pozůstalí hrnou na seance a k fotografům duchů, kde hledají útěchu. 

Jedním z takových fotografů je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, jehož Mary Shelley považuje za podvodníka.

Po Stephenově smrti na válečné frontě ve Francii se Mary Shelley vystaví v bouři bleskům, je zasažena a nakrátko umírá. Když se vrátí mezi živé, má zvláštní schopnost – cítit chuť emocí. Stephenův duch se k ní v noci vrací a prosí ji o pomoc – nemůže odpočívat v pokoji, protože ho mučí tajemní obrovští černí ptáci.
Uvěří Mary Shelley v existenci duchů? A podaří se jí odhalit důvod Stephenova utrpení a pomoci mu?


   Kniha Ve stínu černých ptáků rozhodně vyniká svým grafickým zpracováním. Už krásná tajemná obálka umí zaujmout, nemluvě o tom, co vás čeká uvnitř. V knize najdete hned několik dobových fotografií, které celému příběhu ještě dodávají na temné atmosféře. A věřte, že příběh je již dostatečně tajuplný sám o sobě.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3aN_6jnBfkJSgDde2eliypbjzY1lbcjeTzpxQwndBdFtvBxskP3V_4IHVyrt7bbcUQRo-7okyJfdTZWzPNHPKiTtKlzs40I2_L7sOPtM29ZC16Pjz73jwSF1OvglWmRelmF2b7mAAvYXW/s400/CatWintersBW_web_Jpeg.jpeg
   Píše se rok 1918 a šestnáctiletá Mary Shelley Blacková je na cestě ze svého domova v Portlandu do San Diega, kde žije její teta Eva. Je nucena odjet poté, co byl její otec zatčen za vlastizradu. Doba je zlá, mladí chlapci odcházejí do války a všude zuří epidemie španělské chřipky. Všichni se děsí nákazy, chodí v rouškách a snaží se vyhýbat veřejným místům.

   V těchto těžkých časech, kdy lidé přicházejí kvůli chřipce či válce o své blízké, mnozí hledají útěchu u spiritistů, kteří je údajně dokáží spojit s duchy jejich milovaných. Mary Shelley není o existenci duchů zrovna přesvědčená, spíše se kloní k názoru, že tito spiritisté jsou jen podvodníci vydělávající na truchlících. Ale poté, co po zásahu bleskem zázračně přežije svou vlastní smrt a začne komunikovat se svým přítelem Stephenem, jenž padl ve válce, si tím už není tak jistá...

   Příběh vyprávěný z pohledu mladé Mary Shelley vás dokáže pohltit již po několika málo kapitolách. Na knize je zajímavé, že je v ní zkombinováno hned několik žánrů. Začíná jako klasický historický román odehrávající se během první světové války. Postupně do příběhu však vstupuje duchařská zápletka. A nakonec, když hlavní hrdinka zjistí, že smrt jejího přítele není vůbec tak jasná, jak se původně zdálo, se z knihy stává téměř detektivka. Čtení je tak ke konci hodně napínavé, plné nečekaných zvratů. A v příběhu nechybí dokonce ani romantika. Snad každý si tak v knize přijde na své.

   Atmosféra celé knihy je docela tíživá a emotivní. Jsou tu popsány všechny hrůzy roku 1918, setkáme se se zmrzačenými vojáky i oběťmi chřipky. A právě ta reálnost prostředí přidává celému příběhu na vážnosti – i když se jedná o nadpřirozený příběh, je zasazen do skutečného historického období a působí tak opravdově. Autorka v knize také často uvažuje o nesmyslnosti celé světové války. Rozhodně se nedá říct, že by reálné historické události byly jen pozadím příběhu, naopak, celý příběh je na nich vystavěný, a to právě dělá tento román tak zajímavý a odlišný.

   Stránky mi při čtení ubíhaly velice rychle, po dvou dnech jsem se dostala na konec knihy. Doporučila bych ji každému, kdo má chuť přečíst si něco nevšedního, neobvyklého. I přesto, že se částečně jedná o duchařinu, by se tato neotřelá kniha mohla líbit i čtenářům, kteří běžně fantasy nevyhledávají. Díky románu jsem se dozvěděla i něco nového z historie – bylo to poprvé, co jsem četla o první světové válce z amerického pohledu. A také jsem toho dosud nevěděla tolik o španělské chřipce a vůbec jsem netušila o takové popularitě spiritismu v té době.

   Historická duchařina Ve stínu černých ptáků určitě stojí za přečtení. Pokud vás láká originální zpracování knihy, mohu vás ujistit, že ani obsah za grafikou nezaostává. Je to opravdu pozoruhodný, dobře promyšlený příběh. Čtení jsem si moc užila a také si z něho mnohé odnesla. Osobně oceňuji především historickou stránku celého románu, v žánru young adult je to vážně kvalitní titul, který má na to upoutat i starší čtenáře. A to i ty, kteří duchařiny moc nečtou. Navíc se jedná o natolik originální příběh, že vám časem nesplyne s jinými knihami. To se vždycky cení.

Celkové hodnocení: 88 %

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota.   Knihu si můžete objednat zde.

8 komentářů :

  1. Vyzerá to zaujímavo, super recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přečetla jsem na tuto knihu mnoho recenzí, tu tvou ale beru za jako nejlepší. :-)
    Kniha to je vážně skvělá.

    OdpovědětVymazat
  3. Vy mě zničíte..všichni! Já tu knihu tak strašně moc chci, a vy píšete jednu lepší recenzi než druhou! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj :)jmenuji se Lucia a chci tě o něco požádat. Můžeš se,prosím,podívat na můj blog,články a zanechat komentář s názorem?:) A kam mohu napsat o recenzní výtisky? Děkuji moc :*

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze! Tuhle knížku všichni tak chválí, že si ji budu muset pořídit taky :D Námět vypadá hodně dobře a originálně a fotky v knize mám vždycky hrozně ráda, nemluvě o té nádherné obálce. Jota prostě umí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Včera jsem si ji koupila, to jsem ráda, že jsem asi udělala dobře! :3 Už jsem si ji prohlížela, vypadá úžasně, tak už se na ni těším.
    (Za 174... nekup to :D)

    OdpovědětVymazat
  7. Trochu mi to připomíná Lovce duchů:) Po knize jsem pokukovala ve výprodejích, ale nakonec jsem ji vynechala, protože si nemyslím, že by byla úplně pro mě. Recenze je ale velice lákavá, tak to možná ještě přehodnotím.

    OdpovědětVymazat