neděle 2. března 2014

Recenze: Panika

20497525
 Český název: Panika
 Originální název: Panic                                
 Autorka: Lauren Oliver
 Nakladatelství: CooBoo
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2014)      
 Žánr: thriller, dobrodružné
 Goodreads
17565845                         
Anotace: Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho – 
protože bylo léto a nebylo co dělat. O co v téhle hře jde? Je to prosté. Nemít strach.

Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Nikdy by si nepomyslela, že je nebojácná a že by chtěla vyčnívat. Ale pak zjistí, že je tu něco a někdo, pro koho stojí za to bojovat, a je statečnější než kdy dřív. 

V sázce je příliš mnoho, ovšem výhra je vysoká, tolik peněz by jí umožnilo navždy opustit nenáviděné město 
a nechat starou Heather za sebou, pohřbenou v prachu.
Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Pohání ho jeho tajemství, díky němu hladce prochází každým dalším kolem a je si sám sebou jistý. Ví, že vyhraje. Ale netuší, že není sám, kdo má tajemství. 

Všichni mají nějaký důvod proč hrát.
Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku – 

a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme.


   Lauren Oliver není žádný nováček mezi spisovateli. Je to dlouhodobě velmi úspěšná a oblíbená americká autorka, kterou můžete znát díky knize Chvíle před koncem nebo díky dystopické trilogii Delirium. Ačkoliv však mám všechny její výše jmenované knihy již nějaký ten pátek doma, zatím jsem stačila přečíst pouze první díl Deliria. Ale i tato jedna přečtená kniha mě přesvědčila, že se jedná o kvalitní autorku.

   Než jsem se pustila do Paniky, nevěděla jsem o knize vůbec nic. Netušila jsem ani, proč nese zrovna název Panika. Ale věděla jsem, že to bude stát za to. Z Deliria jsem totiž získala pocit, že Lauren je autorka, která si vše dobře promýšlí a její příběhy jdou i více do hloubky než jiné young adult romány. A i když Panika není dystopie, je to kniha odehrávající se v současném světě, věřila jsem, že se mi bude líbit stejně tak jako Delirium.

http://www.cbcbooks.org/wp-content/uploads/2014/08/Lauren-Oliver.jpg   Nejdříve je třeba si vysvětlit, co to ta Panika vlastně je. Panika je hra, kterou se baví studenti v malém městečku Carp ve státě New York. Tradicí je, že se jí mohou zúčastnit pouze maturanti z uplynulého školního roku. Odehrává se během celého léta a začíná Zahajovacím skokem. Poté účastníci plní nejrůznější úkoly. Některé jsou společné pro všechny, některé jsou individuální, šité na míru obavám konkrétního soutěžícího.

   Každý ročník má své tajné porotce, kteří Paniku řídí a hodnotí a jejichž totožnost je samozřejmě neznámá. Až na konci léta zbyde poslední maturant, který porazí ostatní finalisty v závodě Kdo s koho a získá celou výhru. Každý rok se celá místní střední škola skládá na výhru pro vítěze Paniky. Většinou se za celý školní rok vybere něco přes 50 000 dolarů! A to je pro osmnáctileté teenagery opravdu velká motivace. Někdo chce peníze využít ke studium, někdo chce vypadnout z Carpu a někdo je chce prostě utratit...

   Ale pozor, Panika rozhodně není nějaká nevinná studentská hra. Neplní se tam úkoly, jaké znáte z bojovek ze školních táborů. Mnoho účastníků Paniky se během hry vážně zraní, skončí v nemocnici a pár jich už dokonce i přišlo o život. Navíc je tato hra i nelegální. Mnoho úkolů překračuje hranici zákona a policie pořádá proti soutěži zátahy. Přesto nemá žádný ročník Paniky nouzi o soutěžící. Vždy se jich najde dost. Celá kniha je zaměřena na dva letošní účastníky Paniky - Heather a Dodge, a pak také ještě na Heatheřiny kamarády Natalii a Bishopa. Zatímco Heather původně účast ani neplánovala a skočila Zahajovací skok vlastně spontánně, Dodge tuto hru bere velice vážně. Má totiž svou vlastní motivaci - pomstu!

http://data3.whicdn.com/images/116720919/large.jpg   Jakmile jsem se do knihy začetla a dozvěděla se, o čem vlastně bude, okamžitě mě tento nápad nadchl. Sice to ve své podstatě není nic složitého, ale přesto mi to přišlo docela originální. Nebezpečná hra slibovala mnoho napětí a akce. Musím říct, že mě až překvapilo, jak moc byla kniha čtivá. Protože ačkoliv má Lauren Oliver hezký styl psaní a moc se mi líbilo, jak bylo napsané Delirium, necharakterizovala bych ho zrovna jako čtivé. I když mám tu knihu hodně ráda, občas mi přišla zdlouhavá a taková rozvleklá. Ale u Paniky jsem tento pocit vůbec neměla, naopak.

   Knihu jsem přečetla za dva dny. Jen těžko se odkládala. Byla po celou dobu dost napínavá a měla spád. I když celá kniha není jen o samotné hře Panika. Řeší se v ní i osobní problémy jednotlivých postav, především Heather, která má hodně problémovou rodinu - její matka Krista je neustále opilá a nestará se o její sestru Lily.

   V knize navíc nechybí ani romantika. Ale nebojte, pokud zrovna romantice neholdujete, nebude vám v příběhu překážet, zase tak velký prostor v něm nedostává. Je to mnohem víc příběh o strachu, o psychice a ano, samozřejmě i o panice. Hlavní hrdiny během příběhu mnohokrát zachvátí vlna paniky. Několikrát jim půjde i o život. Autorce se krásně povedlo vystupňovat napětí až do závěru, který je dechberoucí. Když mi zbývalo už jen posledních několik stran do konce, začala jsem vážně pochybovat, zda pro nás Lauren vůbec chystá šťastný konec... Ale zda se mé obavy potvrdily, nebo ne, to už vám v žádném případě neprozradím. Přečtěte si to sami!

   Můžu vám ale prozradit, že i přesto, že kniha nebyla vyloženě předvídatelná, pár věcí se mi povedlo uhádnout. Někdy jsem už pár stránek předem odhadla, co se bude dít dál. Přesto se jedná o hodně povedenou knihu, na které je navíc sympatické i to, že je to samostatný román. Nevím, jak vy, ale já už jsem někdy trochu líná začínat novou sérii. Málokterou sérii totiž dočtu. Ale Panika je ukončený příběh bez pokračování. A já vám knihu moc doporučuji, je napínavá, má nápaditý příběh s prvky thrilleru a myslím, že se při čtení nikdy nebudete nudit.

Celkové hodnocení: 89 %

 Za recenzní e-book děkuji nakladatelství CooBoo.   Kniha vychází 5.března 2014, další informace o knize včetně ukázky najdete na stránkách cooboo.cz zde.

5 komentářů :

  1. hmmm, tak to zní MOC dobře! měla jsem taky takový pocit u Deliria jako ty, že to sice bylo dobře napsané a všechno ok, ale kdyby byly některé pasáže kratší, knize i příběhu celkově by to prospělo.

    od Lauren Oliver už jsem přečetla všechny knihy (Delirium a Pandemonium super, za Rekviem jsem si málem vytrhala vlasy a mlátila hlavou do zdi, Chvíle před koncem super) takže jsem na Paniku zvědavá, ale podle tvé recenze tedy doufám v opravdu DOST dobré počtení :-) těším se na to. moc hezká recenze ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Od autorky som asi 3kráta začala čítať Delirium a dostala sa max po 7. kapitolu, takže zatiaľ u mňa príliš nevedie. Ale chcela by som si prečítať Chvile pred koncem a aj toto ma už chvílu láka, takže uvidím. Námet to má super 8)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá opravdu dobře. Delirium se mi moc líbilo a tak jsem zvědavá i na Paniku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    Nabízíme podnikatelům možnost snadného přístupu k úvěrům v rychlém, transparentním a efektivním prostředí. Naše odborné znalosti a mezinárodní standardy zajišťují našim klientům kvalitní služby a dodávky. Naším hlavním úkolem je poskytování mezinárodního projektového financování firmám, firmám a organizacím pro významné projekty rozvoje krajiny v oblasti volného času, cestovního ruchu, zábavy a stavebnictví, nabízíme také individuální půjčku , soukromý úvěr, splátkový úvěr.

    Přehled úvěrů:

    Úvěry se v současnosti pohybují od 1 000,00 EUR do 1 milionu EUR; maximální doba splatnosti je 20 let *
    Nevyžaduje se auditovaná účetní závěrka *
    Flexibilní požadavky na dokumentaci *
    Dlouholetí klienti s dokonalým splácením se kvalifikují pro následné slevy na úrokové sazby a dokonce rychlejší zpracování úvěrů *

    Předvídat předběžnou odpověď.

    dík
    Chris Barry Finance Inc.
    Email: chrisbarryfinance@gmail.com

    OdpovědětVymazat

  5. We are project funder as well as financial lender,We have BG/SBLC, specifically for BUY/LEASE at a leasing price value Issuance by HSBC London and other 25 top AA rated Bank in Europe, Middle East or USA. We also secure funding.

    Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing, please let me know if you are interested in any of our services, by providing you with yearly renewable leased bank instruments. We work directly with issuing bank lease providers, this Instrument can be monetized on your behalf for 100% funding.

    FOR LEASING OF BG/SBLC
    MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
    LEASING FEE = 4%+1%

    FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC
    PRICE = 32%+1%
    MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M

    Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved.

    Contact : Mr. Raymond Doison
    Contact Email: crusaderbroker.bgassurance@gmail.com
    skype:crusaderbroker.bgassurance@gmail.com

    OdpovědětVymazat