neděle 30. března 2014

Recenze: Etiketa & špionáž

17928795
 Český název: Etiketa & špionáž
 Originální název: Etiquette & Espionage        
 Autorka: Gail Carriger
 Nakladatelství: CooBoo
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2013)      
 Žánr: steampunk, sci-fi, fantasy
 Goodreads
https://d202m5krfqbpi5.cloudfront.net/books/1331952557l/10874177.jpg                         
Anotace: Čtrnáctiletá Sofronie dává svojí mamince pořádně zabrat. Víc než správné vychování ji zajímá rozebírání hodinek a šplhání po stromech a její rodina nemůže než doufat, že nikdy nikdo neuvidí, jak dělá pukrle. Paní Temminicková zoufale touží, aby se z její dcery stala pravá dáma. Proto Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek.
Ale Sofronie si brzy uvědomí, že to není tak docela škola, v kterou by její matka doufala. Tenhle penzionát je… tak trochu jiný. Dívky se tu sice učí tanci, jak se správně šatit a etiketě povšechně, ale zároveň i jak se vypořádat se smrtí, jak rozptýlit a odvést pozornost, a hlavně té opravdové špionáži – samozřejmě 

při zachování nejvybranějších mravů. Sofronie a její přítelkyně čeká vskutku strhující první rok!

   Představte si penzionát pro výchovu mladých děvčat z dobrých rodin v Britském impériu během Viktoriánské éry 19. století. Přidejte pár sci-fi a fantasy prvků jako třeba důmyslné mechanické pomocníky, upíry a vlkodlaky. K tomu ještě okořeňte výuku v tomto penzionátu o hodiny špionáže a vraždění. A máte tu steampunkovou Etiketu & špionáž, která nabízí opravdu mnohem víc než jen působivou obálku.

http://gailcarriger.com/images/home/gailphoto.png   Jelikož se čtrnáctiletá Sofronie, nejmladší dcera paní Temminnickové, neumí na rozdíl od svých starších sester chovat jako pravá dáma, pošle ji její matka do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek.   V domnění, že se jedná o vysoce kvalitní ústav, ve kterém se Sofronie naučí všechny zásady společenského chování. 
   Sofronie není z tohoto rozhodnutí zrovna nadšená a do penzionátu se jí proto zprvu moc nechce. Brzy však zjišťuje, že v tomto speciálním penzionátě, umístěném v obrovské vzducholodi plující po obloze, se učí kromě etikety také špionáž. A to je přesně to, co zvědavé a neposedné Sofronii jde. Vyučování jí překvapivě baví, a to i přesto, že jí hned od prvního dne leze na nervy starší studentka Monique de Pelouseová.
   Právě Monique pravděpodobně někde ukryla tajemný prototyp, o který usilují mimo jiné také vzducholapkové a vyhrožují kvůli tomu škole. Podaří se Sofronii a jejím přátelům tento prototyp objevit?

 15723286   Etiketa & špionáž sice nepřináší přímo strhující, akcí nabitý příběh, ale zato je zajímavá svým originálním prostředím. Steampunk je jako žánr stále takový neokoukaný, a tak dokáže svou pestrostí čtenáře fantasy a sci-fi rozhodně zaujmout. Celá kniha je psána s nadhledem a humorem, přesto nechybí ani dramatičtější scény. I vzhledem k věku hlavní hrdinky se dá předpokládat, že kniha je určena spíše mladším čtenářkám. Dokáže však pobavit i ty starší, které v ní najdou zajímavé odpočinkové čtení.

"Co je to ,londýnský čas'?" Dimity se zakřenila. "Snídat v poledne, přijímat dopolední návštěvy kolem třetí odpoledne, dát si čaj o páté, večeřet v osm, bavit se do pozdních nočních hodin a chodit spát v jednu či ve dvě v noci. Nezní to zajímavě? Já bych ráda byla londýnskou dámou. Myslíš, že by se na mě rodiče zlobili, kdybych se provdala za pohledného londýnského politika a opustila svět zločinu? Každý den bych pořádala večírky." Sofronii, děvčeti z venkova, i přestože patřila ke šlechtě, připadal ,londýnský čas' krajně šokující. "Vstávat v poledne, říkáš?" No, to zní velmi dekadentně! * (str. 91/92, * pozn.: mně se tento životní styl nezdá tak špatný... :D)

   I mě dokázala tato kniha hned několikrát rozesmát, a i když celá zápletka byla taková jednodušší, nenudila mě. Víc než samotný děj jsem si totiž užívala právě celé to steampunkové prostředí a atmosféru. Jelikož jsem dosud nečetla mnoho podobných knížek, byla pro mě tato kniha velmi neotřelá. Takové svěží, vtipné, oddechové čtení. Pokud vás přesně něco takového láká, určitě se po Etiketě & špionáži poohlédněte.

   A já už budu vyhlížet druhý díl této série - Curtsies & Conspiracies. Mimochodem, tato série s názvem Finishing School je plánovaná jako čtyřdílná. Přesto je první díl, zachycující první rok studia Sofronie v penzionátu mademoiselle Geraldiny, dostatečně zakončený. Ale pokračování se i tak přímo nabízí - koho by nezajímalo, co se budou naše budoucí špiónky v čele se Sofronií učit v dalších ročnících? A jaká nová dobrodružství zažijí? Autorka, která se do steampunku ráda stylizuje i v reálném životě, ale napsala ještě i další sérii odehrávající se v tomto světě, která je také velmi oblíbená u čtenářů young adult. Uvidíme, kolika dalších steampunkových románů nejen od této autorky se v blízké době dočkáme...

Celkové hodnocení: 75 %

Trailer:

 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo.   Více informací o knize najdete zde.

5 komentářů :

  1. Práve ju čítam a som z toho nadšená. Mám pocit, že je to kniha presne pre mňa :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu se už moc těším :) pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze, na knihu si mě vážně hodně nalákala. :) Knihu mám naštěstí doma, takže se do ní můžu v blízké době pustit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Asi si ji objednám. O knize uvažuji již dlouho a tvoje recenze mě ještě víc nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě si ji musím objednat! A mám štěstí, protože do školy nám přišel nějaký katalog s knihami, ve kterém zrovna tuhle nabízí...bezva!!! :-D

    OdpovědětVymazat