úterý 18. února 2014

Recenze: Nebe v plamenech

17972627
 Český název: Monument 14 - Nebe v plamenech
 Originální název: Monument 14 - Sky on Fire
 Autorka: Emmy Laybourne
 Nakladatelství: Baronet
 Rok vydání: 2013 (v orig. 2013)      
 Žánr: postapokalyptická dystopie
 Goodreads
18075692                         
Anotace: V pokračování příběhu Monumentu 14 se skupina přeživších, donedávna uvězněných v supermarketu sérií ničivých katastrof, rozdělila ve dví. Většina dětí se v zoufalé snaze vydala opraveným autobusem na letiště v Denveru. Doufají, že se tam setkají se svými rodiči, budou odvezeni do bezpečí a zachrání svého umírajícího přítele.

Ale svět venku je temný a zaplavený nebezpečnými chemikáliemi, které mění lidi v krvežíznivá monstra, a ne všechny děti jsou ochotné nastoupit do autobusu. V útočišti, jež bylo již jednou narušeno, se snaží zbývající děti obnovit přátelství. Ale pokud se máte rozhodnout mezi životem a smrtí, láskou a nenávistí, komu můžete doopravdy věřit?


   Nebe v plamenech je pokračováním knihy Monument 14, která vypráví příběh 14 dětí, kterým se podaří přežít sérii ničivých přírodních katastrof díky tomu, že se dostanou školním autobusem do obrovského supermarketu plného zásob. Mně se první díl velmi líbil, a tak jsem byla na pokračování hodně zvědavá. Podle hodnocení ostatních čtenářů má být totiž druhý díl ještě lepší než první. Což mě samozřejmě ještě více nalákalo ke čtení.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsrNyoTBxSW2ax9oMKQdisQ7kM03XO8MD9KJMGTbVz46ww9_2W-jPwAKq39aSssmg5Ic8cX1u3sQoHjR703ZDyPGF7jd_Lnomcu5qUwubZk2Qg0ISHc35YF76LxfqJUw2zP-U0ZHQPX_A/s1600/5241601.jpg   Druhý díl této dystopické série začíná přesně tam, kde skončil Monument 14. Dean, Astrid, Chloe a dvojčata Caroline a Henry zůstali v bezpečí supermarketu Greenway. Ostatní se vydali opraveným školním autobusem na cestu na letiště v Denveru, aby zachránili postřeleného Braydena. Proto je kniha vyprávěna ze dvou pohledů, které se po kapitolách střídají - jedním vypravěčem je stejně jako v předchozím díle Dean, který v supermarketu zůstal, druhým je v této knize jeho mladší bratr Alex, který společně s většinou dětí supermarket opustil. Sledujeme tak obě skupinky dětí zároveň.

   Stejně tak jako první díl je i Nebe v plamenech neuvěřitelně čtivé. Je pravda, že kniha je tenčí než předchozí díl, ale přesto. Je to přesně ten typ knihy, kde si pořád dokola říkáte "dám si ještě jednu kapitolu" a najednou jste na samotném konci. Jen málokdy se mi povede přečíst celou knihu za jediný den, ale u této knihy se mi to povedlo. Autorka má velmi dobrý styl psaní, v knize je i hodně dialogů, a tak se čte rychle. Bavilo mě i sledování dvou dějových linií, možná o něco víc mě bavilo vyprávění z pohledu Alexe. Mezi zdmi supermarketu jsme totiž strávili celý první díl, a tak bylo zajímavé se pro změnu přesunout ven, kde na skupinku dětí čekalo mnoho nových překážek a nečekaných zjištění.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0Lz57lyKw5B0IvOf7FHSjaLl_ohwZGL7r4vPZerf2iHgUefA-Eszhk_vVqWQTk8A2OZOlvlpWF3haONBnTCYdvZRQqIpBDMiSVBOV7sUBXZatCFtHAQnfdkn7W02p4VsR5Ti2gK9DQl4/s1600/hqdefault.jpg   Tento díl je opravdu akčnější a i "drsnější" než díl předchozí. Obě skupinky dětí doslova bojují o život a nesmějí věřit nikomu cizímu, což děti zjistily již v minulém díle, kdy pustily do supermarketu Robbieho a pana Appletona. Svět, jak ho známe, je na tom totiž tak špatně, že lidé jsou ochotni pro přežití zabíjet i nevinné a ani naši přeživší hrdinové se nevyhnou nebezpečným střetům s lidmi zvenku. Navíc jsou ve venkovním vzduchu stále přítomné chemikálie, které lidem s určitou krevní skupinou způsobí vážné problémy. A také způsobují vznik bílé plísně, která vše venku rozkládá. Cesta autobusem dětem trvá mnohem déle, než původně předpokládaly a ani zbylé děti v supermarketu nemají klid, protože se stále někdo snaží dostat dovnitř obchodu.

   Příběh postupně graduje a ke konci už mě bavily oba pohledy stejně, nebo už jsem spíš ani neměla čas nad tím přemýšlet, tak moc byl konec akční a dechberoucí. Na samém konci autorka postupně zkracovala jednotlivé kapitoly, což ještě přispělo k napětí. Chvíli jsme byli uprostřed akce z pohledu Deana, pak zase u Alexe, zpátky k Deanovi... Celou druhou polovinu knihy jsem přečetla během pouhých zhruba dvou hodin, na přestávku jsem neměla ani pomyšlení, protože knihu prostě nešlo odložit.

   V závěru se objevilo i pár dojemných scén a u epilogu jsem si říkala, že by to vlastně takhle už mohlo i skončit. Ale na samém konci tohoto dílu bylo opět naznačeno, že příběh ještě zdaleka nekončí. Pokud bude třetí díl na stejné úrovni jako předchozí dva, máme se rozhodně na co těšit, zatím tuto sérii hodnotím jako jednu z nejlepších dystopií, co jsem kdy četla. Ne vždy se povede napsat kvalitní druhý díl, ale Nebe v plamenech je opravdu ještě lepší než díl první. A já už se nemohu dočkat, co nového originálního si pro nás autorka vymyslí v dalším pokračování této série s anglickým názvem Savage Drift, které v originále vychází v květnu tohoto roku...

Celkové hodnocení: 95 %

 Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.   Knihu si můžete objednat zde

 

→ Recenze na předchozí díl Monument 14 ←

4 komentáře :

  1. Zatím jsem četla jen první díl a vážně mi sedl :) Na druhý jsem moc zvědavá a tys mě svou recenzí nalákala ještě víc, než jsem původně byla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Brzo se chystám hned na první dva díly a zatím na to slyším moc pěkné recenze jako je tvoje, takže se mám určitě na co těšit :)).

    OdpovědětVymazat
  3. Druhý díl se mi taky moc líbil. =) Jsem moc zvědavá na třetí.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jsi mne nalákala a těším se pořád se na něj chystám, ale ještě jjsem se nedokopala, první díl se mi moc líbil! :)

    OdpovědětVymazat