pátek 10. ledna 2014

Recenze: Čas mezi námi

18588216
 Český název: Čas mezi námi        
 Originální název: Time Between Us                 
 Autorka: Tamara Ireland Stone
 Nakladatelství: Knižní klub
 Rok vydání: 2013 (v orig. 2012)      
 Žánr: dívčí román, fantasy
 Goodreads
11115457                         
Anotace: Středoškoláci Anna a Bennett se správně nikdy neměli potkat. Ona žije v roce 1995 v malém městečku poblíž Chicaga, on v roce 2012 v San Francisku. Bennett však disponuje zcela výjimečnou schopností: dokáže cestovat časem i prostorem. Tak se dostane i do Annina života a navzdory svému přesvědčení se do ní zamiluje. Jejich vztah se prohlubuje a Bennett postupně odhalí Anně všechna svá tajemství. Zákony času jsou však neúprosné a hrozí, že Bennett nebude moci zůstat v minulosti, do které vlastně nepatří. 
Podaří se Anně a Bennettovi přelstít neúprosný osud, nebo je čas rozdělí navždycky?


   Přiznávám, že první věc, která mě zaujala na knize Čas mezi námi ještě před tím, než vyšla, byla obálka. Opravdu se mi moc líbí, dokonce víc než ta původní. Hned druhou věcí ale byl fakt, že se jedná o další fantasy knihu, která je o cestování časem. Mám toto téma hodně ráda. Líbí se mi, jak je v každé knize o cestování časem tato schopnost jinak zpracována a má své zákonitosti. A ani tato kniha nebyla výjimkou.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6ofFWLCj3p_3f-T5O4Ok49lCzilVesJO6BjhV9GZelUnPPntEKQuYnB-AfZex08OhhxOTPaQg_8b4WydCyPD-qeaDeJ62Tvx3_Ub-_eif38I0p7dbpUFnMO9-Xcc5gVPQIEINApkrOnu7/s200/tamarastone.jpgHlavní hrdinka Anna žije v roce 1995 v Evanstonu poblíž Chicaga. Miluje běhání a dokonce se i pravidelně umisťuje v závodech v přespolním běhu. Pracuje v knihkupectví, které vlastní její rodina. Jejím největším snem je procestovat svět, zatím se ale nedostala dál jak za humny státu Illinois. Svůj život pokládá za obyčejný a celkem nudný. To vše se ale změní s příchodem nového studenta na její střední školu.


   Bennett se jí líbí hned od prvního dne. Chová se ale trochu zvláštně. Ve skutečnosti by totiž Benett v roce 1995 vůbec neměl chodit na střední a znát se s Annou - ten rok se akorát narodil. Umí ale cestovat časem a do Evanstonu přišel z roku 2012 za určitým cílem. Až najde, co hledá, vrátí se zpět, a proto nechce navazovat žádné kontakty. Ale přesto nezabrání tomu, aby se sblížil s Annou, i když ví, že ji bude muset opustit.

   A tak začíná romantický příběh, ve kterém má láska hlavních hrdinů před sebou opravdu těžkou překážku - čas. Ačkoliv jsou teď stejně staří, ve skutečnosti je dělí 17 let. A jak říká citát Tennesseeho Williamse, který najdeme na začátku knihy - Čas je nejdelší vzdálenost mezi dvěma místy. Nelze ho překonat seberychlejším dopravním prostředkem. Podaří se přesto Anně a Bennettovi zůstat spolu?

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/84/6b/ca/846bcadd19bca8646ded35dd997e5c0a.jpg   Musím říct, že kniha se již od prvních kapitol moc hezky četla. Stránky rychle ubíhají, je to vážně příjemné oddechové čtení. Je to sice fantasy kniha, ale je více zaměřena na romantiku než na akci nebo napětí. Někdy je ale tohle přesně to, co člověk potřebuje. Milou nenáročnou knížku, u které si odpočine a načerpá pozitivní energii. ;) Jediné, co mi trochu kazilo dojem, byl na můj vkus až moc velký počet překlepů. Snad v každé kapitole se jich našlo několik. Občas byly i celkem vtipné, např. poklepání po zdech místo po zádech.

   Pořád jsem nezmínila jednu důležitou věc, díky které se tato kniha zase trochu lišila od ostatních knih, ve kterých se cestuje časem. Bennett totiž dokáže cestovat i prostorem. To znamená, že se umí "teleportovat" z jednoho místa na jiné a může s sebou vzít i někoho dalšího, pokud se ho zrovna drží. Není to super? Představte si, že budete mít chuť udělat si výlet někam za teplem a během vteřiny jste na pláži na tropickém ostrově. Samozřejmě tuto schopnost umí Bennett kombinovat i se schopností cestovat časem, může se proto přemístit do minulosti na jakékoliv místo. Takže s takovou schopností se můžete po několika hodinách strávených na zmiňované pláži ocitnout zpátky třeba jen minutu poté, co jste zmizeli a nikdo si ani nevšimne, že jste byli pryč. A samozřejmě díky svým cestám časem může Bennett i úplně předělat některé události v minulosti a nikdo kromě něj si na to nebude pamatovat. Docela praktické, ne? Ale pozor, i drobná změna v minulosti může nakonec změnit vše...

   Před čtením jsem si myslela, že se jedná o samostatnou knihu, ale autorka napsala i pokračování. Kniha však nekončí žádným "cliffhangerem", závěr je otevřený a je jen na vás, zda si další díl budete chtít přečíst nebo ne.
   Shrnutí: Pokud máte stejně jako já rádi originální knihy o cestování časem a nevadí vám romantika, měli byste Čas mezi námi v každém případě zkusit. Jakmile se začtete, čeká na vás krásný romantický příběh plný cestování (časem i prostorem...), stránky budou utíkat jedna za druhou a dříve než se nadějete, budete na konci této milé knihy, která má i pokračování s názvem Time After Time...

Celkové hodnocení: 85 %

 Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Knižní klub.   Knihu si můžete objednat zde.

5 komentářů :

  1. Tuhle knihu jsem měla v hledáčku a po přečtení tvojí recenze, si jí prostě musím pořídit. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Dle Tvé recenze to nezní vůbec špatně ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka vypadá opravdu dobře. Někdy si ji určitě přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. :-))) Ono se to cestování časem stává čím dál tím více populárnější. A zase mám další knihu v mém wishlistu :D

    OdpovědětVymazat
  5. krásná knížka :) hodně mi připomíná knihu Zakletý v čase, od které jsem se, stejně jako od této, nemohla odtrhnout :)

    OdpovědětVymazat