středa 2. října 2013

Mé plány na říjen . . . aneb N-E-S-T-Í-H-Á-M!

Škola je teprve měsíc a já už mám všeho plné zuby! Opravdu mě to nebaví. Trpět hodiny fyziky a chemie, kterým vůbec nerozumím a už je stejně mám jen poslední rok, takže mi je to vlastně všechno úplně k ničemu, je nad mé síly, stejně tak všechny ty semináře, laborky a úplně zbytečné hodiny např. němčiny, kde se vážně tak moc nudím, že jsem ráda, když se píše písemka... Ta škola už mi leze tak na nervy. Tak třeba dneska jsem přišla domů v pět, jsem tak šíleně unavená a bolí mě hlava, že bych nejradši rovnou zalezla do postele, ale zítra píšem velký test ze sociologie a já se na to ještě ani nepodívala. :D A teď mi řekněte, kdy si má člověk udělat čas na čtení. Jsem z té školy už tak zničená a nevyspalá, že se mi vážně ani číst nechce. Natož psát recenze apod.

Mimo víkendy už nemám čas vůbec na nic a to "jen" chodím do školy. Přesto toho za říjen potřebuju přečíst docela hodně. Do školy i mimo školu. Mám tu několik recenzních výtisků a navíc povinnou četbu - 

NA RECENZI:
Zmizelá Počátek Zamilované duše (Mezi nebem a zemí, #2) Reset (Reset, #1)
Zmizelou jsem chtěla dočíst tento týden. Nejpozději o víkendu. Je středa a jsem teprve ve čtvrtině knihy. I další tři knihy bych měla během tohoto měsíce přečíst a zrecenzovat. Samozřejmě jsem za to ráda, jsou to knížky, které mě baví a k recenzi jsem si je sama vybrala, přesto ale zrovna teď nemám tušení, jak to všechno stihnu.

POVINNÁ ČETBA:
- Krysař
- Petr a Lucie
- Na západní frontě klid

Jsou to všechno celkem krátké knížky (Petr a Lucie i Krysař mají pod 100 stran, Na západní frontě asi necelých 200 stran), přesto mi i tohle zabere nějaký čas. A to bych ještě měla přečíst další, např. Sbohem, armádo...

Tento článek jsem nenapsala proto, abych si vám tu stěžovala, spíš abyste pochopili, proč nejsem a nebudu na blogu moc aktivní. Budu potřebovat všechen svůj volný čas (nebo spíš ty trosky, které z něho zbyly :D) na čtení. Slibované recenze samozřejmě napíšu, ale může se stát, že tu třeba za celý týden bude jen jeden nový článek.

Zatím jsem pozadu nejen v recenzích a v povinné četbě, ale i v projektu Sbírání listí. Za říjen bych to všechno chtěla dohnat. Hlavně tu povinnou četbu, které jsem se dosud vyhýbala...zjistila jsem totiž, že z našeho kánonu jsem přečetla celé (neberu ty, kde jsem četla jen část nebo viděla film :D) jen čtyři knihy! A měla bych jich mít přečteno minimálně dvacet... Máte nějaké tipy na knihy z maturitní četby, které vás třeba i bavily? Abych věděla, co stojí za to přečíst a čemu se radši vyhnout... Ale ty výše uvedené musím tento měsíc přečíst každopádně. :/

8 komentářů :

  1. ahoj.. já jsem v druháku.. ale jsem na to nějak podobně.. :D
    ale jinak ta povinná četba
    a) světová literatura do 18. století - určitě něco Shakespeara nebo Moliéra (to spíše Lakomec)
    b) česká do 18. století - tady moc netuším, možná Podkoní a žák, ale nečetla jsem
    c) 19. století světová - tady určitě Austenová, ale ani Bronteová - Jana Eyrová či Na větrné hůrce prý nejsou vůbec špatné, potom mám hrozně ráda Tři mušketýry, a třeba Maupassant - Kulička či povídky od Poa jsou skvělé
    d) česká 19. století - určitě Kytice a pak by možná šlo něco od Borovského, tady jsem četla Babičku a nebylo to špatné, ale chvílemi i dost nuda a nebavil mě vůbec Strakonický dudák.. na další (skoro většinu, co zde máš napsanou) se v letošním školním roce chystám (bohužel povinně musím)
    e) světová 20. a 21. - od Hemingwaye je prý úžasná kniha Sbohem, armádo! sama se na ní chystám, pak určitě Farma zvířat, další znám podle názvů, ale nečetla jsem
    f) česká 20. a 21. - R. U. R., Krysař, Romeo Julie a tma

    snad jsem aspoň trochu poradila, jak jsem se už jednou zmínila, hodně knih znám podle názvů a chystám se je číst, ale není čas.. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem právě ve třeťáku, takže bych s tím čtením měla asi konečně začít... :D Jinak díky za tipy, Pýchu a předsudek a taky Kytici jsem už četla (spolu se Saturninem a Quo Vadis jsou to ty jediné čtyři kousky, které mám již odškrtnuté!), něco od Shakespeara rozhodně plánuju, i tu Bronteovou, chci zkusit Na větrné hůrce a na Sbohem, srmádo se chystám, až dočtu ty tři výše uvedené, teda Krysaře, Petra a Lucii a Na západní frontě klid. A Farmu zvířat spolu s 1984 taky plánuju. Babičku jsem viděla jen jako seriál a vůbec mě to nebavilo, takže se asi do knížky pouštět nebudu. :D

      Vymazat
  2. Páni, normálně mi mluvíš z duše. :D A naprosto tě chápu. Taky se musím trápit s chemií a fyzikou, které mám posledním rokem a které mě vůbec nezajímají. Domů dvakrát týdně chodím až kolem šesté, každý den se musím učit na písemky, takže fakt hrůza. A to mám za sebou teprve první měsíc! Umřu!
    Co se týče povinné četby - pár knih jsem už četla, protože z nich naše češtinářka chtěla portfolio, jop. :) Dohromady jich mám dvanáct, v listopadu jich bude čtrnáct - shodou náhod máme v listopadu odevzdat Krysaře a Na západní frontě klid. :) Krysař docela ušel, na tu druhou se teprve chystám a jsem na ni zvědavá, tak uvidíme, jaká bude. :)
    Ohledně knih, které se mi líbily a máte je též v seznamu. (Mimochodem - dost pěkný seznam! Toho Pratchetta vám závidím. :D) Takžé Lakomec se mi poměrně líbil a byl dosti dobře čitelný, toho ti doporučuji. Pak samozřejmě i Pýcha a předsudek, i když to jsi možná už četla. Kytice je samozřejmě dobrá, ale tu jsi možná už četla též. Překvapivě dobrá byla i Kulička, jen škoda, že je tak krátká. Povídky malostranské se taky dají číst. A mně osobně se dost líbil Obraz Doriana Graye, ale ten nesedne každému. Revizor se také dá číst, jen není tak vtipný, jak jsem čekala. Teď zrovna čtu Saturnina a ten mě upřímně baví, takže toho ti doporučuji. :) A to jsou asi všechny knížky, ke kterým se můžu vyjádřit. Sama se na spoustu dalších teprve chystám, jop. :)

    Tak budu držet palce, ať ti to s tou povinnou jde dobře. ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tipy, ty si asi taky ve třeťáku, ne? :) Já právě Pýchu a předsudek, Kytici i Saturnina četla, ale už si druhá, kdo doporučuju Kuličku, takže tu rozhodně zkusím, i toho Lakomce, ať mám z té první části i něco jiného než Shakespeara... Z Povídek malostranských jsem četla jednu, Doktor Kazisvět a moc se mi to nelíbilo, ale možná jsou ostatní povídky lepší. Obraz Doriana Graye jsme četli ve zkrácené verzi o angličtině a bylo to docela zajímavé, možná se po něm podívám... Revizora jsem viděla jako divadelní hru, takže vím, o čem to je, možná by to nebylo špatné čtení. ;)

      Vymazat
    2. Jop, ve třeťáku. :) A vzhledem k tomu, že dál chci studovat češtinu či angličtinu, tak mi celkově i ty ostatní předměty přijdou tak trochu zbytečné, jop. :D
      Ta Kulička je krátká, moc času to nezabere, i to se mi na ní líbilo. :D Ty Povídky - nom, je pravda, že všechny na tom s kvalitou nejsou stejně. Ale třeba povídky Hastrman nebo Přivedla žebráka na mizinu se mi vážně líbily. :) Dorian Gray je místy trochu zdlouhavý, ale jako celek je to zajímavá kniha. :)
      A Malého prince jsem vlastně taky četla a moc se mi líbil, na toho se taky mrkni. :)
      Jinak jsem pak ještě četla převyprávěný Epos o Gilgamešovi - no, to nebylo tak hrozné. Četla jsem i Antigoné - to mi moc nesedlo. Pak jsem četla i tři povídky od Poa (Černý kocour, Jáma a kyvadlo, Předčasný pohřeb) a i když to vlastně není špatné, mně osobně se to nelíbilo, protože je to místy dost morbidní a já prostě nemám podobné věci ráda. Máj se mi četl blbě. Tyrolské elegie taky nejsou žádná sláva. Přečteného mám vlastně i Hobita, i když mi máme v povinné až Společenstvo prstenu. A Hobit se čte dobře. :)

      Vymazat
  3. Můžu ti poradit, ať se od Petra a Lucie držíš dál? To je zoufale nudná kniha. Krysaře jsem zatím nečetla, ale prý by to mělo být dobré, říkala kamarádka :)
    S chemií a fyzikou už jsem naštěstí skončila - loni jsem měla ten samý pocit jako ty. A co se týče tvé němčiny - tak já se na angličtině zoufale nudím, když všechno opakujeme dokola, je to naprosto jasné a oni stejně pořád dělají chyby, a s kamarádkama na sebe protáčíme oči. Chápu, že někomu něco prostě nejde, ale když učitelka spolužáka po sté opravuje že "before two years" se neříká, že je to "two years ago"... tak je jasné, že prostě nedává pozor, kašle na to, a zdržuje zbytek třídy. No nic.
    Z toho, co jsem osobně četla, ti mohu doporučit jen Na větrné hůrce (přečteno tak 4x), Malého prince (to budeš mít za chvíli), Velkého Gatsbyho (malý a velký za sebou, hi hi :) ) a samozřejmě Hobita (klasika v žánru fantasy!) :)
    Já se letos hodně zaměřuju na českou literaturu 20.století, z toho bych ti doporučila Saturnina, Blues pro bláznivou holku (stejně tam musíš mít nějakou poezii :)) ), Báječná léta pod psa a Dobytí severního polu (má to asi 74 stran, ideální pro nestíhače a vtipné k tomu) . Ale určitě ještě budu hodně číst a nejspíš o tom pak i psát, tak pak můžeš posoudit dále. Pro začátek doporučuju hlavně toho Saturnina, není divu, že se stal Knihou srdce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel se od Petra a Lucie držet dál nemůžu, třídní výslovně chce, abychom to přečetli, i když už jsem si v čítance přečetla, o čem to je a jak to skončí a tuším, že se mi to líbit nebude...aspoň jednou dám pro změnu nějaké nízké hodnocení na Goodreads. :D Velkého Gatsbyho jsem viděla jako film a nevím, jestli se mi to chce číst, vždycky si to pak moc spojuju s tím filmovým zpracováním, radši se dívám na film až po přečtení knihy... Na větrné hůrce rozhodně chci přečíst. Saturnina už mám přečteného, ten je opravdu dobrý! :) Jinak s tou poezii to bude horší, plánuju něco zkusit, ale mě prostě poezie nic moc neříká, když rozebíráme nějakou báseň, tak nikdy nevím, "co tím chtěl básník říct". :D I když potom už mi to smysl dává, když to vím, ale prostě sama na tu nikdy nepříjdu. Báječná léta pod psa si asi časem přečtu a na to Dobytí severního polu se taky podívám, když říkáš, že je to vtipné a krátké. ;)

      Vymazat
  4. Když to čtu, tak jsem vážně ráda, že už do školy nechodím:) I když oproti práci, byla škola (a to i vejška) úplně zlatá...
    Z klasiky, které je dobrá a zábavná, ti můžu doporučit komedie od Shakespeara a Moliéra; Ivanhoea od W. Scotta; Oscara Wilda (nejenom Obraz Doriana Graye, ale hlavně jeho komedie a Strašidlo Cantervilské - to je krátké a neuvěřitelně vtipné:); U Štěstí dam od E. Zoly (to se čte mnohem lépe než Zabiják a Nana, které určitě máte v seznamech povinné četby), jakékoliv povídky od Maupassanta, Janu Eyrovou od Brontëové (pokud možno se vyhni na Větrné hůrce, u toho jsem fakt trpěla), cokoliv do Austenové (Pýcha a předsudek je rozhodně nejlepší:). To jsou mí favoriti:) Pokud chceš nějaký fígl, tak doporučuji se vyhnout tlustoknihám od Balzaca, Tolstého a spol. a přečíst si od nich nějaké povídky - ty jsou krátké a většinou bývají i zajímavé; mně to tahle vždycky prošlo:) Přeji hodně zdaru!:)

    OdpovědětVymazat