pondělí 13. února 2017

Recenze: Oko za oko

33226020 Český název: Oko za oko
 Originální název: Burn for Burn
 Autorky: Jenny Han, Siobhan Vivian       
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Romana Bičíková
 Rok vydání: 2017 (v orig. 2012)
 Žánr: dívčí román
 Goodreads    
13406425                         

   Jenny Han je autorkou velmi pohodové série Všem klukům, které jsem milovala, kterou jsem si i přes počáteční rozpaky celkem dost oblíbila, a to i přes lehce potřeštěnou hlavní hrdinku Laru Jean. Ráda jsem se proto pustila i do další autorčiny série, kterou však napsala ještě s další spoluautorkou, pro mě dosud neznámou Siobhan Vivian. Oko za oko je prvním dílem trilogie, a jak už název napovídá, hlavním tématem série je pomsta.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEnKfAhl1gVEcFejt5NZAnfB953A3jYxaKxOeJta8C97CcFSVIO7Azu809By14rYrq26xtbFgCA8jn1Eux0x68GNzByBLNjJPmBqvKn1nrDFxtnHEpNNtPxYU0eIkiVQI_rabGhSG-Im0/s1600/Jenny-and-Siobhan-372x249.jpg   Hlavními hrdinkami románu jsou Mary, Kat a Lillia, tři naprosto odlišné dívky, které se i přesto, že se spolu vůbec nekamarádí, dají dohromady, aby se společně pomstily těm, kteří jim ublížili. Začnou vymýšlet plány, jak jednoho po druhém zničí. Jejich první oběť to schytá jen s pár kanadskými žertíky, ale postupně začnou být dívky odvážnější, jejich pomsta krutější a jejich plán nebezpečnější...

   Kniha je vyprávěna z pohledu všech tří hlavních hrdinek a díky lehkému stylu psaní a krátkým kapitolám se čte opravdu rychle. Navíc se ani nejedná o příliš tlustou knihu, nemá ani 300 stránek, takže ji hravě přečtete za pár hodin. I když u nás kniha vychází uprostřed zimy, nazvala bych ji letní oddechovkou, a to i proto, že se příběh odehrává na přelomu léta a podzimu na malebném ostrově. Zhruba první třetina knihy je spíše seznamovací, postupně poznáváme všechny tři vypravěčky příběhu, další vedlejší postavy, vztahy mezi nimi, různé střípky z minulosti apod.

   Je pravda, že rozjezd je pomalejší, ale takový pocit jsem měla třeba i u Všem klukům, které jsem milovala, tam také chvíli trvalo, než příběh pořádně nabral na obrátkách. Když se konečně všechny tři hlavní hrdinky spolčily, těšila jsem se, že se příběh víc rozjede. Trochu mi však vadilo, že snad jediná Mary měla pořádný důvod se mstít, u Kat a Lillie mi jejich motiv nějak nepřišel dost silný. Úměrné tomu byly i "tresty", které si pro své oběti připravily, asi jsem čekala něco drsnějšího.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB8p8vKOgdQjSzTFTMDNGQrY4lguHBVN9zSBXGK95Yu8tSq5EagrOledXH00OfvWrYzaZa4y6W09P2-p3twnH1ZsoqP7BtZHfGwx3z_f6Edkb3hDJpz6jZloZYbrGG7g2e6XEHg_USbMc/s1600/33830696.jpg   Začalo mě to mírně nudit, v závěru byl ale příběh přece jen o něco dramatičtější a akčnější, když hlavním hrdinkám přestalo vše vycházet podle plánu. Avšak hned jak se věci zkomplikovaly a začalo to být napínavé, tak samozřejmě přišel konec. Doufala jsem, že bude první díl trochu uzavřenější, je to však napsané přesně tak, abyste si museli počkat na další díl, pokud chcete vědět, jak to celé dopadne.

   Kniha nakonec splnila má očekávání jen částečně. Sice jsem čekala spíš oddechovku, ale přesto jsem si upřímně od příběhu slibovala trochu víc. Když jsem si poprvé četla anotaci, zaujalo mě to, protože mám podobné knihy ráda, ale asi jsem mylně očekávala o něco temnější zápletku. Musím však uznat, že být mladší, možná bych to hodnotila jinak, přece jen už nejsem úplně cílová skupina.

   Pokud vás stále ještě baví středoškolské příběhy a máte náladu na něco čtivého a nenáročného, stojí určitě za to dát této sérii šanci. Oko za oko je sice teprve takovým úvodním dílem a rozjezd trvá trochu déle, ale pokračování Oheň a plamen by už mohlo být i podle hodnocení o dost zajímavější. Mnoho záležitostí tu zůstalo nedořešených a plánovaná pomsta se hlavním hrdinkám začíná pomalu ale jistě vymykat kontrole.

Celkové hodnocení: 65 %

 Za recenzní e-knihu mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

Vychází 20. února 2017. (cooboo.cz/kniha/oko-za-oko)

8 komentářů :

  1. Nevypadá to zrovna špatně, ale je to YA a já se bojím, že ta ,,pomsta" bude až moc jednoduchá, jestli víš, jak to myslím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že teprve v dalších dílech to bude složitější, konec prvního dílu to pěkně zamotal, ale chápu tě, ze začátku to opravdu celé působí příliš jednoduše, pak ta závěrečná pomsta už ale tak nevinná není... Nevím, jestli jsem ti tím pomohla. :D

      Vymazat
  2. Jenny Han mám moc ráda, proto si tuto knihu ráda přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Temnější to bude až s dalšími díly! :) Teď si úplně nejsem jistá, jak končí jednička, ale tuším, že se to radikálně vystupňuje až ve dvojce! A co si pamatuju, tak jsem asi moc nedávala pozor, ale nakonec mě obě autorky fakt dostaly. Vlastně mě dva díly pěkně tahaly za nos. :D Trochu mě mrzí, že tě to až tolik nevzalo - protože je to Jenny Han a já pro ni mám prostě slabost - ale fakt ti doporučuji dát tomu ještě šanci :) (Čtu to teď v češtině a jsem z toho zase úplně na větvi :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To doufám! :) Chci rozhodně dát druhému dílu ještě šanci, protože jednička končí hned krátce po plese, kdy to zrovna začalo být tak zajímavé... Já mám Jenny Han také celkem ráda, Lara Jean mě bavila, proto jsem se hned pustila do této novinky, ale nějak mě to nestrhlo tak, jak jsem čekala. Na druhou stranu to v žádném případě nebylo špatné čtení, jen mi přišlo, že je to spíš pro mladší, takové hodně středoškolské. Vlastně mi občas dokonce připadalo, že jsou hlavní hrdinové podle chování mladší, než měli být (cca 18 let, když to jsou maturanti)... Nevím, snad mi další díl sedne lépe. :)

      Vymazat
  4. Možná vyzkouším, až knížka vyjde, nevypadá vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Od autorky mám veľmi rada trilógiu Summer, druhá ma vôbec neoslovila, prvý diel bol až podpriemerný, tak som rozmýšľala, či ísť do tejto knihy. Ale vyzerá celkom fajn a ak majú byť ďalšie diely fakt dobré, tak si pravdepodobne túto prečítam :)

    OdpovědětVymazat