čtvrtek 10. listopadu 2016

5 seriálů, které vzbuzují závislost

   Hned na úvod bych chtěla podotknout, že nejsem žádný velký seriálový nadšenec. Tak trochu nechápu (a zároveň svým způsobem obdivuju) lidi, co mají rozkoukaných několik desítek seriálů najednou a musí si dokonce někam poznačit, u jakého dílu a řady daného seriálu naposledy skončili, protože by se v tom jinak sami nevyznali. To mi upřímně přijde šílené. Já mám většinou rozkoukané maximálně dva tři seriály. Ale když už mě nějaký seriál opravdu chytne, jsem schopná celý večer nedělat nic jiného než hltat jednu epizodu za druhou. Tady je pět takových příkladů seriálů, které u mě v menší či větší míře vyvolaly závislost...

Sherlock
sherlock  Kdo sleduje můj blog delší dobu, tak už nejspíš zaznamenal, že jsem velká fanynka seriálu Sherlock (před časem jsem o tom na blog napsala článek Sherlock - pozor, droga!) a vlastně vůbec velký příznivec Sherlocka Holmese ve všech možných podobách, od původních příběhů Doyla přes různé adaptace dokonce až po počítačové hry (obecně na počítači příliš často hry nehraju, vlastně jen výjimečně, ale adventury se Sherlockem Holmesem mám hodně ráda). Zkrátka jsem totálně sherlocked. Vždycky jsem měla ráda detektivky, ale moji posedlost Sherlockem částečně odstartoval právě stejnojmenný seriál, kterému jsem naprosto propadla (viz výše zmiňovaný článek).

My Mad Fat Diary
 my mad fat diaryTento seriál jsem sledovala loni v létě a zhlédla všechny díly asi během jednoho týdne. Nutno dodat, že seriál sice má 3 řady, ale celkem pouze 16 dílů (každý má 45 minut), takže to není zase až takový výkon, ale na mě je to stejně dost. Zvládla jsem zhlédnout i tři díly v kuse. Nevím, jak moc je tento seriál známý, jedná se totiž také o britský seriál, ale pokud ho náhodou neznáte, rozhodně tomu dejte šanci. Je to totiž seriál, který dokonale kombinuje drama i komedii. Při některých scénách budete brečet smíchy, naopak někdy vám při sledování seriálu bude hodně úzko. Příběh vyprávěný deníkovou formou se totiž zabývá psychickými nemocemi, takže i když to je na první pohled jen seriál o partě teenagerů, má i svoji hloubku.

The Guild
Felicia Day and The Guild image  Na tento internetový seriál jsem narazila náhodou, když jsem googlovala, kdo je vlastně ta slavná Felicia Day. Ačkoliv je to seriál o partě hráčů jedné počítačové online hry a já nikdy podobný typ her nehrála, nemohla jsem se od tohoto seriálu odtrhnout. Každá z postav byla osobitá a já se u seriálu skvěle bavila. Všech šest řad jsem také zhlédla během týdne, i když opět tu musím dodat, že jednotlivé epizody jsou extrémně krátké, jedna řada má v kuse zhruba hodinu. První tři řady jsou podle mě výborné, od čtvrté řady mi to už nepřišlo tak vtipné jako na začátku, ale přesto jsem seriál dokoukala celý. Seriál se dá normálně zhlédnout na youtube, jsou tam někde snad i české (či anglické) titulky, všechny odkazy na videa najdete na watchtheguild.com.

Profilage (Profil zločinu)
chloe  U tohoto seriálu je možná výraz "závislost" trochu přehnaný, i když je pravda, že některé díly končí v tak vypjatém momentě, že si ten další díl prostě pustit musíte. V každém případě je to v současné době moje nejoblíbenější kriminálka. Právě jsem na konci šesté řady. Obecně mám ráda francouzské a britské kriminálky a detektivky, ty americké mě nějak tolik neberou. Profil zločinu je francouzský seriál, odehrává se v Paříží a ústřední hrdinkou je forenzní psycholožka Chloe. Pokud si tuto podivínku oblíbíte, zamilujete si s ní i celý seriál. Je pravda, že ne všechny díly jsou stejně kvalitní, některý díl mě dokáže nadchnout, někdy je to zase o něco slabší, ale celkově se jedná o velmi zajímavý a napínavý kriminální seriál.

One Tree Hill
 othU tohoto seriálu opět nedokážu odhadnout, kolik z vás ho zná nebo ho vidělo, protože na jednu stranu to je starší seriál (v USA běžel v letech 2003-2012), ale na druhou stranu nebyl nikdy vysílán u nás. Já ho na základě mnoha doporučení začala sledovat až nedávno a ze začátku mě to upřímně moc nebralo. Po prvních dílech jsem se bála, že se to bude až moc točit kolem basketbalu a že to bude takový ten tuctový středoškolský seriál o vztazích. Ale pak někdy kolem 5./6. epizody se to zlomilo a já to začala milovat. Celý ten zamotaný příběh kolem dvou nevlastních bratrů, jejich rodiny, přátel a lásek je vážně strhující. Navíc tam vedle hlavní pětice středoškoláků dostávají svůj prostor i dospělé postavy, seriál je tak vhodný pro širší věkovou skupinu. Ještě mám hodně sérií před sebou, ale zatím mě to baví moc.

   Pokud se o některém ze seriálů chcete dozvědět víc, stačí se podívat třeba na csfd.cz, edna.cz nebo serialzone.cz, kde určitě najdete více informací. Nechtěla jsem se zbytečně dopodrobna rozepisovat o ději, ale spíš vám seriály představit a přiblížit, i když část z nich budete určitě již znát. Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jaký je váš názor na zmíněné seriály, případně jestli jsem vás na nějaký ze seriálů nalákala. :)

27 komentářů :

  1. Já jsem obrovský seriálový maniak, takže znám všechny, ale sleduju jen Sherlocka :D One Tree Hill už mám ovšem zkouknuté a byla jsem na tom stejně jako ty. Na začátku jsem si říkala, proč mi to jako kamarádka vnutila, protože mi to připadalo nic moc, ale po pár epizodách jsem se doslova zamilovala a snad během dvou měsíců jsem měla dokoukáno :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, ze začátku jsem z OTH byla taková rozpačitá, ale pak se to najednou rozjelo a začalo to být ohromně návykové. :) Sherlock je dokonalý, jsem zvědavá na novou řadu. Určitě zkus třeba ještě My Mad Fat Diary, to by se ti snad mohlo líbit a není to ani moc dlouhé. ;)

      Vymazat
  2. Stejně jako Ada, i já se řadím mezi seriálové maniaky a mám jich rozkoukáno fakt hodně :D Z těchto nesleduji žádný.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, žádný tě neláká? Ani třeba Sherlock? Ale tak každý má holt jiný vkus na seriály. :)

      Vymazat
  3. Tiež som seriálový maniak, ale ani jeden z nich som nevidela. Super tipy!

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, doufala jsem, že některé seriály nebudou tak notoricky známé a že by mohly aspoň někoho zaujmout. :)

      Vymazat
  4. Ja videla celý One Tree Hill už několikrát a úplně ten serial miluju. <3 A díky za ostatní tipy, mrknu na ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, ani jsem nevěděla, že OTH má u nás tolik fanoušků. :) A určitě doporučuji My Mad Fat Diary (teda samozřejmě doporučuji všechny seriály z článku, ale tenhle mi přijde asi žánrově nejbližší k OTH). :))

      Vymazat
  5. Ja videla celý One Tree Hill už několikrát a úplně ten serial miluju. <3 A díky za ostatní tipy, mrknu na ne.

    OdpovědětVymazat
  6. Vzhledem k tomu, ze znam jen Sherlocka, tak s nim rozhodne souhlasim :-)

    OdpovědětVymazat
  7. V poslednom čase sa aj u mne prejavila závislosť na seriáloch, čo je čudné, lebo ja som nikdy pred tým seriály nejak nepozerávala :D Absolútne s tebou súhlasím, čo sa týka Sherlocka, ten seriál sa nedá nemilovať *_* a moje ďalšie závislosti sú Supernatural, Lucifer a The 100 :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také dříve seriály tolik nesledovala, až v poslední době jsem seriálům přišla víc na chuť a stejně se pořád nedá říct, že bych jich sledovala nějak hodně. Sherlock byla moje vůbec první seriálová závislost. O Supernatural, Luciferovi i The 100 jsem už slyšela, ale ani jedno jsem zatím neviděla.

      Vymazat
  8. Děkuji za tipy! Zrovna hledám něco nového, na co koukat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, doufám, že si něco zajímavého vybereš a že tě to bude bavit. :) Můžeš mi pak napsat svoje reakce, pokud bys rozkoukala některý ze seriálů.

      Vymazat
    2. Rozkoukala jsem nakonec My mad fat diary, tedy došla jsem k pátému dílu, který nemůžu nikde najít ke stáhnutí s českými titulky -_-

      Vymazat
    3. První sérii jsem myslím sledovala někde online i s českými titulky...

      Vymazat
  9. Ja som tiež brutál maniak na seriály, ale z tvojich nepozerám ani jeden. Okrem Sherlocka som o žiadnom nepočula, ale ten Fat Diary ma zaujal, že možno mrknem. Mám rada britský humor a ja osobne fungujem na Black Books, ale to je asi profesionálna deformácia, keďže pracujem v kníhkupectve. Inak som závislá na Supernatural, Scrubs, Bostonske zločiny, a celkom ma zaujal Misfits. Určite je ich viac, no momentálne si asi nespomeniem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš ráda britský humor, pak nechápu, proč ještě nesleduješ Sherlocka! :D Ale u My Mad Fat Diary se snad také pobavíš. :)

      Vymazat
  10. Taky mám pár svých oblíbených seriálů, ale o tomto jsem ještě neslyšela :)

    eLblog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani o jednom z nich? Ani o Sherlockovi? Čas to napravit! ;)

      Vymazat
  11. Moc pěkně napsaný článek. :) Seriály to je moje :D Troufám si říct, že jsem fakt serialovej maniak :D a když je čas dokážu dát za den třeba i několik dílů třeba u One tree hill jsem dávala bežne dílů denně :D A ten seriál mě fakt dokázal dostat už po několika dílech prvních. :) Byla jsem hrozně smutna, když mi skončil, protože je to fakt návykovka a každý si tam najde své oblíbence já milovala pár Lucas a Peyton a pak Hayley a Nate. To byla moje srdcovka ♥ Máš se na co těšit protože konec je opravdu úžsný. :)jinak se mi libi tvůj styl psaní a blog, dávám odběr! :) taky píšu blog, tak pokud by ses chtěla mrknout, případně mi tam taky zanechat odběr, budu moc ráda. :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně zatím z OTH nejvíc přirostl k srdci Nathan s Haley. :)) Jinak moc děkuji za odběr, vážím si každého nového čtenáře, jsem ráda, že se blog líbí. Na tvůj blog se určitě podívám.

      Vymazat
  12. Tak se přidávám do klubu Sherlockových fanynek. Jinak my jsme se v poslední době zamilovali do severských seriálů Most a Zločin (Forbrydelsen + jeho americký remake). Pak taky klasika jako House of Cards a Homeland, kde nedočkavě čekáme na další sérii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhou řadu Mostu jsem také sledovala. :) Musím přiznat, že obecně moc tyto severské seriály nemusím a nevyhledávám, ale Most byl hodně dobrý.

      Vymazat
  13. Seriálový maniak rozhodně jsem. Mám rozkoukano... musím to spočítat: 25 serialů- ups :-D a to radši ani nepočítám anime.
    Zbožňuju seriál Sherlock, konečně se dočkáme čtvrté řady a doufám, že se tam ještě někdy objeví Irene.
    Slyšela jsem jen o seriálu My mad fat diary a zaujal mě, možná se na něj v budoucnu podívám.
    The Guild mě zaujal na ten asi taky kouknu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, přeju hodně zábavy při sledování. :)) 25 seriálů je pořádné číslo! Které máš nejradši? Já vůbec nevím, co očekávat od 4. řady Sherlocka, každá série je trochu jiná, tak jsem moc zvědavá. Ale zatím se mi líbily všechny řady.

      Vymazat