úterý 23. srpna 2016

Recenze: Neohlížej se

29616970
 Český název: Neohlížej se
 Originální název: Don't Look Back
 Autorka: Jennifer L. Armentrout
 Nakladatelství: Baronet
 Přeložila: Renata Heitelová
 Rok vydání: 2016 (v orig. 2014)                  
 Žánr: thriller, young adult
 Goodreads
         
18296030                         

   Jméno úspěšné americké spisovatelky Jennifer L. Armentrout mám osobně spojené hlavně s paranormálními romancemi a její pseudonym J. Lynn pak s new adult romány. Protože ani jedno není žánr, který bych nějak zvlášť vyhledávala, doposud se mi žádná autorčina kniha do ruky nedostala. Když u nás však vyšel jeden z jejích thrillerů, vzbudilo to mou zvědavost a já jsem si řekla, že bych konečně mohla nějakou její knihu zkusit. A tak jsem se s velkým očekáváním pustila do románu Neohlížej se...

 https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51Z24RaoaNL._UX250_.jpg   Poslední dobou mám štěstí na knihy, které mě dokážou zaujmout již od prvních stránek. S hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou tohoto příběhu se hned v úvodu ocitáme kdesi na silnici, po které vyčerpaně klopýtá, a to bez bot a s oblečením celým od bláta a krve. Sama si nevzpomíná, jak se tam dostala, co dělala, neví dokonce ani to, jak se jmenuje. Trpí amnézií, která přetrvává dokonce i poté, co ji najde policie a v nemocnici se setká se svými údajnými rodiči, které však nepoznává.

   To nejhorší ji však teprve čeká – zjistí, že zároveň s ní je několik dní pohřešovaná i její nejlepší kamarádka, která se však na rozdíl od ní zatím nenašla. Samanta si na Cassie sice nepamatuje, ale přesto se za ni cítí zodpovědná a chce si za každou cenu vzpomenout, co se té noci, kdy obě zmizely, stalo. Vzpomínky se jí ale zpočátku vracejí jen v podobě krátkých záblesků, navíc začne nacházet anonymní výhružné vzkazy, a aby toho nebylo málo, nedokáže se vůbec ztotožnit se svým dřívějším já. Podle všeho se totiž dříve chovala jako pěkná mrcha a kdekdo ji neměl zrovna v lásce. Jak se má "nová" Samanta vyrovnat se svou minulostí?

   Ztráta paměti možná není zrovna ten nejoriginálnější nápad pro thriller, je ale rozhodně čtenářsky velmi vděčný a nabízí celou řadu možností, kterých zde autorka využila do sytosti. Celou dobu vás udržuje v napětí a podstrkuje vám nejrůznější matoucí indicie, až začnete postupně podezírat úplně každého a nevíte, komu nebo čemu můžete ještě věřit. I když jsem si několik kapitol před koncem myslela, že teď už to ale vážně mám, byla jsem nakonec naprosto vedle a k rozuzlení se ani trochu nepřiblížila. Musím opravdu ocenit, jak si autorka se čtenářem hezky hrála a snažila se ho svést na falešnou stopu.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/8b/ec/b6/8becb62d6a3a670cefa536783ccf4133.jpg   Přesto mi po dočtení hlavou proběhla myšlenka, že před pár lety bych si tuto knížku užila o dost víc. Hlavně kvůli tomu, jak bylo zpracováno pozadí celého příběhu. Vedle mysteriózní zápletky se totiž v knize odehrává také milostný příběh, vrcholící jak jinak než na maturitním plese, a když k tomu připočteme celkové prostředí americké střední školy, klasickou dívčí partu, která se strefuje do méně oblíbených studentů, a další typické atributy středoškolských romancí, působí to celé jako něco, co už člověk četl mnohokrát. Ano, samotná hlavní zápletka byla skvěle promyšlená, ale já osobně bych se nezlobila, kdyby to autorka pojala trochu méně jako young adult román a napsala to třeba s o něco málo staršími hrdiny.

   Na druhou stranu mi byla hlavní hrdinka docela sympatická a nepůsobila tak naivně jako hrdinky některých "dívčích thrillerů", které jsem četla jako mladší. Snažila se probudit své vzpomínky za každou cenu, pátrala po sebemenší stopě, vyptávala se všech okolo na svůj dřívější život, o všem přemýšlela, byla odvážná a přitom se nechovala hloupě. Zní to jako samozřejmost, ale nebývá to tak vždy. Autorka na mě svým vyprávěním a stylem psaní v každém případě udělala dojem, a kdyby nebylo určitých klišé a já neměla v tomto žánru už něco načteno, hodnotila bych možná i výš.

   Při čtení mi to hodně připomnělo knihu Hra lží od Sary Shepard, přitom se nedá říct, že by si oba příběhy byly dle anotace až tak moc podobné. Objevují se tu však některé stejné motivy, pokud tedy máte rádi tento typ young adult románů z prostředí americké střední školy a její smetánky, kde se kombinuje tajemná detektivní zápletka, intriky a láska, mohl by být právě román Neohlížej se to pravé čtení pro vás. Knihu ale mohu doporučit i starším čtenářům, kteří v ní mohou nalézt velice příjemný oddechový thriller se zajímavou zápletkou.

Celkové hodnocení: 86 %

Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Arara.cz. Knihu zakoupíte zde.

3 komentáře :

  1. Tak to si Neohlížej se možná i přečtu. ^.^ S autorčinou Lux sérií jsme si opravdu moc nesedly, ale ráda od ní ještě něco zkusím.
    Pěkná recenze. ^.^

    OdpovědětVymazat
  2. Mně to zase hodně připomínalo Návrat z temnoty, ale líbily se mi moc obě :) Nečekala jsem, že si své první čtení od Jennifer L. Armentrout tak užiju :)
    Ani já jsem dlouho neměla tušení, kdo za tím vším stojí!
    Super recenze, hlavně mě baví, že jsi to četla celkem krátce po mně a já mohla porovnat naše (ještě celkem čerstvé) dojmy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňujem Jennifer L. Armentrout, aj keď je pravda, že s jej prvou knihou, ktorou som sa stretla som si nesadla a tou bola Jako led...Dokonca som ju ani nedočítala, ale jej Lux séria si ma získala...Doslova som hltala stránky :D Chystám sa aj na túto, ale ktovie kedy sa k nej vôbec dostanem, ale po tvojej recenzii sa na ňu teším o niečo viac :D

    OdpovědětVymazat