úterý 2. srpna 2016

Recenze: Jeden plus jedna

30188185
 Český název: Jeden plus jedna
 Originální název: One Plus One
 Autorka: Jojo Moyes
 Nakladatelství: Ikar
 Přeložila: Eva Klimentová
 Rok vydání: 2016 (v orig. 2014)                     
 Žánr: společenský román, romantika
 Goodreads
18693716                         

   Pokud hledáte kvalitní romantické čtení se zajímavou zápletkou, u Jojo Moyes jste vždy na správné adrese. Tato britská spisovatelka se již dávno zařadila mezi mé nejoblíbenější autory a já si od ní ráda přečtu každou knihu, kterou vydá. V každém z jejích románů totiž na papíře ožívají postavy, které si zamilujete, přestože nejsou dokonalí a dělají chyby. A nejinak je tomu i v románu Jeden plus jedna, kde se setkáme hned se čtyřmi vypravěči – s Edem, Jess, Tanzie a Nickym – a vydáme se s nimi na velmi netradiční a komplikovaný road trip.

   Ed Nicholls je milionář, pracuje ve své vlastní firmě a nemůže si na svůj život stěžovat. Tedy až do té doby, než musí čelit obžalobě za zneužití interních informací při obchodování. Na radu svého právníka dočasně opustí Londýn a odjede do svého domu na jižním pobřeží.

   Jess se svou rodinou naopak přežívá jen tak tak. Poté, co Jess opustil její manžel, musí se jako matka samoživitelka starat o dvě děti a obřího psa k tomu, a proto pracuje jako barmanka a zároveň uklízí v domech boháčů. Jedním z nich je také arogantní Ed Nicholls.

   Přestože ani jejich prvních setkání u Eda doma, ani to druhé v baru, kde Jess pracuje, nedopadá zrovna dobře, když Ed jedné noci uvidí zoufalou Jess s rodinou stát u silnice se starým rolls-roycem, rozhodne se, že jim pomůže. A tak je odveze přes celou Británii do Skotska na matematickou soutěž, která může Jessině dceři Tanzie změnit život.

   Po prvních kapitolách, kde se postupně seznamujeme se všemi zdánlivě nesourodými hrdiny tohoto příběhu, začíná již zmiňovaný "road trip", který tvoří ústřední a nejlepší část celého románu. Ačkoliv cesta vůbec neprobíhá podle plánu a hlavní hrdinové zažijí celou řadu nepříjemností, je to zábavné čtení, u kterého jsem se několikrát zasmála a mnohokrát zavzpomínala na vlastní zážitky z cestování nejen autem.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLRQM607122lgKvoyKQHuiRQEBJDY__2efpWYGQeYnJU6evn9uRgnjATMP8AjE8IWHYz84pnZOnd1CR_4Cvk6Wr-UwVp39hX2_Odb_cM_JdudegDL_oJI9cXYEuXN3nqi5L6mpB9zX-vX9/s1600/oneplusone.png   Právě proto se tento román tak hodí na léto, navíc je oproti jiným knihám od Jojo Moyes i takový lehčí, i když to v žádném případě neznamená, že by byl tuctový. Jen je zkrátka lépe stravitelný než třeba Než jsem tě poznala nebo Dívka, již jsi tu zanechal, které sice patří mezi mé nejoblíbenější, ale zároveň bych je neoznačila za oddechové. Jeden plus jedna má v sobě sice také pár vážných a smutných momentů, ale přece jen to není takový nápor na emoce jako výše zmiňované tituly.

   Na autorce si cením, že ačkoliv jádrem jejích knih je vždy nějaká milostná zápletka, příběhy nepůsobí vyumělkovaně či povrchně a nejsou nikdy zcela předvídatelné. Když se člověk podívá na anotaci některého z jejích románů, má dojem, že to bude jen další přeslazený romantický příběh plný klišé, ale když si pak knihu přečte, zjistí, že se za anotací skrývá mnohem víc. I když třeba anotace zní obyčejně, nakonec se z knihy vyklube velice realisticky popsaný příběh s hlubší myšlenkou a s postavami, kterou jsou všechno jen ne ploché a nevýrazné.

   Jeden plus jedna je hlavně o rodině a druhých šancích. Je to příjemné čtení, které mohu doporučit nejen všem příznivcům Jojo Moyes, ale i těm, kteří stále váhají, zda nějakou knihu od této autorky zkusit. Jojo Moyes má lehký a čtivý styl psaní, její knihy se čtou samy. Mně se zatím líbily všechny její romány, které se mi dostaly do ruky, a doufám, že to nezmění ani pokračování knihy Než jsem tě poznala, které u nás vychází letos v listopadu. Mám sice trochu obavy, ale přesto věřím, že i když to bude úplně jiné než první díl, bude to stát za to.

Celkové hodnocení: 80 %

Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Ikar. Knihu zakoupíte na bux.cz zde.

2 komentáře :

  1. Jak tak všude čtu recenze na knihy od Jojo, pohrávám si s myšlenkou, že už bych taky třeba mohla zkusit nějakou z jejích knih. Krásná recenze. :)

    https://knihomolka01.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna ji čtu a zatím jsem fakt spokojená! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat