středa 20. července 2016

S knihou v kině: Než jsem tě poznala

   Když mi před třemi lety nakladatelství poslalo šedý recenzní výtisk připravovaného románu Než jsem tě poznala, jméno Jojo Moyes mi nic neříkalo a o knize jsem si po přečtení anotace myslela, že to bude taková milá romantická oddechovka. Nemohla jsem se mýlit více. Příběh mě již od prvních stránek naprosto pohltil, musela jsem o něm neustále přemýšlet a nesmazatelně se mi vryl do paměti. Chystané filmové zpracování mého nejoblíbenějšího románu jsem si proto nemohla nechat ujít. Snažila jsem se však nemít přehnaná očekávání.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8ctHf75-bLES4nnO8njr_9oHdUNK_zYmD2LnPdLuwkhoKc5hIn_dKYbJeGuoOf88iKdNpxenKWV3M7e6R2QwZ6UptKxx1LzeSyHZ2_5v6SrvYiXXCNghN9h5ZIOxv1Xsk0jFUIrUe8JA/s1600/13694120_1200688349949627_398863705_o.jpg   Věděla jsem, že není možné, aby se film vyrovnal knize. Žádný román jsem nikdy dříve ani poté neprožívala tolik jako právě Než jsem tě poznala, je to zkrátka srdcovka, naprosto výjimečný příběh, který pro mě hodně znamená. Něco málo přes 400 stran románu se nemohlo vtěsnat do 110 minut filmu. Do kina jsem proto šla s tím, že kniha bude vždy na prvním místě, ale přesto jsem se na film moc těšila.

   Na herecké obsazení jsem si musela chvíli zvykat, i když Sam Claflin mi na roli Willa seděl skoro od začátku, navíc jsem ho loni viděla ve skvělém filmu S láskou, Rosie a věřila, že mu i tato role bude pasovat. Zato Emilia Clarke zpočátku úplně neodpovídala mým představám o Lou, i na ni jsem si však nakonec docela zvykla a vůbec mi nevadila.

   Před filmem jsem ještě znova rozečetla knihu, kterou jsem si loni koupila v hezkém paperbackovém vydání (bez té zlaté placky), protože jsem chtěla mít v knihovničce nějaký lepší výtisk než ten šedý recenzní, abych měla příběh čerstvě v paměti. I napodruhé mě kniha pohltila a já opět hltala každou stránku, i když jsem si příběh překvapivě dobře pamatovala (na to, před jakou dobou jsem ho četla). Úžasná Jojo Moyes to znova dokázala.

   Věřila jsem, že film bude věrný své knižní předloze, když sama autorka Jojo Moyes napsala scénář, a naštěstí jsem se nemýlila. Každá scéna filmu vychází z nějaké části knihy a někdy se filmové scény s těmi knižními shodují až v překvapivých detailech. Samozřejmě tu jsou drobnosti, které byly pozměněny, zjednodušeny nebo i zcela vynechány, s tím člověk musí počítat. Ale není tu nic, co by si filmaři vymysleli nebo nějak zásadně změnili.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOABdNwUda1gJ7Ims6Yb8008R0IXTbNm5ua3dV7zcv-4E09WmThj9jzrOkv1bZ0AjgbRg0TekY0WlMZ1rtE_19WtF7_MCMc-4w_aIEQ-jOB5Ckw4haNPqhqt4cw8HF7KrSsZQlQcM7HmE/s1600/IMG_5928.JPG   Skalní fanoušky románu sice může trochu mrzet, že ve filmu byly opomenuty některé vedlejší dějové linie týkající se např. Willova otce nebo i samotné Lou a její rodiny a že tu chybí třeba postava Willovy sestry, takže musela být jedna celkem podstatná scéna mírně upravena, ale přesto si myslím, že s filmem mohou být spokojeni, pokud nebudou čekat zázraky. Filmové plátno a stránky knihy se nikdy nedají plně srovnávat. 

   Nevím, jak by na mě film působil, kdybych nečetla knihu, ale rozhodně ve mně dokázal vyvolat celou řadu emocí. Sice ne tak silných jako kniha, ale přesto jsem si snímek užila a z kina odcházela s pocitem, že jsem zhlédla opravdu emotivní filmovou adaptaci, která mě v žádném případě nenechala chladnou. Herci své role ztvárnili velmi přesvědčivě, i prostředí odpovídalo přibližně mým představám při čtení a vše navíc dokreslovala příjemná hudba. Vzhledem k tomu, jak moc miluji knižní předlohu, vážně hrozilo, že mě film zklame, ale to se nestalo. 

   Nemusíte se proto bát jít do kina, pokud stejně jako já patříte mezi milovníky knížky. A i všem ostatním snímek doporučuji, i když zároveň dodávám – nejprve si přečtěte knihu! Jen tak tento neobyčejný příběh z pera Jojo Moyes prožijete naplno. V románu Než jsem tě poznala se totiž skrývá mnohem víc, než vyčtete z anotace...

Celkové hodnocení filmu: 95 %

ČSFD.cz: 84 %
Trailer:

6 komentářů :

  1. hned jak jsem viděla thriller, jsem si uvědomila, že mi Will někoho připomíná.. A po vyhledání hereckého obsazení jsem zjistila, že je to Sam Claflin - Finnick (z Hunger Games)! Takže zhlédnutí tohoto filmu, bude pro mě nutnost! :DD

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem udělala tu chybu, že jsem první viděla film, mrzí mě to, že jsem to neprožila jako ty. Ale co také musím přiznat je to, že mě víc dojal film než kniha, myslím, že to bylo také díky té hudbě a jak ten konec je tak intenzivní a scéna za scénou je dojemnější a dojemnější. Kniha ovšem je úžasná, jak píšeš, Jojo Moyes mě naprosto dostala a já už teď vím, že si od ní musím přečíst všechny knihy.
    Náhoda, že jsem akorát také sepsala recenzi, ale na knihu Než jsem tě poznala. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Na tenhle film bych opravdu ráda vyrazila do kina a na knihu jsi mě teď navnadila svým článkem :). Tak snad se k tomu někdy v dohledné době dostanu :). Navíc mám ráda Sama kvůli filmu S láskou Rosie a Pirátům z Karibiku :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Na Jojo každá pěje jen chválu, já sama jsme se k jejím knihám ale zatím nedostala. Teď mi nastalo tak trošku dilema, jestli mám nejdřív číst nebo si zajít na film :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy jsem se nepovažovala za romantičku a tak asi není překvapivé, že jsem knihy Jojo Moyesové okázale ignorovala :D Pak mě ale kamarádka vytáhla na film, a i když mě vyloženě nerozbrečel, rozhodně příjemně překvapil...takže teď už jsou knížky na čekacím seznamu :D

    OdpovědětVymazat