úterý 14. června 2016

Recenze: P.S. I Still Love You (P.S. Stále Tě miluju)

24261890
 Název: P.S. I Still Love You
 Autorka: Jenny Han
 Nakladatelství: Scholastic Press
 Rok vydání: 2015           
 Žánr: dívčí román
 Goodreads

(české vydání: P.S. Stále Tě miluju, nakl. CooBoo)
29662913                         

   Když jsem loni v létě dočetla knihu Všem klukům, které jsem milovala, byla jsem hodně naštvaná. A to tak moc, že jsem si hned musela objednat druhý díl v angličtině, protože takový konec přece autorka nemůže myslet vážně. Z druhého dílu jsem si přečetla první dvě kapitoly, konečně dostala uspokojivý závěr a zbytek knihy odložila na později... Nechtěla jsem si to hned "kazit", protože jsem se obávala toho, že se ve zbytku knihy zase všechno zamotá. Na knihu jsem si znova vzpomněla až teď, když vyšla i česky.

 http://weekend.sunstar.com.ph/wp-content/uploads/2014/09/Jenny-Han.jpg   Musím přiznat, že u prvního dílu to vůbec nebyla "láska od první kapitoly". Začátek prvního dílu mě totiž upřímně moc nenadchl. Přišla jsem si na podobné čtení už stará, Lara Jean byla jako hlavní hrdinka dost otravná a celkově jsem z toho měla takový tuctový pocit. Ale pak se to najednou asi tak v půlce románu zničehonic zlomilo a kniha mě začala bavit. Jako mávnutím kouzelného proutku jsem se od knihy nemohla odtrhnout a byla jsem vážně zvědavá, jak to celé dopadne.

   Na druhý díl jsem se těšila hlavně kvůli tomu otevřenému konci, ale jak už jsem naznačila výše, zároveň jsem se trochu obávala, zda to už nebude nastavovaná kaše. Ale naštěstí se mé obavy nenaplnily. Když jsem se znova začetla do světa Lary Jean, měla jsem pocit, že jsem se vrátila ke starým známým. Tato série je totiž jednou z těch, kde postavy tvoří jádro příběhu. Pokud vám Lara Jean, Kitty, Peter a spol. i přes všechny své chyby nakonec přirostou k srdci, zamilujete si společně s nimi celou sérii. Z návratu do jejich životů pak budete mít radost.

   Možná i díky tomu mám z druhého dílu ještě o něco lepší pocit než z toho prvního, u kterého jsem byla ze začátku rozpačitá. Teď už jsem věděla, co mohu očekávat, a čtení jsem si užívala o to víc.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgetrGUPrJ0hrrUq5b6jPI8poivaTt1Ovmnjecu_z7XHvohmiejoWsJ6lwjfOH5t32Y2XloRTKNFpYO1xoDiJA05Ozhbv1-PhBxNAnnoJ-esIjfXiu6DOQoxYf0qvexFsmuzW6SNDIZDew/s1600/IMG_5025-2.jpg   Přitom je děj celé knihy vlastně celkem jednoduchý, sledujeme různé epizody a drobné zvraty v životě Lary Jean. Je to takové oddechové letní čtení, které ale ani na chvíli nenudí. Jenny Han píše velice čtivě, a tak knížku přečtete během pár hodin. Nejen díky tomu, že Lara Jean skoro v každé kapitole peče nějaké sušenky, dorty a jiné dobroty, budete mít po dočtení sladký pocit.

   Autorka chystá na příští rok třetí díl Always and Forever, Lara Jean, a i když konec druhého dílu není tak nervy drásající jako ten u předchozího dílu, je tu několik náznaků, kam by se děj ještě mohl ubírat. Co jsem se dívala na Goodreads, fanoušci této série už se začínají rozdělovat do týmů... A protože jsem si sama tyto knížky s mírně ztřeštěnou Larou Jean a s velmi příjemnou atmosférou stačila oblíbit natolik, že se mi po dočtení trochu stýská, závěr této série si nenechám ujít.

   P.S. I Still Love You doporučuji každému, komu se líbil první díl. Pokračování se nese v podobném duchu, čte se lehce a opět se tu setkáte se všemi postavami, které již dobře znáte. A jestli tuto recenzi čtou i tací, kteří se sérií ještě nezačali, pak neváhejte. Pokud hledáte milé čtení na léto, tato trilogie je pro vás to pravé. Není to nic náročného, ale je to opravdu docela návykové. Ať chcete, nebo ne, nakonec si Laru Jean stejně oblíbíte. :)

Celkové hodnocení: 85 %

→ Recenze na 1. díl Všem klukům, které jsem milovala ←

5 komentářů :

  1. Jsem já to, ale čtenářka. Ani jsem si nezjistila, že Všem klukům, které jsem milovala má druhý díl:). Hned jdu zkontaktovat mamku, aby byla tak strašně hodná a knihu mi koupila:).

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se mi líbí obálka. Bohužel jsem nečetla ani jedničku, ale mám to v plánu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou parádní, knížky hezky vystihují... :)

      Vymazat
  3. Mě strašně baví, jak to nejdřív měla být jedna kniha, pak tedy dvě a teď už rovnou tři! :D V dnešní době člověk ani nemůže věřit tomu, že by něco nemělo mít pokračování. Ale kdyby to aspoň přiznali na rovinu! Né, oni o tom ještě hlásí, že je to stand alone a pak bum, on se chystá druhý díl!
    Konkrétně k téhle sérii - první díl jsem rozečetla krátce po vydání, ale pak ho asi na dva měsíce odložila, než jsem se k němu vrátila. A když jsem se k němu vrátila, naprosto jsem si to zamilovala, protože to bylo přesně to krásně oddechové čtení, které jsem potřebovala. Do druhého dílu jsem se taky pustila hned po vydání, opět jsem to pak odložila (nedostatek času a tak), ale bohužel jsem se k tomu ještě nevrátila. Každopádně teď mám díky tobě zase chuť se do toho pustit, takže hádám, že si na to přes léto najdu čas - přece jenom to i je to ideální letní čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda ani nepočítala s tím, že to bude samostatná kniha, přijde mi, že Jenny Han má samé trilogie (Léto, Burn for Burn), a navíc ten konec prvního dílu si o pokračování přímo říkal... Ale je pravda, že o třetím díle jsem se dozvěděla až teď, původně jsem si také myslela, že to bude jen dvoudílná série. Mám takový pocit, že trilogie už je pro většinu YA autorů taková "povinnost", někdy by bohatě stačily třeba jen dva díly, ale oni to vždycky natáhnou aspoň na ty tři, i když pak někdy bývá jeden z dílů slabší, většinou ten druhý. :/ Na druhou stranu vypadají trilogie moc dobře, když jsou vedle sebe v knihovně, dva díly tak moc nevyniknou jako trojice. Ale musí mít sladěné hřbety a stejný formát. :D Tak přeji pěkné čtení, snad se ti druhý díl zalíbí stejně jako ten první. :))

      Vymazat