sobota 19. prosince 2015

Recenze: Rudá královna

26803099
 Český název: Rudá královna
 Originální název: Red Queen
 Autorka: Victoria Aveyard
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Alžběta Kalinová
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2015)                       
 Žánr: fantasy, dystopie
 Goodreads
17878931                         
Anotace: Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?


   Rudá královna, kniha, která vyhrála letošní Goodreads Choice Awards v kategorii Best Debut Goodreads Author a o které všichni mluví a píší jen v superlativech... Z podobných knih mívám poslední dobou tak trochu strach. Protože se mi stává, že ačkoliv se vážně chci přidat k tomu všeobecnému nadšení, nakonec jsem spíš zklamaná a nechápu, co na tom všichni vidí. Čím je vlastně Rudá královna tak moc výjimečná?

 https://d.gr-assets.com/authors/1395682478p8/7074943.jpg   Představte si svět, který se dělí na vládnoucí Stříbrné a vykořisťované Rudé. Jedni žijí v blahobytu, druzí v bídě. Rudí nad osmnáct let, kteří nemají práci, navíc musí odejít bojovat do války. Hlavní hrdinka Mare krade, aby zajistila peníze pro svou rodinu. Brzy bude mít osmnáct. A jednou náhodou potká cizince, který jí nabídne práci. Mare začne pracovat jako služebná v samotném královském paláci.

   Dokud však náhle nevyjde najevo, že má nadpřirozené schopnosti, což je vlastnost typická pouze pro Stříbrné. Královská rodina jí donutí žít v paláci jako princezna pod falešnou identitou, aby se nikdo nedozvěděl pravdu – že je ve skutečnosti Rudá. Mare z toho nemá radost, protože odteď je její život zcela v rukou krále a královny, ale rozhodne se své role využít, aby pomohla revoluci chystané Rudými.

   Kniha bývá často přirovnávána k Hunger Games a k dalším dystopiím či fantasy románům. Bohužel je pravda, že čím více podobných knih máte načtených, tím těžší je nalézt něco opravdu originálního. Když jsem začala číst Rudou královnu, v hlavě mi každou chvíli naskakovaly různé tituly, ať už fantasy nebo dystopie, které se knize v něčem podobaly. Nedá se říct, že by to byla úplně přesná kopie nějakého jednoho románu. Jsou to spíš jednotlivé prvky příběhu, s kterými jsem se setkala už dříve v jiné knize.

   V jedné části mi to také hodně připomínalo Skleněný trůn. Nejdříve jsem si myslela, že je to jen proto, že jsem knihu četla nedávno, ale pak jsem si uvědomila, že ta zápletka je skutečně hodně podobná - hlavní hrdinka, která žije nějakým způsobem na okraji dané společnosti (ať už jako zlodějka či vražedkyně), se najednou zničehonic ocitne pod falešnou identitou v královském paláci. A tam si sice nedobrovolně, přesto spokojeně žije jako princezna: drahé šaty, plesy, flirtování s korunním princem... O milostném n-úhelníku ani nemluvě.

23174274   Takže se nedá říct, že by Rudá královna oplývala velkou originalitou, přesto tu ale musí být něco, čím okouzlila tolik čtenářů. A možná k tomu stačil pouhý fakt, že příběh je opravdu dobře vystavěn. Kniha je čtivá, napínavá, již od prvních kapitol je i docela dost akční. Dokonce se dočkáme několika poměrně překvapivých dějových zvratů, i když obrat v samotném závěru byl dle mého názoru hodně předvídatelný a vůbec celý konec knihy opět "tuctový". Od knihy jsem čekala, že bude přece jen aspoň v něčem originální. I tak jsem však román přečetla poměrně rychle.

   Celkově knize hodně prospívá styl psaní, v knize nenalezneme mnoho nedějových pasáží, téměř žádné popisy, zkrátka jen jedna scéna za druhou, hodně dialogů... Asi se na tom podepsalo i to, že autorka má vystudovanou scenáristiku, z knihy by vážně šlo velmi snadno udělat film. Díky této čtivosti vás příběh přese všechno nenudí.

   Když to shrnu, kniha mě vlastně i celkem bavila, přesto se rozhodně nezařadí mezi mé oblíbené série. Na to mi v příběhu chyběl nějaký originální prvek, něco, čím by si mě tato série získala a co by ji odlišovalo od ostatních. Takto je to pro mě jen další lehce nadprůměrná, dobře napsaná, ale přesto poměrně nevýrazná kniha v záplavě podobných románů. Na druhou stranu, většina čtenářů by se mnou nesouhlasila. Navíc uznávám, že číst knihu před lety, nebyla bych tak přísná. Ale to, že autorka vykrádá již existující nápady, se nedá jen tak přehlédnout.

Celkové hodnocení: 65 %

 Za recenzní e-knihu mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/ruda-kralovna)

6 komentářů :

  1. Na knihu se chystám :) uvidím jak se bude líbit mně :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, ale jejda, nestraš mě :) Na Rudou královnu se opravdu moc těším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pojď do nich! Haha, já na to hodila taky hejt, čekala jsem od toho víc :/

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu už mám rozečtenou, ale musím se přiznat, že tak od půlky mám hrozný problém s tím ji dočíst, nevím, taky mi přijde, že už jsem to všechno někde slyšela..

    OdpovědětVymazat
  5. Pro me jedno velke zklamani. Pro me se cteni teda nekonecne tahlo, i kdyz pro ostatni cleny rodiny to mohlo vypadat, ze jsem ke knize prirostla. Postavy mi byly nesympaticke a ty, ktere bych si mohla teoreticky oblibit, moc prostoru nedostaly. Zapletka moc pruhledna, prilis otrepany dej... Na pokracovani se presto celkem tesim, posledni kapitoly byly od zbytku hodne napinave. I kdyz jsem cekala, co se stane, stejne jsem byla zvlastnim zpusobem prekvapena.

    OdpovědětVymazat
  6. http://jacqelinetales.blogspot.cz/ kamarádky blog :)

    OdpovědětVymazat