pondělí 7. prosince 2015

Recenze: Dívka, již jsi tu zanechal

27255359
 Český název: Dívka, již jsi tu zanechal
 Originální název: The Girl You Left Behind
 Autorka: Jojo Moyes
 Nakladatelství: Ikar
 Přeložila: Lucie Mikolajková
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2012)                     
 Žánr: společenský román
 Goodreads
https://d.gr-assets.com/books/1366558957l/17572903.jpg                         
Anotace: Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže...
 O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...


   Ačkoliv žádná knižní recenze nemůže být čistě objektivní, jsem si vědoma toho, že tato recenze nebude objektivní vůbec. Protože pro Jojo Moyes mám já obrovskou slabost. Je to jedna z těch spisovatelek, jejichž knihy si stačím zamilovat skoro ještě dřív, než je vůbec otevřu. Zatím mě žádnou svou knihou nezklamala, i když u mě stále vede Než jsem tě poznala. Dívka, již jsi tu zanechal je však natolik odlišným románem, že je ani nemá cenu moc srovnávat. Kniha si mě rozhodně získala na celé čáře.

 https://pbs.twimg.com/profile_images/538340874921312256/JNNvvWcd.jpeg   Jojo Moyes nás tentokrát nepřímo zavede nejen do světa umění a soudních sporů, ale také do světové války. Román vypráví silný příběh dvou žen, které sice odděluje 90 let a něco přes 300 kilometrů k tomu, jejich životy však nečekaně protne obraz jedné z nich. Sophie žije v malém městečku na severu Francie, které je roku 1916 během 1. světové války okupováno Němci. Sílu jí dodává obraz, její vlastní podobizna, kterou namaloval její muž Édouard, jenž musel odejít bojovat na frontu.

   O 90 let později, v roce 2006 v Londýně, se setkáváme s Liv, mladou vdovou po úspěšném architektovi, která neprožívá zrovna šťastné životní období. Stále se nemůže přenést přes náhlou ztrátu svého milovaného manžela a navíc má velké finanční potíže. Když ale potomci malíře Lefévra vznesou nárok na obraz Dívka, již jsi tu zanechal, svatební dar od jejího muže, který měl být údajně během 1. světové války ukraden Němci a potom ukraden znovu během 2. světové války, je ochotna vynaložit veškeré prostředky na to, aby si obraz mohla ponechat ve svém vlastnictví.

   Román čtenáře zaujme svou zajímavou výstavbou - je rozdělen na dvě části, z toho ta první se celá odehrává během války a končí velmi otevřeně. Teprve v druhé části se přesuneme do současného Londýna, který zdánlivě nemá s příběhem Sophie nic společného. Brzy však pochopíme, že hlavním pojítkem je právě onen obraz, podle něhož nese název i celá kniha, symbol pro Sophie i Liv, které jsou obě svým způsobem opuštěné...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgF_V77pqNPnKQfCwhzuU5grO_kbHBVeG-lBsuL5Mm7Xe6dDnzecmtXuGL7_0ekynGhvdrr-hdYCGAJBUIYL6JC8_ecHBMEwgKbJeMfs3htg1K-fCb2FKIzeoQ73LZ1vPSDR-CuKPx3Ak8/s1600/jojo.jpg
   Není to poprvé, kdy autorka ve svém románu propojuje příběh z minulosti se současností, podobně to bylo i v Posledním dopise od tvé lásky. Tady je ale časové rozpětí ještě větší a v knize se tak mísí prvky historického románu s až lehce detektivními prvky - pátrá se po historii obrazu a tím i po životě Sophie. Samozřejmě tu ale svou velkou roli hraje i romantika, která nesmí chybět v žádné autorčině knize. Vše je dokonale vyváženo a čeká nás několik zvratů, takže budete napnutí až do posledních kapitol, jak to vlastně se všemi hrdiny nakonec dopadne.

   Jak už jsem zmínila hned v úvodu, miluji knihy od Jojo. Její styl psaní mi vážně sedí, je velice čtivý, navíc má to kouzlo, že se čtenář do příběhu opravdu vžije, má dokonce pocit, že je jeho součástí. Každou autorčinu knihu prožívám společně s hlavními postavami, přitom nejde o žádné hraní na city ani přeslazenou romantiku. Možná se pro neznalé její romány tváří tak trochu jako červená knihovna, ale ve skutečnosti se v každém z nich skrývá i nějaký hlubší podtext, vždy v nich najdete i vážnější téma, kterým se zabývá, ať už je to válka, postavení žen ve společnosti nebo eutanazie. Příběh má tak pokaždé nějakou přidanou hodnotu.

http://data.whicdn.com/images/201063114/large.png   Kromě toho oceňuji, že autorka vždy přijde s nějakým novým nápadem, který umí skvěle zpracovat, takže vám její romány nesplývají, i když se všechny žánrově řadí mezi společenské romány. U některých autorů už čtenář předvídá, jaká daná kniha bude, protože od nich už má něco načteno, ale Jojo Moyes mě vždycky umí překvapit něčím originálním a já nikdy nevím, co mám od nového románu čekat. Nápad propojit na první pohled dost vzdálené příběhy pomocí obrazu se mi hodně líbil. Postupně jsem začala nacházet v příběhu Sophie a Liv paralely, díky kterým do sebe oba příběhy hezky zapadaly.
   
   Knize toho nemůžu mnoho vytknout, možná jen v jednom místě tam byl dost výrazný prvek náhody, ale s tím se čtenář setká ve spoustě románů, jinak byl příběh velmi dobře promyšlený a působil realisticky. Pokud jste náhodou ještě neměli tu čest s Jojo Moyes, rozhodně vám doporučuji to brzy napravit. A můžete začít třeba zrovna s Dívkou, již jsi tu zanechal. Věřím, že nebudete litovat a že se vám tato autorka dostane pod kůži stejně jako mě. (V případě, že již patříte mezi věrné čtenáře této spisovatelky – vás jistě k četbě románu nemusím dlouze přemlouvat.)

Celkové hodnocení: 95 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Ikar

 (https://www.bux.cz/knihy/164135-divka-jiz-jsi-tu-zanechal.html)

6 komentářů :

  1. Odpovědi
    1. :) Tak snad se kniha brzy objeví v tvé knihovně a bude se líbit... Přeji pěkné čtení.

      Vymazat
  2. Toto je zatiaľ jediná kniha ktorú som od autorky čítala, ale rozhodne som si ju vďaka nej zamilovala :) naozaj skvelá recenzia, úplne mi pripomenula ako som sa citila, keď som knihu dočítala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji... :) A určitě si přečti i další autorčiny knihy. ;)

      Vymazat
  3. Jojo miluju! Možná spíš ty její knihy, ale ji taky obdivuju za to, jaké krásné příběhy napsala. Dívku, jíž jsi tu zanechal mám už pár dní doma. Jen se nemůžu dokopat knihu otevřít. Tak trochu mě odrazuje námět a tak vůbec časová tíseň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když tvrdím, že miluji Jojo Moyes, tak tím samozřejmě také myslím hlavně její romány. :D Ale viděla jsem i krátké video o ní z jejího statku a byla mi hrozně sympatická, alespoň co mohu soudit z těch asi pěti minut, působila moc mile... Jinak je škoda, že tě odrazuje námět knihy, ale snad si na ni uděláš čas, až budeš mít tu správnou náladu. :))

      Vymazat