středa 19. srpna 2015

The Courtship Book Tag


   Poslední dobou je to tu samá recenze, a i když mám jejich psaní moc ráda, přijde mi, že už se tu hodně dlouho neobjevil žádný "oddechový" článek, něco takového pro zpestření. Napadlo mě vyplnit nějaký zábavný tag, a tak jsem zagooglila a našla docela sympatický tag zde, a protože autorka "nominovala" všechny, co mají chuť se zúčastnit, rozhodla jsem se jít do toho. Tak snad se vám bude článek líbit! :)

Čarodějnice z Hex Hall (Hex Hall, #1)1. Fáze - Prvotní přitažlivost
Knížka, kterou sis koupila kvůli krásné obálce.
Docela těžký výběr, protože je sice hodně knih, kde mě pěkná obálka "popostrčila" ke koupi, ale přímo si nevybavuji žádnou, kterou bych si koupila jen a pouze kvůli obálce. Vždy se minimálně kouknu, jaké to má hodnocení na Goodreads... Proto jsem vybrala starší knihu, kterou jsem si pořídila ještě v době, kdy jsem neměla blog a knihy si vybírala náhodně. Čarodějnice z Hex Hall bych si pravděpodobně v knihkupectví ani nevšimla, kdyby neměla tak působivou obálku. Díky ní jsem si přečetla anotaci a knížku si nakonec i koupila. A dodnes mám na tuto vtipnou kouzelnickou sérii moc hezké vzpomínky.


Ready Player One: Hra začíná2. Fáze - První dojem
Knížka, která tě dostala svou anotací.
Poslední dobou anotacím moc nedávám, stejně se z nich člověk moc nedozví, a tak je většinou ani nemá cenu číst. Vybrala jsem proto knihu, která mě dostala svým prologem, vlastně hned první stránkou, což se mi obvykle nestává. Často mám naopak problém se do knihy začíst a trvá mi i několik kapitol, než mě příběh začne bavit. U Ready Player One to však bylo jinak. Příběh mě pohltil hned od začátku, byla to neuvěřitelná jízda už od prvních vět. Vlastně v tomto případě i ta samotná anotace zní dost dobře.


Zlodějka knih3. Fáze - Sladké řeči
Knížka, která tě dostala díky stylu, kterým je napsána.
Tak tady jsem měla nápadů víc, jsou autoři, kteří mají opravdu jedinečný styl psaní, četla jsem i několik románů v e-mailech, jeden dokonce v tweetech... Ale nakonec jsem vybrala knihu Zlodějka knih. Protože si myslím, že právě díky tomu netradičnímu stylu, jakým je napsaná, je tak dobrá. Viděla jsem film, a i když se dost drží knižní předlohy, není to ono, protože jen těžko se ten styl dá přenést na plátno. Je to jedna z těch knih, které máte rádi nejen kvůli příběhu nebo postavám, ale protože jsou prostě krásně napsané.


Všem klukům, které jsem milovala (To All the Boys I've Loved Before, #1)4. Fáze - První rande
První díl série, který tě přiměl koupit si zbytek.
Tohle byl pro mě dost velký oříšek. Většinou je to totiž tak, že si první díl přečtu dříve, než vůbec vyjdou ty další. Když se mi první díl líbí, počkám si i na ty další díly, v opačném případě mě už zbytek série prostě nezajímá. Ale napadl mě jeden ojedinělý případ z poslední doby. Všem klukům, které jsem milovala vlastně ani nebyla nějak výjimečně skvělá kniha, spíš taková milá oddechovka. Ale její závěr mě naštval natolik, že jsem si hned v den jejího dočtení objednala na internetu druhý díl v angličtině. Protože nesnáším "cliffhangery", pokud se ten konec dá tak nazvat. Navíc je to dobrá příležitost procvičit se v AJ.


Sběratel očí Polibek pro Annu (Polibek pro Annu, #1)5. Fáze - Pozdní noční hovory
Knížka, která tě přiměla zůstat vzhůru celou noc.
Tady jsem měla hned jasno, i když jsem musela vybrat knihy dvě. A je to teda dost zvláštní kombinace. Ale vzpomněla jsem si hned na dvojici knih, které jsem četla po nocích, protože jsem se prostě nemohla odtrhnout. Sběratele očí proto, protože to byl naprosto strhující thriller. Polibek pro Annu proto, protože je to nejnapínavější romantický příběh všech dob...možná ještě společně s Pýchou a předsudkem. A to i přesto, že už od začátku víte, jak to dopadne. Stejně jsou to nervy, cesta je holt trnitá...


Než jsem tě poznala6. Fáze - Vždycky v mé mysli
Knížka, o které jsi nemohla přestat přemýšlet.
Myslím, že neexistuje kniha, o které bych přemýšlela tolik jako o Než jsem tě poznala. Tato kniha se mi zaryla do paměti hodně hluboko. Už když jsem ji četla, tak jsem o ní přemýšlela každou volnou chvíli. A když jsem ji dočetla, zůstala jsem zírat do zdi a trvalo mi dlouho, než jsem celý ten příběh, všechny ty emoce dokázala aspoň částečně strávit. Nedokázala jsem se smířit s koncem, i když jsem věděla, že to tak skončit asi muselo. Chci si ji přečíst znova, ale sbírám odvahu. Je krásná, ale je tak moc krutá.

Ostrov Lhářů
7. Fáze - Fyzické sblížení
Knížka, která tě zaujala tím, jaká je na omak.
Cože? Tak tohle mě pobavilo. Mám slabost pro obálky, ale nevzpomínám si, že bych si vybrala knihu podle toho, že je příjemná na omak. Nakonec jsem vybrala Ostrov lhářů, protože je takový pogumovaný, i když to není moc praktické, chytá se na to prach. Ale působí to zajímavě, taky jsem si na tu knihu hned vzpomněla, a to o něčem svědčí. Navíc se to k této zvláštní knize i hodí.


Dárce (Dárce, #1)8. Fáze - Setkání s rodiči
Knížka, kterou bys doporučila rodině a známým.
Hodně jsem přemýšlela o knize, která by byla dostatečně kvalitní a zároveň "neutrální", aby se líbila lidem bez ohledu na věk, pohlaví nebo oblíbený žánr. A vybrala jsem Dárce, protože je to kniha s úžasnou myšlenkou, která má na to zaujmout každého čtenáře. I když je to původně kniha psaná pro děti, ocení ji i dospělí, i přesto, že je to vlastně dystopie, nemusíte být fanouškem sci-fi, aby vás oslovila. Já jsem si tento tenký román zamilovala, je to nádherné čtení, které vás donutí zamyslet se nad světem.


Byerley Turk první plnokrevník9. Fáze - Přemýšlení nad budoucností
Knížka nebo série, u které si jsi jistá, že ji budeš číst ještě mnohokrát.
Knih, které jsem četla třeba dvakrát nebo i třikrát, je víc, ale zvolila jsem knihu, kterou mám sice zatím přečtenou jen jednou, ale hned, jak jsem dočetla poslední stranu, jsem věděla, že se k ní vrátím. Byerley Turk první plnokrevník by se navíc možná hodil i do 1. fáze, protože jsem si ho tak trochu koupila kvůli obálce. Není to moc známá kniha, sama jsem na ni natrefila úplnou náhodou, o to víc si jí však cením, je to jedna z mých nejoblíbenějších knih, můj poklad. Vypráví naprosto překrásný příběh, po jehož dočtení jsem byla dojatá, i když to vlastně vůbec není smutné čtení. Spíš takové hodně živé a emotivní.


10. Fáze - Sdílej lásku!
Koho do TAGu označuješ?
Kdo se chce zúčastnit, ať se zúčastní, sdílím lásku se všemi! :D Mě taky nikdo přímo nenominoval. Můžete mi pak poslat odkaz do komentářů, abych se mohla podívat, jaké knihy jste vybrali vy.

6 komentářů :

  1. Taky jsem poslední dobou psala jen recenze, občas proložené Abecedou knihomola a zrovna dnes (ehm...včera) si řekla hergot, musím to tu zase nějak oživit :)
    Tenhle tag se mi taky líbí, takže možná někdy přijde na řadu, ale nechci mít zase teď na blogu záplavu tagů :D
    Hex Hall jsem nečetla, ale vím, že jsem jednu dobu chtěla, i přesto, že jsem o té sérii neslyšela úplně nejlichotivější zvěsti...a obálku má fakt zajímavou :)
    RPO...moje vůbec nejmilejší kniha - netřeba komentovat ♥
    Polibek pro Annu jsem taky četla dlouho do noci :)
    Než jsem tě poznala si budu pamatovat asi navždy. Dostala mě, udržela mě celou noc vzhůru, dokud jsem ji nedočetla, nebo se mi nezavřely oči. Už nevím, každopádně tu knihu miluju nejen kvůli příběhu, ale i kvůli stylu. Hooodně jsem si u ní poplakala
    Ostrov lhářů mám pouze jako e-knihu, tak jsem netušila, že je taková jak říkáš :) Mě právě napadl Kostičas, který je, jak si představuju, stejný jako právě Ostrov :)
    Dárce byl naprosto skvělej a brutálně předběhl dobu :)
    Snad se k tagu brzy dostanu :) Ale známe to...
    Každopádně super výběr knih! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, nevím, co jsi slyšela o Hex Hall, ale já tu sérii tak tři roky zpátky milovala, podle mě je to fakt výborné čtení. Sice je to právě spíš pro čtenářky tak kolem těch 15, 16 let, ale má to skvělou vtipnou hlavní hrdinku Sophie, sexy Archera a hlavně od druhého dílu je to i dost akční, plné kouzel, fakt mám na tu trilogii krásné vzpomínky, možná si to někdy z nostalgie přečtu znova, jsou to celkem tenké knížky. :)
      Jinak já mám zase Kostičas jen jako e-knihu, takže i když jsem si na něj vzpomněla, vybrala jsem ten Ostrov lhářů, který mám doma. .D Souhlasím s RPO, Než jsem tě poznala i s Dárcem a doporučuji přečíst Sběratele očí, to by se ti myslím mohlo líbit, je to hodně napínavé. Já mám toho autora moc ráda.
      Na tvůj vyplněný tag jsem zvědavá... ;))

      Vymazat
    2. No já se právě bojím, že už jsem na Hex Hall trochu stará a moje tolerance YA už se trochu zpřísnila. Ale věřím, že to třeba fakt je super :) Rozhodně to neodsuzuju, protože jsem ji ani nezkusila :) Možná na ni dojde. Občas mám chuť si prostě přečíst něco lehčího a rychlého :)
      Právě o tom Sběrateli očí jsem nikdy neslyšela, ale když říkáš, že je to dobré, tak si to napíšu a pokusím sehnat! :) Díky! :)

      Vymazat
  2. Skvělý tag! Možná ho taky někdy udělám:))
    Musím říct, že si mě strašně navnadila na re-reading Než jsem tě poznala. Tuhle knížku jsem si kupovala díky tvé recenzi na blogu a od té doby nám s mamkou poličku zdobí všechny knihy od této autorky, české i anglické. Mamča si tuhle autorku strašně moc zamilovala a i když mi vždy připadají začátky trochu pomalejší, tak ty konce jsou naprosto nezapomenutelné.
    Na Dárce se už také chystám delší dobu. Od autorky jsem četla zatím jen Spočítej hvězdy (nebo alespoň myslím, že to je od té samé autorky) a bylo to naprosto skvělé:) Moc se na Dárce těším!:)
    Vybrala jsi skvělé knihy:) Těším se na další tagy!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář!
      Jojo Moyes je opravdu výborná spisovatelka a mám obrovskou radost z toho, že už jsem tolik lidí nalákala na její knihy... :D Už mi právě někdo psal, že tuto autorku objevil díky mé recenzi a je z jejích knížek nadšený, tak jsem moc ráda, že občas má tento blog i smysl, protože někdy o tom vážně pochybuju. :D
      Jinak mě její knihy baví většinou už od samého začátku, ale vím, co myslíš, já to mám tak třeba u Nicholase Sparkse, vždycky mě ze začátku nudí, ale pak se to rozjede a je to úžasné čtení. :))
      Spočítej hvězdy JE od té samé autorky, to máš pravdu, sama si tu knížku chci hrozně moc přečíst, protože Dárce byl skvělý, akorát mě odrazuje fakt, že ta kniha má jen něco kolem 100 stránek a stojí 200 Kč... Není to sice drahé, ale je to kniha, kterou člověk přečte tak za dvě hodiny. Na druhou stranu lepší je kvalita než kvantita. Ale mám prostě radši tlustší knihy.
      Jestli se tagu zúčastníš, moc ráda si přečtu tvoje odpovědi! ;)

      Vymazat
  3. Pěkné odpovědi :-) Sama tento tag právě chystám :-)

    OdpovědětVymazat