pondělí 25. května 2015

Recenze: Fangirl

25068655
 Český název: Fangirl
 Originální název: Fangirl
 Autorka: Rainbow Rowell
 Nakladatelství: Yoli
 Přeložila: Jana Kunová
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2013)                       
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
19174917                         
Anotace:  Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji.
Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet.
Co ale Cath zbývá než zachovat klid a nedat se?



   Fangirl - kniha, kterou všichni opěvují, o které všichni básní - se konečně dostala i do mých rukou. S Rainbow Rowell jsem již měla tu čest díky knize Eleanor & Park, a tak jsem očekávala stejně pohodové čtení. Ve skrytu duše jsem po všech těch nadšených ohlasech čekala možná i trochu víc... Jak moc se má očekávání (ne)splnila?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQgkDoOtbpSeBwHyUt5_T4F3fJT8z9nTjpT5x0RZRrbPDEmtXygoI1k_fzVGTbQjhinniGhrjxHUo3O87Y-IgOYET05Prr0w3V3EfaQ7WX6VUu3_OGs9-aeVK4VP2zsWdTm50zjmqIilA/s1600/a1683.jpg   U knih této autorky jsou základem všeho postavy. Možná si říkáte, že je to tak přece u všech autorů. Ale u Rainbow Rowell jsou postavy snad důležitější než samotný příběh. Pokud si je oblíbíte, oblíbíte si s nimi i celou knihu.

   Cath, hlavní hrdinka Fangirl, si najde mezi knihomoly určitě hodně příznivců. Miluje fantasy sérii o kouzelníkovi Simonu Snowovi a sama píše veleúspěšnou fanfikci, která má na internetu tisíce čtenářů. Je to holka, která dává přednost svému vlastnímu fiktivnímu světu před večírky, kde se baví její vrstevníci. A právě nastupuje na vysokou. Jenže její sestra Wren, s kterou byla vždy nerozlučná, s ní poprvé v životě nechce bydlet v jednom pokoji na koleji. Chce poznat nové lidi, zažít dobrodružství. Mejdany, kluky, alkohol...

   Ačkoliv jsou totiž Cath a Wren jednovaječná dvojčata, tudíž vzhledově stejná, povahově jsou každá úplně jiná. A tak se během prváku na vysoké začnou navzájem odcizovat a téměř spolu přestanou komunikovat. Do toho navíc vstoupí láska, problémy v rodině a i menší trable ve škole... Cath zažije dost náročný první rok vysoké školy, který její život v mnoha ohledech změní.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4bCi2k2IQkmSNlChWBufzt44hcct6HuixXSclvmWEOb2hVnsn77wbkYV5yaDY7qScsyq1q1ZsZDiZdHVE2trfa2_Msuy5kyGwjytowmKtDK0hHwLK7DwmKg0sAW6h24YJMHGye9Z7LZo/s320/012.JPG   Knihy Rainbow Rowell, pokud mohu soudit dle dvou nejznámějších, které jsem zatím četla, se nevyznačují velkými zvraty a dramatickým dějem. Nejsou to ani knihy s překombinovanou zápletkou plné klišé. Jsou to knihy, které plynou svým tempem, děj se vyvíjí postupně a přirozeně. A díky tomu působí velmi realisticky. Nepochybujete o tom, že by se tyto příběhy mohly skutečně stát.

   Jak už jsem zmínila, je to hodně o postavách, které jsou vykresleny velice živě a do detailů. Žádná z postav není bezchybná ani plochá. A právě proto, že nejsou dokonalé, se v nich snadno najdete a oblíbíte si je. Na druhou stranu po tom všem, co jsem o knize slyšela, jsem čekala, že mi Cath jako hlavní hrdinka přesně padne do noty. Nakonec mi však tak úplně nesedla.

 Fangirl   Ano, byly chvíle, kdy mi byla Cath blízká, kdy jsem se v ní i viděla, kdy jsem ji naprosto chápala a rozuměla jí. V mnoha svých názorech mi byla sympatická. Ale někdy mi upřímně lezla na nervy.

   Asi nejvíc mi vadilo to, jak pořád brečela, přitom k tomu často neměla žádný pořádný důvod. Byla místy až příliš pasivní a úzkostná, až mi ta její povaha přišla trochu extrémní. Jsem také spíš introvert než extrovert, ale aby se člověk měsíc bál přijít do jídelny a radši se živil energetickými tyčinkami, aby někdo nevylezl mimo vyučování skoro vůbec z pokoje? Nevím, asi jsem se do Cath nedokázala dostatečně vcítit.

   Stále však autorce nelze upřít fakt, že její knihy jsou čtivé - ne tím násilným způsobem, kdy nemůžete knihu vůbec odložit z ruky, ale když už ji jednou čtete, chcete pokračovat. Proto jsem knihu přečetla relativně rychle.

Fangirl   Na knize je kromě hlavní hrdinky zajímavá ještě jedna věc - najdeme v ní vlastně příběh v příběhu. Román je totiž prokládán úryvky z knih o Simonu Snowovi i fanfikcemi Cath. Někomu to může přijít zbytečné a nudné, ale já si myslím, že je to další prvek, díky kterému se příběh zdál tak reálný - čtenář tak získal pocit, že série Simon Snow skutečně existuje, seznámil se s jejími ústředními postavami a získal o sérii určitou představu.

   I když je pravda, že když se objevil delší úryvek, tak už jsem se předem těšila, až ho dočtu a zase se vrátím do příběhu Cath. Kratší úryvky mezi jednotlivými kapitolami mi ale vůbec nevadily, naopak byly příjemným zpestřením.

Fangirl   Knížky Rainbow Rowell považuji za skvělé oddechovky, v rámci žánru rozhodně nadprůměrné, i když úplná špička to pro mě není. Asi budu patřit mezi výjimky, ale možná se mi o chlup víc líbila Eleanor & Park. Příběh mi přišel emotivnější, i když každá z knih je svá a jen těžko se dají porovnávat. Fangirl měla také něco do sebe a zase v něčem mě oslovila i víc, jen na mě neudělala tak silný celkový dojem, proto knihu řadím na pomyslné druhé místo.

   Přesto vám mohu oba romány doporučit, knížky od Rainbow Rowell stojí v každém případě za přečtení. Už jen proto, že jsou jiné než ostatní. Autorčin originální styl jim totiž dodává na výjimečnosti.

Celkové hodnocení: 80 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Yoli. 

 (http://www.bux.cz/knihy/168069-fangirl.html)

5 komentářů :

  1. Skvělá recenze:) Já momentálně Fangirl čtu v angličtině a to už docela dlouho, tak doufám, že jí co nejdříve dočtu!:D Zatím se mi Fangirl zamlouvá prostředím, do kterého je příběh zasazen, tak uvidíme, jestli se mi bude na konci líbit nebo ne:)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. :) Mně tu Fangirl čeká od Světa knihy a doufá, že ji co nejdříve přečtu. A já popravdě taky. :D

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ami: Mně Fangirl dnes přinesla mamka, ale zatím ji nemůžu začít číst, jelikož mám rozečtený Ostrov lhářů a ještě jeden recenzák. Ale přes to všechno se na knihu strašně těším!
    Hwzká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pekna recenze, tuhle knihu jsem si take poridila v kvetnu a jsem na ni zvedava, Eleanor a Park jsem jeste necetla, ale mam pocit, ze se mi bude libit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá recenze :) Knihu jsem nečetla a ani nevím, zda-li se k ní někdy v budoucnu dostanu, protože jak se tak vidím, pokud se na mě neusměje zvláštní štěstí, budu si muset počkat až někdy do vánoc :D Tak či tak mě zaujala =)
    http://unravel-thoughts.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat