sobota 4. dubna 2015

Recenze: Láska v Podsvětí

25012970
 Český název: Láska v Podsvětí
 Originální název: Underworld
 Autorka: Meg Cabot
 Nakladatelství: Knižní klub
 Přeložila: Irena Greplová
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2012)
 Žánr: fantasy, paranormální romance                  
 Goodreads
13646087                         
Anotace: 
Druhá část dramatického příběhu o lásce více než nesourodé dvojice.
Sedmnáctiletá Pierce zatím stále ještě nezemřela. John Hayden, pán podsvětí, ji unesl do přízračného, temného světa mezi nebem a peklem, kde se zdržují duše zemřelých předtím, než se vydají na poslední cestu. John dívce tvrdí, že ji vězní v zájmu její vlastní bezpečnosti, aby ji ochránil před fúriemi, které baží po pomstě. Pierce ho však podezřívá, že pro to má ještě vlastní, ne tak zcela zřejmé důvody.
Dívka brzy zjistí, že ona sama je na tomto místě sice chráněna před hněvem fúrií, ale její milovaní, které zanechala v lidském světě, nikoli. Dokáže Johna přesvědčit, aby ji propustil a ona mohla zachránit život blízkého člověka? Nebo bude cena, kterou po ní bude požadovat výměnou za svobodu, příliš vysoká?



   Ráda střídám různé žánry a autory. Nebaví mě číst pořád to samé. Když už mám od nějakého autora načteno tři a více knih, něco to znamená. Od Meg Cabot jsem přečetla již bezmála 20 titulů. Žádný jiný spisovatel se jí v tomto ohledu nemůže rovnat. Je to už ale víc jak rok, co jsem od ní naposledy něco četla.

   Je to dané tím, že když jsem před několika lety tuto americkou autorku dívčích i ženských románů objevila, naprosto jsem jejím knihám propadla a přečetla téměř všechno, co se od ní dalo sehnat - trilogii Supermodelka, sérii Mediátor apod. Miluju její styl psaní, její humor, její hlavní hrdinky... Romány od Meg Cabot jsou neuvěřitelně čtivé, plné sarkasmu, nečekaných zvratů a romantiky - a to vše v tom správném poměru.

 Meg Cabot   Zároveň však musím přiznat, že série Podsvětí nepatří k mým nejoblíbenějším. První díl měl rozhodně něco do sebe, bylo to tajemné, čtivé a nechyběl tomu ani autorčin typický rukopis, ale přesto to něco málo postrádalo, jakýsi šmrnc, díky kterému by mě příběh pohltil stejně tak, jak se mi to stalo u ostatních knih autorky.

   Motiv řecké mytologie zní hodně lákavě, mám ale pocit, že její potenciál nebyl zatím plně využit. První díl jsem brala jako slibný úvod a čekala jsem, že se teď v druhém díle dočkáme více akce a napětí, to se ale bohužel nestalo. Je pravda, že nedokážu autorčiny knihy hodnotit zcela objektivně, protože mi tak moc sedí její styl psaní, že i přes slabší děj mě kniha baví a čte se mi velmi lehce. To byl i případ Lásky v Podsvětí - líbilo se mi, jak to bylo napsané, nenudila jsem se. Od samotného příběhu jsem ale čekala trochu víc.

   Na druhou stranu je fajn, že Meg Cabot nepíše stále stejné knihy, ale snaží se přicházet i s novými nápady. Když jste úspěšnou autorkou románů pro ženy a dívky všech věkových kategorií už skoro 20 let, je těžké nespadnout do určitého schematismu a vydávat nové tituly, které jsou něčím odlišné od těch předchozích. Je jasné, že v něčem si přece jen její knihy opravdu podobné jsou, ale to už je prostě její typický styl.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/0a/09/29/0a092912e33a1f4955d6ba648819562d.jpg   A také můžeme jen těžko každou její novou knihu porovnávat s Mediátorem. Této legendární, dokonalé duchařské sérii se snad už nemůže nic vyrovnat, natož ji předčit. Podsvětí možná není autorčiným nejlepším počinem, přesto by ho především skalní fanoušci Meg Cabot mohli ocenit, protože to rozhodně není špatné čtení. A navíc jedno "nej" tato série přece jen má - má nejkrásnější obálky.

   Láska v podsvětí má dost otevřený konec, proto doufám, že u nás vyjde i poslední díl Awaken. I přesto, že tato série má své mouchy, nelituji toho, že jsem ji rozečetla, a moc by mě zajímalo, jak celý příběh dopadne. V závěru i druhý díl nabral na tempu, i když celkově z něj mám dost podobné pocity jako z prvního dílu - zatímco většinu knih od Meg jsem při čtení dost silně prožívala, tato trilogie na mě tak hluboký dojem neudělala. Stále se mi však svým způsobem i tak líbí.

Celkové hodnocení: 70 %

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Knižní klub.

 (http://www.bux.cz/knihy/158892-podsveti-2-laska-v-podsveti.html)

4 komentáře :

  1. Moc pěkná recenze :) Zatím jsem nečetla ani první díl, ale vypadá to na zajímavé čtení :) Myslím, že by mi tahle série mohla sednout :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto autorku jsem před přečtením téhle recenze vůbec neznala!:) Nevím, jestli zrovna začnu touhle trilogií, ale ten Mediátor mě vážně zaujal!:) Skvělá recenze:)

    recenzenaknihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :0) Jestli neznáš Meg Cabot, tak to musíš okamžitě napravit! Mediátor je naprostá YA klasika, Supermodelka je také skvělá, i další autorčiny romány určitě stojí za přečtení!

      Vymazat
  3. Nesnáším tuto knihu

    OdpovědětVymazat