neděle 1. března 2015

Recenze: Where She Went

23124721
 Název: Where She Went
 Autorka: Gayle Forman
 Nakladatelství: Random House Children's Publishers UK
 Rok vydání: 2012 (v orig. 2011)      
 Žánr: new adult
 Goodreads
8492825                         

   Where She Went je pokračování knihy If I Stay (česky vyšlo jako Jestli zůstanu / Zůstaň se mnou) spisovatelky Gayle Forman. Tuto autorku jsem si oblíbila loni hlavně díky její knize Jen jeden den. Dojemný příběh dívky, která při tragické autonehodě ztratí celou svou rodinu, mě zato trochu zklamal. Ačkoliv Jestli zůstanu byla velmi emotivní a smutná kniha, přišla mi lehce prvoplánová. Po zhlédnutí velice povedeného filmového zpracování, které mě hodně oslovilo, jsem však měla chuť na pokračování, a tak jsem se nakonec dostala i k druhému dílu.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixky4FWL8iq0WMeAEhOzj4ovjyi36-T6_PkXwASwFBdSe6HVFBE4SplygAPCq7JgMzZr2lQvwtwIo8zNKIONWxrU4Vvj4fRyGqRBGUdk9GTzlvhoaL1WOOAEX8HyDvFYpCUGX0u10SVYY/s1600/forman.jpg   Někomu by možná mohlo přijít pokračování příběhu zbytečné. Stačilo by k prvnímu dílu přidat epilog o tom, jak se Mia po probuzení z kómatu vyléčila a zůstala s Adamem, a víc už by čtenáři ani nepotřebovali. Na co další díl, když to hlavní, o čem tato série je - nehoda, která změnila hlavní hrdince život, a její rozhodnutí zůstat - se už stalo? Proč příběh zbytečně natahovat?

   Pravda je ale taková, že druhý díl mi ve skutečnosti přišel o tolik zajímavější než ten první. Jako kdyby ta obrovská tragédie, která mu předcházela, byla jen prologem. Where She Went je vyprávěno z pohledu Adama, ale nenechte se zmást. Není to ten samý příběh, jen převyprávěný z pohledu kluka, jak to známe od jiných autorek. Tato kniha se totiž odehrává více jak tři roky po oné osudné nehodě...

add a caption   Adamova skupina Shooting Star se proslavila a z něho se stala rocková hvězda. Přesto není v životě šťastný. I když má zdánlivě vše, co by si jen mohl přát, cítí se osamělý. Už jsou to tři roky, co ho Mia opustila. Ano, Mia ho po tom všem vážně nechala. A Adam se z toho stále tak úplně nedostal, i když si našel novou přítelkyni, Mia mu chybí.

   Až jednou v New Yorku se náhodou dostane na její koncert a setká se s ní, poprvé po třech letech. Je toho tolik, na co by se jí chtěl zeptat. Proč ho tak náhle opustila, proč s ním přestala komunikovat? Ale mají si po tak dlouhé době, kterou každý prožil po svém, vůbec co říct? Nebo je už každý jinde?

💜   Stejně jako první díl, i tento se zdánlivě odehrává během krátké doby - skoro celý příběh se odehrává během zhruba 24 hodin v New Yorku. Ale každou kapitolu z přítomnosti střídá jedna, kde Adam vypráví o minulosti, a to nejen o svém životě během těch uplynulých let - vzpomíná i na to, co spolu prožili s Miou.

   Gayle Forman se pomalu stává jednou z mých oblíbených autorek, protože po Jen jeden den mě dostal další její román. Where She Went jsem si užila mnohem víc než první díl. I Adamův pohled mi seděl a dokonce mi přišel i lepší. Není to akční kniha, není to příběh plný zvratů, ale přesto je to poutavé čtení plné emocí.

   Where She Went by snad časem mělo vyjít i u nás, a proto vám doporučuji - dejte knize šanci, i když vás třeba první díl zklamal. Je to totiž úžasná kniha. Podobně jako u Jen jeden den se mi na knize líbila ta zdánlivá jednoduchost, díky které příběh působil tak realisticky, přitom zároveň měl svou myšlenku a hloubku, protože romány Gayle Forman nejsou nikdy tak jednoduché, jak se na první pohled možná zdají. I když by se její knihy daly zařadit mezi romance, rozhodně to není jen nějaké obyčejné naivní dívčí čtení. Nebo alespoň já mám ten pocit, že je v tom něco víc.

P.S.: Pokud byste se nemohli dočkat českého vydání, angličtina v knize opravdu není těžká! :)

Celkové hodnocení: 95 %

5 komentářů :

  1. První díl jsem četla a musím říct, že to byla taková miloučká knížka:) Na dvojku se rozhodně taky chystám!:) Skvělá recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. U Gayle oceňuju především myšlenku, jinak zpracování, které se táhne tím svým šnečím tempem, abychom se nenásilně vžili, mi moc nesedí. Mě si získal jen film, který se ze všeho povedl nejvíc. Jeden z mála příkladů, kdy je filmová podoba lepší než knižní předloha. Každopádně pokračování si stejně přečtu. Nesnesu pomyšlení, že jsem něco nedotáhla do konce.

    OdpovědětVymazat
  3. Již delší dobu si chci přečíst první díl z této série :) A po přečtení více a více recenzí si prostě říkám, že MUSÍM :) A tvůj článek byl hladinou, které přetekla přes okraj a přísahám, že tento měsíc tu knihu přečtu. Závěrem děkuji za nádhernou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. moc pěkná recenze :-) také se na knihu chystám ale musím si na ni ještě chvilku počkat :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Where She Went je jedna z mých nejoblíbenějších knih. Moc moc moc se mi líbila, a to se mě první díl moc nebavil. Toto však je jedinečná a originální knižka.
    Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat