úterý 24. března 2015

Recenze: Škola dobra a zla - Svět bez princů

23953523
 Český název: Škola dobra a zla - Svět bez princů
 Originální název: A World Without Princes
 Autor: Soman Chainani
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Magdaléna Stárková
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2014)
 Žánr: fantasy, pohádka
 Goodreads
18172465                         
Anotace: Pokračování úspěšné Školy dobra a zla, tentokrát ve světě bez
princů. Sophie a Agáta se vrátily domů, ale jejich život není tak pohádkově úžasný, jak doufaly. A když si Agáta začne přát, aby si pro sebe zvolila jiný šťastný konec, vrátí se do Školy dobra a zla.
Ale pohádkový svět tak, jak ho znala, se změnil. Zlo a dobro již proti sobě nebojuje. Naopak spojily své síly před hrozbou tajemného nepřítele. Válka se blíží a Sophie a Agáta budou muset bojovat, aby obnovily mír, jinak by všechno a všichni mohli být zničeni.



   To, že i hrdinové a zloduši ze slavných pohádek museli chodit do školy a jak taková výuka na Škole dobra a zla vlastně vypadá, už víme z předchozího dílu této magické trilogie. Dokonce by se mohlo zdát, že Sofie a Agáta už našly i svůj šťastný konec a jejich pohádka je dopsána. Ale ve skutečnosti příběh ještě zdaleka nekončí, právě naopak - teprve druhým dílem začíná nabírat na obrátkách. Aneb vítejte zpátky v pohádce!

 http://aaww.org/wp-content/uploads/2013/08/soman-chainani-2.jpg   Sofie a Agáta jsou už zase doma v Gavaldonu, nejsou však vůbec šťastné. Když Agáta zatouží po Tedrosovi, ocitnou se zanedlouho zpátky ve Škole dobra a zla, která se ale mezitím celá změnila. Jejich vlastní pohádka, ve které zvítězilo přátelství mezi princeznou a čarodějnicí nad láskou k princi, rozdělila školu na dva nové nesmiřitelné tábory - dívky a chlapce.

   Princezny z celého světa totiž začaly vyhánět své prince z království a místo toho se skamarádily s čarodějnicemi, protože zjistily, že se bez kluků docela dobře obejdou stejně jako Sofie s Agátou. Teď je ale jejich pohádka znovu otevřena - zvolí si tentokrát jiný konec?

   Škola dobra a zla musí snad každého čtenáře zaujmout díky překrásným obálkám a ilustracím. Už obálka prvního dílu byla nádherná a obálka toho druhého je naprosto dokonalá. Po stránce obsahové to však není o nic horší. Čeká vás pořádná jízda plná vtipu a pohádek.

   Již první díl se mi hodně líbil, především závěr byl dechberoucí. Zato ale první polovina knihy mírně pokulhávala - vše se točilo okolo Sofiiny snahy dostat se do Školy dobra a úsilí Agáty dostat obě zpátky domů. Kniha tak zhruba ve své třetině ztratila spád a příběh se opět rozjel až v druhé polovině.

https://d.gr-assets.com/books/1421947451l/18004320.jpg   Naštěstí Svět bez princů stejný osud nepotkal. Kniha mě chytla už od prvních stránek a nepřestala mě bavit až do samotného konce. Příběh byl hned od začátku akční, stejně jako v prvním díle v něm nechyběl humor a překvapivě ani později neztratil nic ze své napínavosti.
   Tato pohádková série si mě tak svým druhým dílem získala na celé čáře. Sofie s Agátou tvoří skvělou dvojici hlavních hrdinek, s kterými se nenudíte. Každá je úplně jiná, přesto je pojí společné přátelství. Dokáže však odolat i lásce?
   Autor si s klasickými pohádkami hezky hraje a stejně jako v prvním díle je hranice mezi dobrem a zlem velmi tenká. Mnoho věcí není tak, jak se na první pohled zdá. A před závěrečným dílem si vůbec netroufám odhadovat, jak to všechno dopadne. Je to ale pěkně zamotané a já věřím, že nás čeká úžasné finále.

   Svět bez princů doporučuji všem, kterým se alespoň trochu líbil první díl. I když jste třeba po dočtení pochybovali o tom, zda stojí za to se sérií pokračovat, určitě druhý díl zkuste. Podle mě je totiž ještě o třídu lepší. Bavila jsem se a knihu doslova zhltla, proto nemám důvod dávat nižší hodnocení než to úplně maximální.

Celkové hodnocení: 100 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/skola-dobra-a-zla-svet-bez-princu)

→ Recenze na první díl Škola dobra a zla ←

2 komentáře :

  1. Mňa prvý diel až tak veľmi nebavil, ale po tvojej recenzii začínam uvažovať nad tým, že si ho pred čítaním dvojky prečítam znovu. Možno som naň len vtedy nemala náladu a možno si tú knihu na druhýkrát zamilujem. Som zvedavá, ako sa mi to aj s druhým dielom bude páčiť. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Já se zrovna chystám číst první díl, tak jsem zvědavá, jak mě bude bavit :) Každopádně obálku má nádhernou :)

    OdpovědětVymazat